Sâmbătă, 29 aprilie, în parohia „ Sfântul Nicolae” Bacău a avut loc activitatea organizată de sectorul tineri intitulată „ În dialog cu tinerii”. Scopul acestui eveniment a fost de a veni în sprijinul tinerilor cu răspunsuri la întrebările lor, dar și cu provocări ce să-i conducă la conștientizări asupra vieții și a credinței. Tema aleasă: „Cum influențează credința dezvoltarea unui psihic sănătos?” a fost cheia ce a deschis drumul spre descoperirea propriei persoane, dar și a celor din jur.
Plini de energie și dornici de a păși spre tainele acestei zile, ne-am bucurat împreună de câteva bansuri, pentru a ne dezmorți puțin. Pentru că și sufletul are nevoie de „ mișcare” am continuat cu o rugăciune prin care i-am cerut Domnului să ne însoțească pe parcursul activității noastre și i-am mulțumit că ne-a oferit ocazia de a fi împreună. Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, a urmat prezentarea invitaților și a tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire. Gândul nostru de recunoștință și de mulțumire se îndreaptă către parohia gazdă, mai ales către părintele decan Benone Lucaci și părintele vicar Anton Tancău care ne-au primit cu multă disponibilitatea și generozitate. De asemenea, o mulțumire deosebită o oferim invitaților noștri, doamnei psiholog Mioara Hușanu și părintelui Petru Țurcanu care au făcut din această zi o delectare pentru sufletele noastre. Sigur că nu-i putem uita nici pe cei din echipa diecezană a sectorului tineri care s-au ocupat zile întregi de fiecare detaliu, pentru ca activitatea să fie cu adevărat după inima tinerilor. Astfel încât i-am avut alături de noi pe: Andreea Vințilă, vicepreședinte al sectorului tineri, Antonina Ambăruș, responsabil al sectorului tineri pe zona Bacău, Bogdan Chinez, responsabil al sectorului tineri pe zona Roman și Laurențiu Dâncă, responsabil al sectorului tineri pe zona Iași. Ne-am bucurat de prezența și ajutorul sectorului copii din consiliul diecezan și anume: Georgiana Pustianu, vicepreședinte al sectorului copii, Bianca Dogariu, responsabil al sectorului copii pe zona Iași, Ema Pal, responsabil al sectorului copii pe zona Bacău și Andrei Bereșoae, responsabil al sectorului copii pe zona Roman. Vă mulțumim tuturor pentru implicare, pentru energie, pentru bunăvoință, pentru zâmbete și pentru tot efortul depus, căci știm că nu a fost ușor!
După prezentare și mulțumiri a urmat primul atelier al zilei coordonat de doamna psiholog Mioara Hușanu și de părintele Petru Țurcanu. Participanții s-au împărțit pe echipe, au fost legați la ochi și îndemnați să treacă anumite obstacole, ghidați doar de o sfoară ce prezenta diferite noduri. Un nod anunța întâmpinarea unui obstacol ușor, două noduri erau un semnal pentru un obstacol mediu și trei noduri vesteau că urmează un obstacol dificil de trecut. Atunci când toți participanții au încheiat cursa cu obstacole au fost rugați să rămână legați la ochi și li s-a citit pasajul Evanghelic în care Isus se arată lui Toma. După ce și-au dat jos eșarfele de la ochi, tinerii au răspuns la următoarele întrebări: Cum te-ai simțit să fii legat la ochi?; Ce ți-a oferit siguranță?; Care e semnificația pasajului biblic?. Provocați de aceste întrebări, participanții au împărtășit răspunsurile lor.
A urmat apoi momentul central al zilei și anume Sfânta Liturghie prin care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru momentele frumoase petrecute împreună. Ne-am bucurat și de cuvântul de învățătură pe care ni l-a adresat părintele Petru Țurcanu, din care am învățat că un creștin nu se mulțumește cu dictonul „ crede și nu cerceta”, ci curiozitatea față de Dumnezeu îl face să-și pună întrebări și să caute răspunsuri, pentru a putea fi conștient de ceea ce crede.
