Sâmbătă, 18 Martie, în Parohia „ Preasfânta Inimă a Lui Isus”, Nicolae Bălcescu, județul Bacău a avut loc workshopul pentru tineri cu tema „Curajul de a spune EU!”. Au participat aproximativ 120 de tineri din întreaga dieceză de Iași, demonstrând că tinerii sunt dornici să-l descopere pe Cristos.

Ziua a debutat cu un moment de rugăciune susținut de asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice, părintele Felix Roca, care a avut rolul de a ne energiza sufletul și de a ne încărca bateriile pentru ziua plină ce avea să urmeze.

Dimineața a continuat cu deschiderea oficială a zilei, moment în care s-au salutat parohiile participante, s-au prezentat membrii Consiliului Diecezan și s-a mulțumit parohiei care a găzduit cu atâta bunăvoință acest workshop destinat tinerilor. Marius Balint, președintele Acțiunii Catolice a îndemnat tinerii să se bucure de această zi, căci este o ocazie de a petrece timp împreună unii cu alții, dar și cu Cristos. De asemenea, părintele Felix Roca a salutat tinerii prezenți, încurajându-i ca pe parcursul activităților și nu numai, inspirați de tema zilei, să nu se teamă să spună eu, atunci când sunt chemați să o facă. Părintele paroh al parohiei gazdă, Marius Adam, ne-a urat un călduros bun venit și a transmis tinerilor un gând de recunoștință și de admirație pentru faptul că sunt dornici să fie aproape de Biserică.

A urmat apoi momentul formativ intitulat „Tânărul comunicator responsabil al zâmbetului lui Dumnezeu” susținut de părintele Marius Sabău, asistent spiritual al sectorului tineri, care a subliniat atât de bine importanța responsabilității și a comunicării. Ne-a îndemnat să ne angajăm într-o activitate chiar și atunci când ceilalți nu o fac, căci un tânăr responsabil nu așteaptă ca ceilalți să facă primul pas, ci preia inițiativa. De asemenea, un alt aspect pe care l-a menționat este acela de a nu-i judeca pe cei care nu se angajează sau nu își asumă o responsabilitatea. Părintele Marius ne-a reamintit și cât de importantă este comunicarea, căci pare că am uitat să dialogăm. Reciprocitatea este un element esențial pentru o comunicare reușită. Dacă vrei ca cineva să-ți zâmbească, fii tu primul care zâmbește, dacă vrei ca cineva să-ți spună te iubesc, spune-i tu primul. Părintele ne-a îndemnat să fim mereu amabili cu cei din fața noastră, căci fiecare dintre noi duce o luptă despre care ceilalți nu știu nimic. A fost cu adevărat un moment ce ne-a pus pe toți pe gânduri și cu siguranță fiecare și-a tras propriile învățăminte.

După o bine meritată pauză, ziua a continuat cu primul atelier, denumit „Cheia unei responsabilități nesfârșite”, coordonat de Antonina Ambăruș, responsabil al sectorului tineri pe zona Bacău. La această activitate, tinerii s-au împărțit pe parohii și au compus o provocare pentru o altă parohie participantă, predându-le „cheia responsabilității”. În acest mod tinerii au interacționat, asumându-și anumite responsabilități pentru viitorul apropiat.

Momentul central al zilei a fost Sfânta Liturghie, la care au participat atât asistenții care au însoțit grupurile de tineri, cât și preoții parohiei gazdă. A fost un moment de comuniune care ne-a adunat în jurul altarului pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le-a oferit. La cuvântul de învățătură, părintele Marius Sabău ne-a reamintit importanța smereniei și că uneori este foarte ușor să cădem în ispita de a fi farizei și de a ne considera mai puțin păcătoși decât ceilalți.

După ce ne-am hrănit spiritual, a urmat și hrana trupului, printr-un mult așteptat prânz copios, oferit de parohia gazdă. Sarmalele au curs pe bandă rulantă și tinerii s-au bucurat să prindă putere pentru activitățile ce aveau să urmeze.

Următorul atelier, intitulat „Regia responsabilității creștine”, pregătit cu măiestrie de Antonina Ambăruș, a cuprins de fapt patru ateliere, fiecare având specificul său. Așa încât, activitatea a cuprins următoarele workshopuri: Teatru social, coordonat de Bogdan Chinez, responsabil la sectorul tineri pe zona Roman; Coregrafie, coordonat de Ema Pal, responsabil la sectorul copii pe zona Bacău, Joc creativ, coordonat de Laurențiu Dîncă, responsabil la sectorul tineri pe zona Iași și Art and craft, coordonat de Andreea Vințilă, vicepreședinte al sectorului tineri.

La sfârșitul acestor ateliere, tinerii au prezentat în plen creațiile lor, bucurându-i și inspirându-i și pe ceilalți cu ideile lor. A fost un moment cu adevărat deosebit, deoarece tinerii ne-au molipsit cu creativitatea și energia lor.

Ziua s-a încheiat cu un moment de rugăciune condus de părintele vicar al comunității din Nicolae Bălcescu, pr. Ștefan Emanuel Simon, prin care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă pe care am petrecut-o împreună, dar și pentru roadele pe care le-a semănat în noi pe parcursul acestei zile.

Mulțumim din suflet tuturor tinerilor care au participat! Am fost impresionați de disponibilitatea de care ați dat dovadă și suntem mândri că dieceza noastră are tineri atât de implicați. Mulțumim și preoților care au însoțit grupurile de tineri și care le-au fost aproape pe durata întregului eveniment! Și o mulțumire specială se îndreptă către comunitatea din Nicolae Bălcescu care ne-a primit cu atâta căldură! Nu în ultimul rând, mulțumim părintelui paroh Marius Adam și părintelui vicar Ștefan Emanuel Simon pentru toată disponibilitatea de care au dat dovadă, pentru găzduire și pentru încurajările adresate tinerilor! Dumnezeu să răsplatească eforturile fiecăruia în parte!

Andreea Vințilă 

Pentru a vizualiza toate pozele de la acest Workshop, apăsați aici