Dimensiunea carităţii este esenţială pentru viaţa de credinţă. Credinţa fără caritate nu aduce roade, iar caritatea fără credinţă este doar simplă facere de bine. Creştinul este invitat să se îngrijească de cei săraci, de cei abandonaţi, de cei care au cea mai mare nevoie de ajutor deoarece, spune Cristos, „ceea ce aţi făcut unuia dintre aceştia mici, mie mi-aţi făcut”.

Săptămâna carităţii are menirea de a păstra vie în inima membrilor Acţiunii Catolice atenţia faţă de cei mai defavorizaţi.

Săptămâna carităţii începe în a II-a duminică din Postul Mare şi se încheie în a III-a duminică a Postului Mare.
OBIECTIVUL SĂPTĂMÂNII: creşterea atenţiei şi a ajutorului faţă de persoanele în dificultate din propria comunitate.

Papa Francisc, în Mesajul pentru Postul Mare, ne avertizează că ceea ce poate stinge caritatea noastră este „aviditatea de bani” și „refuzul lui Dumnezeu”:

„Toate acestea se transformă în violenţă care se îndreaptă împotriva celor care sunt consideraţi o ameninţare pentru „certitudinile” noastre: copilul încă nenăscut, bătrânul bolnav, oaspetele în trecere, străinul, dar şi aproapele care nu corespunde aşteptărilor noastre.” (Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2018).

PROPUNERI DE ACTIVITĂŢI:
1. În grupul de Acţiune Catolică se poate aprofunda Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare. Pot fi de ajutor următoarele întrebări:
– Ce „profeți falși” întâlnim în timpurile noastre?
– Care sunt semnalele care arată că iubirea în noi se stinge?
– Care sunt ocaziile pe care Dumnezeu ni le oferă pentru a reîncepe să iubim?
2. Participarea la inițiativa „24 de ore pentru Domnul”, în zilele de 9 și 10 martie.
3. Un ajutor concret în favoarea copiilor nenăscuți este participarea la campania 40 de zile pentru viaţă, ce are loc la Iași și la Roman.
4. Participarea la Marșul pentru viață.
5. Susținerea colectei din a doua duminică a Postului Mare destinată Centrului Diecezan Caritas Iaşi.
6. Promovarea Cutiei speranței, inițiativă a Centrului Misionar Diecezan.
7. Organizarea de acţiuni concrete de ajutorare a celor aflaţi în dificultate: vizite la bolnavi, donarea de alimente către persoanele nevoiaşe, implicarea copiilor abandonaţi în activităţi de socializare etc.

Materialul integral pentru această săptămână poate fi descărcat de aici.