Bineînțeles că după ce ne-am hrănit sufletește am avut nevoie și de puțină hrană trupească pentru a prinde forțe, așa încât ne-am energizat cu o pizza și un suc, pe care le-am primit din bunătatea gazdelor noastre cărora le mulțumim că au avut grijă să ne potolească foamea.
După această binemeritată pauză am continuat ziua cu un Q&A în care tinerii au avut ocazia să adreseze întrebările lor și să transmită și celorlalți ideile care le-au atins sufletul. Invitații noștri au răspuns cu multă răbdare, înțelepciune și jovialitate la toate curiozitățile, ba mai mult, au împărtășit cu noi experiențe proprii.
Ne-am despărțit cu greu, căci a fost o întâlnire „altfel” ce ne-a ajutat să ne descoperim potențialul și să înțelegem că psihologia și credința nu sunt două lucruri ce se exclud, ci mai degrabă se completează reciproc. Păstrarea echilibrului dintre psihic și spiritualitate conduce către o viață trăită sănătos.
Mulțumim tuturor pentru că ați făcut din această activitate ceva inedit, ceva ce noi nu vom uita curând! Abia așteptăm să vă revedem! La cât mai multe întâlniri cu sens, dragi tineri!
Articol de Andreea Vințilă
Impresiile tinerilor:
„ Ziua de sâmbătă mi s-a părut foarte interesantă, o nouă experiență, să fii legat la ochi lângă alți oameni străini e o experiență nouă să spun cel puțin. Să ai încredere că nu vei cădea fiindcă te-ai ținut de ei e un sentiment care nu prea poate fi uitat, la toate acestea se adaugă discuția de la final care a sedimentat experiența drept un exemplu concret al întregii noastre vieți și credințe. Îndeosebi, discuțiile care au apărut intermediar și la final au avut un impact puternic asupra condiții vieții noastre prezente și a viitorului nostru. Într-un final a fost cea mai inovativă și creativă „discuție” despre psihologie și credința pe care am văzut-o vreodată.”
Leonardo Ciobanu, Zăpodia.
„Când am auzit prima dată de această activitate m-am gândit că va presupune prezentarea unui powerpoint de către un psiholog și un preot, dar ma bucur că am aflat pe parcurs că vor fi activități interactive și distractive, sfaturi care chiar m-au pus pe gânduri și care chiar m-au ajutat. Când am fost legat la ochi chiar nu știam la ce să mă aștept, dar a fost o activitate bazată pe încredere și intuiție care mi s-a părut distractivă. Următoarea activitate în care a trebuit să răspundem la câteva întrebari și după să le prezentăm ne-a pus iar să lucrăm în echipă și să ne sfătuim între noi. După Liturghie am putut sta de vorbă la liber, Mioara răspunzând la întrebările noastre. Niciodată nu am mai fost la o activitate de genul pe acest subiect și mă bucur că am făcut-o, pentru că am putut interactiona cu oameni noi și pentru că am abordat subiecte interesante despre care am aflat lucruri noi.”
Denisa Ioana Antaluț, Iugani.
„Întâlnirea ACT „În dialog cu Tinerii” a fost o experiență ALTFEL. Mă așteptam să fie o activitate plictisitoare, monotonă, în care va fi afișat un ppt și în care totul avea să fie un monolog. Însă Mioara și părintele Petru Țurcanu ne-au surprins pe toți în mod plăcut, printr-un test de încredere captivant și misterios, din care am învățat că Domnul este sfoara de care ne putem sprijini pe parcursul vieții noastre. De altfel, aceștia ne-au explicat că atât psihologul, cât și preotul ne pot ajuta in mod egal când vine vorba de relația cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Totodată, întâlnirea ACT a fost un prilej de revedere cu prieteni dragi și de momente frumoase trăite împreună, atât la activități, cât și la Sfânta Liturghie.”
Bianca Martin, Bacău centru.