Ca în fiecare an, la finalul lunii octombrie are loc Săptămâna Acțiunii Catolice, la inițiativa federației Acțiunea Catolică din România, cu scopul de a uni toate asociațiile de Acțiune Catolică din țară. Anul acesta, zilele Acțiunii Catolice s-au desfășurat în perioada 20-27 octombrie și au avut ca temă „Acţiunea Catolică pe drumul noii evanghelizări, de la colaborare la coresponsabilitate”. Motto-ul acestor zile au fost cuvintele Sfântului Paul: „Sunt diferite slujiri, dar este acelaşi Domn. Sunt diferite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu care lucrează toate în toţi.” (1 Cor 12, 5-6).
Într-adevăr, diversitatea ideilor de anul acesta a arătat că indiferent de modul în care o facem, intenția noastră de a-l preamări pe Dumnezeu este mai presus decât orice. Printre activitățile din parohii, enumerăm: rugăciunea rozariului și adorația euharistică, rugăciunea Taizé, cateheze și jocuri, concursuri și vizionări de filme, vizite la bolnavi.
Mai mult decât atât, activitățile desfășurate la nivel parohial s-au unificat în ziua de 22 octombrie, când în fiecare centru de Acțiune Catolică din Dieceza de Iași s-a desfășurat lanțul de rugăciune în cinstea patronului Acțiunii Catolice din România, Fericitul Ioan Paul al II-lea. Astfel, rugăciunea membrului Acțiunii Catolice a răsunat în fiecare biserică în care acționarii activează.
Cu prilejul acestor zile de participare intensă la momentele de comuniune, am învățat cu toții că în marea familie a Acțiunii Catolice nimeni nu este lăsat deoparte; dimpotrivă, că numai împreună aducem rod bogat lui Dumnezeu.
Ecoul parohiilor:
„Zilele Acţiunii Catolice au debutat duminică, 20 octombrie, cu Sf. Liturghie animată de către copiii şi tineri din Acțiunea Catolică, prin participarea la proclamarea lecturilor, a psalmului şi a rugăciunii credincioşilor şi prin oferirea darurilor. A fost o zi deosebită deoarece am sărbătorit şi Ziua Mondială a Misiunilor prin rugăciunile şi darurile de la Ofertoriu care au simbolizat grija noastră faţă de cei din alte ţări, de alte culturi, care au nevoie de Cristos. (…) În ziua de 25 octombrie am făcut o sărbătoare specială pentru Acţiunea Catolică din parohia noastră. Atât copii cât şi tinerii au participat la rozariul şi la Sf. Liturghie în care s-a subliniat ideea de „a fi sare şi lumină” în societatea noastră şi de a-l sluji pe Cristos în Biserică.” (Parohia „Fericitul Ieremia, Valahul”, Roman)
„Copiii au venit la cateheză şi au participat activ la momentul catehetic şi la jocurile pregătite de animatori. După o zi de joacă a urmat o zi de rugăciune. Ne-am adunat mai întâi în jurul lui Isus, la liturghia copiilor, apoi mai spre seară ne-am adunat în jurul Sfintei Fecioare Maria şi am făcut Sfântul Rozariu. Toate aceste momente le-am făcut împreună cu preoţii parohiei, părintele paroh, Alois Farţadi şi părintele vicar, Ovidiu-Ciprian Solomon, fiind un bun prilej de a ne ruga pentru binele lumii.” (Parohia „Sfântul Anton de Padova”, Iași)
„Ne-am adunat pentru a viziona un documentar despre viața Fericitului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, care ne-a ajutat să descoperim viața lui și activitatea sa ca și Episcop de Roma, pe care mulţi dintre noi nu o știau. După un moment de reculegere atent ales, sora Mariana, responsabilul formativ, ne-a încurajat în misiunea pe care am ales-o, aceea de a fi membrii ai Acțiunii Catolice. În cadrul acestui moment am rostit împreună Rugăciunea Membrului, pentru a fi în comuniune cu ceilalți membri. (Parohia „Schimbarea la Față a lui Isus”, Târgu-Ocna)
„Am ales ca în această săptămână să ne rugăm în fiecare zi rozariul împreună cu Acţiunea Catolică, îmbrăcaţi în costumul membrului Acţiunii Catolice şi să animăm în fiecare zi liturghia împreună cu copiii şi tinerii din asociație.” (Parohia din Poiana Micului)
„Am sărbătorit aceste zile prin rugăciune. Am fost pe la bolnavi și ne-am rugat împreună cu ei Sfântul Rozariu. Am încheiat sărbătoarea acestor zile cu o Sfântă Liturghie, la finalul căreia am aprins câte o lumânare în fața altarului, fiecare lumânare simbolizând faptele ce le-am făcut în această săptămână. (Parohia „Preasfânta Treime”, Oituz)
„Am participat cu drag la activitățile organizate de-a lungul întregii săptămâni. Astfel, am organizat și participat la Sfânta Liturghie și adorația euharistică, la cateheze și rugăciunea Taizé, la vizionarea unui film și la momentele de voie bună. A fost o săptămână minunată!” (Parohia „Sfinții Petru și Paul” Bacău – centru)
Am vizionat filmul „Papa Ioan Paul al II-lea- un om care a devenit papă”. Am reușit să adunăm și tineri care au văzut pentru prima oară filmul, dar și tineri care l-au văzut pentru a doua sau a treia oară. Știind că Fericitul Părinte este patronul AC din România, am dorit în felul acesta să facem cunoscut modelul de viață sfântă și dăruirea cu care acesta s-a implicat în trăirea credinței. (Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Iași)
„Copiii, însoțiți de animatori, în aceasta săptămână, au avut parte de activități interesante prin care au înțeles mai bine ce înseamnă Acțiunea Catolică. Copiii au avut șansa să își exprime opinia despre ceea ce înseamnă pentru ei Acțiunea Catolică prin joc, desen și diferite discuții specifice vârstei lor.
Ne-am bucurat că facem parte din această organizație și că avem această mare șansă de a învăța cât de mult ne iubește Isus și cum ne-o arată, sărbătorind Zilele Acțiunii Catolice. Astfel, am organziat un concurs cu tema Mascota Acțiunii Catolice Pașcani și, deși și-au adus ideile extraordinare doar doi tineri, ne-am bucurat să vedem cât de intensă este semnificația acestui grup asupra lor. Am învățat că Acțiunea Catolică presupune ca noi să fim mereu acolo pentru oricine are nevoie, pentru a ne implica în orice activitate, pentru a ne ajuta unii pe alții în momentele grele. O altă activitate a fost concursul de gătit, organizat și cu ocazia inițiativei responsabililor laturii cultural-recreative, unde am demonstrat că suntem o mare familie, chiar dacă uneori doar câțiva câștigă. A fost o săptămână frumoasă, în care am avut ocazia să îi mulțumim mai mult lui Dumnezeu pentru tot ce suntem astăzi cu ajutorul Acțiunii Catolice.” (Parohia „Sfântul Anton de Padova”, Pașcani).
Raluca Cocuţ