Simpozionul cu ocazia celor 25 de ani de activitate în Dieceza de Iași

În după-amiaza zilei de 20 octombrie 2017, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a organizat la Iași, în Aula „Fericitul Anton Durcovici”, simpozionul „Acțiunea Catolică – Cu recunoștință spre noi orizonturi” cu ocazia celor 25 de ani de activitate în Dieceza de Iași. La eveniment au participat membri ai Consiliilor Diecezane din cei 25 de ani, asistenți sprituali, președinții parohiali actuali, precum și delegații ale altor asociații din Dieceza de Iași, din țară și din străinătate. Invitați speciali la simozion au fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași, Anca Frona, președintele Acțiunii Catolice din România, părintele Felix Roca, asistent spiritual general, PS Cornel Cadar, primul asistent spiritual general al asociației, precum și foștii președinți diecezani.

Acest moment de sărbătoare a fost un moment de recunoştinţă pentru toate harurile revărsate de-a lungul celor 25 de ani, prin activitatea Acțiunii Catolice, a membrilor și a asistenților spirituali, dar și un moment care ne deschide spre noi orizonturi – așa cum îndemna și Sfântul Părinte Papa Francisc, în discursul în luna aprilie a acestui an adresat participanţilor la Congresul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice: „V-aţi propus o Acţiune Catolică în ieşire şi acesta este un bine pentru că vă situează pe propria voastră axă. Ieşire înseamnă deschidere, generozitate, întâlnire cu realitatea dincolo de cele patru ziduri ale instituţiei şi ale parohiei.”

Discursul care a deschis seara a fost al doamnei Cristina Mare, președintele diecezan actual. Cristina a împărtășit cu toți cei prezenți bucuria celor 25 de ani de activitate asociativă. Și-a manifestat recunoștința și aprecierea pentru tot ceea ce a reușit asociația să construiască în acest timp, a vorbit despre misiunea Acțiunii Catolice și despre importanța prezenței asociative în comunitățile parohiale din Dieceza de Iași. Discursul complet poate fi citit aici.

Cuvinte frumoase au venit apoi din partea părintelui Felix Roca, actualul asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași și asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din România. Făcând referință la cuvintele mai multor papi de-a lungul istoriei, părintele Felix a subliniat câteva aspecte grăitoare ale rostului Acțiunii Catolice ca asociație de laici: o Acţiune Catolică deschisă, ce cultivă relaţii autentice, o Acţiune Catolică dorită de preoţi și care iubește parohia. Discursul complet poate fi citit aici.

Urări frumoase din partea Federației Acțiunea Catolică din România, din care face parte și Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași, s-au transmis prin prezența doamnei Anca Frona, președintele federației, care a fost și președinte al Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” în perioada 2003 – 2009. Anca a scos în evidență istoria pe care Acțiunea Catolică a scris-o în cei 25 de ani, oamenii de calitate pe care i-a format și i-a trimis în misiune. Cu privirea spre viitor, ea a dat câteva puncte clare de referință care pot construi viitorul asociații în următorii ani, având o atenție deosebită pentru noile generații, pacea și săracii, familia și bunicii. Discursul complet poate fi citit aici.

Participanții la întâlnire au putut urmări apoi un mesaj video din partea lui Rafael Corso, coordonatorul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, din care și România face parte, și președintele Acțiunii Catolice din Argentina. El a încurajat asociația la comuniune, caritate și formare. Mesajul poate fi urmărit aici.

Lui Rafael i-au urmat foștii președinți diecezani, care au readus la viață timpurile asociative din perioadele în care erau coordonatori. Primul președinte diecezan, Genoveva Robu, nu a putut fi prezentă, însă a transmis gânduri de aleasă prețuire pentru toți cei care scriu frumos povestea Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif”. A urmat apoi Mihaela Ciobanu, care a scos în evidență echipa care este și care trebuie să fie Acțiunea Catolică în activitatea și misiunea sa. Adriana Ianuș a vorbit în continuare despre formarea pe care a primit-o în activitatea sa din cadrul asociației. Intervenția părintelui Cornel Cadar a scos în evidență caracteristica principală a Acțiunii Catolice: coresponsabilitatea. Este esențial pentru viața Bisericii ca laicii să lucreze alături de preoți în misiunea Evanghelizării. Acesta este și scopul Acțiunii Catolice: în slujba Bisericii, pentru binele lumii.

Acțiunea Catolică este împărțită pe trei sectoare: copii, tineri și adulti, cu toții chemați să fie în mod dinamic misionari – așa cum sublinia și Papa Francisc în Mesajul său pentru Acțiunea Catolică din aprilie, anul acesta: „Copiii îi evanghelizează pe copii, tinerii pe tineri, adulţii pe adulţi, şi aşa mai departe. Nimic mai bun decât un propriu egal pentru a arăta că este posibil a trăi bucuria credinţei”, spunea Papa. De la mic la mare, reprezentanți ai celor trei sectoare au dat mărturie despre bucuria de a-și construi drumul credinței în Acțiunea Catolică. Pentru sectorul copii a vorbit Bianca Dogariu, pentru sectorul tineri – Flavia Farcaș și Andrei Ailenei, iar pentru sectorul adulți – Irina Feru.

Bianca este membru ACC de câțiva ani, iar pentru ea, experiența asociativă se rezumă la un singur cuvânt: bucurie. În Acțiunea Catolică, Bianca se simte liberă, se simte valoroasă, se simte iubită. Flavia Farcaș este pasionată de Dumnezeu și de pian. Pentru ea, Acțiunea Catolică înseamnă cale, înseamnă curaj, înseamnă familie. Andrei este militar, iar Acțiunea Catolică îi aduce sufletul într-un loc liniștitor, aproape de Biserică, aproape de Isus. Irina a venit de la Onești cu cei trei copilași ai ei, și ei membri AC. Ea a povestit despre echilibrul pe care Acțiunea Catolică îl așează în viața ei zi de zi.

Încununând sărbătoarea jubiliară, dând un nou sens orizonturilor Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif”, PS Petru Gherghel a vorbit cu inima celor prezenți la simpozion. Renunțând la discursul scris, el a privit în ochi zecile de participanți și, cu recunoștință în glas, a mulțumit fiecăruia pentru exemplul de credință pe care îl dau în comunitățile lor prin participarea activă la viața asociației. Preasfințitul a subliniat necesitatea acestei asociații în fiecare parohie: „Doresc să vă mulțumesc pentru dragostea voastră față de Biserică pe care credința v-o face să o percepeți ca fiind familia voastră. Vă mulțumesc pentru implicarea voastră în viața de toate zilele voastre, în comunitățile voastre parohiale. Voi vă aflați acolo chiar și atunci când prezența voastră preferă modalități discrete de a se pierde în mijlocul poporului lui Dumnezeu, în serviciul vostru unic și cotidian. Cu Papa Sfântul Ioan Paul al II-lea vă spun și vă îndemnăm să «Înaintați în larg!» Duc în altum”.

Papa Francisc spunea: „Pasiunea catolică, pasiunea Bisericii este să trăiască bucuria dulce şi mângâietoare de a evangheliza. De acest lucru avem nevoie de la Acţiunea Catolică”. Și acestui lucru îi vom da viață și în următorii 25 de ani!

La mulți ani, Acțiunea Catolică!

Fotografii de la eveniment sunt disponibile aici.