Perioada: 12-19 ianuarie 2020

Obiectivul săptămânii: o reflecţie asupra temei păcii ca drum de speranță.

Papa Francisc a propus pentru Ziua Mondială a Păcii din acest an următoarea temă: „Pacea ca drum de speranță: dialog, reconciliere și convertire ecologică”. Iată câteva teme atinse de Sfântul Părinte în Mesajul pentru celebrarea celei de-a 53-a Zile Mondiale a Păcii:

„Războiul, știm asta, începe adesea cu intoleranța față de diversitatea celuilalt, care mărește dorința de posesie și voința de dominare. Se naște în inima omului din egoism și din mândrie, din ura care induce la distrugerea, la închiderea celuilalt într-o imagine negativă, la excluderea lui și la eliminarea lui. Războiul se hrănește din pervertirea relațiilor, din ambiții hegemonice, din abuzuri de putere, din frica de celălalt și de diferența văzută ca obstacol; și în același timp alimentează toate acestea.”

„A deschide și a trasa un drum de pace este o provocare, cu atât mai complexă deoarece interesele aflate în joc, în raporturile dintre persoane, comunități și națiuni, sunt multiple și contradictorii. Înainte de toate trebuie făcut apel la conștiința morală și la voința personală și politică. De fapt, pacea se inspiră în adâncul inimii umane și voința politică trebuie revigorată mereu, pentru a deschide noi procese care să reconcilieze și să unească persoane și comunități.”

„Biblia, îndeosebi prin cuvântul profeților, amintește conștiințelor și popoarelor alianța lui Dumnezeu cu omenirea. Este vorba de a abandona dorința de a domina pe alții și a învăța să ne privim reciproc ca persoane, ca fii ai lui Dumnezeu, ca frați. Celălalt nu trebuie închis niciodată în ceea ce a putut să spună sau să facă, ci trebuie luat în considerare pentru promisiunea pe care o poartă în sine. Numai alegând calea respectului se va putea strica spirala răzbunării și întreprinde drumul speranței.”

Propuneri de activităţi

  • Discuţii pe marginea Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru celebrarea celei de-a 53-a Zile Mondiale a Păcii. Pot fi de ajutor următoarele întrebări:

– Cum ia naștere războiul?
– Ce înseamnă pentru noi fraternitatea?
– De ce există neîncredere și frică între noi?
– Cum poate apărarea naturii să contribuie la un drum de pace?

  • Pot fi selectate citate despre pace din Sfânta Scriptură și distribuite membrilor grupului.
  • Pot fi celebrate momente de rugăciune pentru pace în lume sau proclamate intenţii pentru pace la Rugăciunea credincioşilor de la liturghiile din această săptămână.

Întregul Mesaj al Sfântului Părinte Papa Francisc pentru celebrarea celei de-a 53-a Zile Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2020) poate fi descărcat de aici.

pr. Felix Roca,
asistent spiritual general