„Să-l recunoaștem pe Cristos!” a fost tema zilei de formare pentru adulți organizată de Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași sâmbătă, 23 februarie 2019, la Roman (NT) și Luncani (BC). Au fost prezenți aproape 250 de adulți, membri și simpatizanți ai asociației. Motoul care a ghidat această activitate a fost „Atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut.” (Lc 24,31). Întâlnirea a fost găzduită la Roman de parohia „Inima Neprihănită a Mariei” iar la Luncani de Mănăstirea Carmelitană.

Primirea călduroasă în cele două locații a deschis ziua cu mult entuziasm, dar mai ales cu bucuria întâlnirii și reîntâlnirii. Responsabili zonali de la sectoarele copii și tineri au încălzit atmosfera cu bansuri și activități care i-au pus în mișcare pe participanți, pregătindu-i pentru ziua intensă ce urma.

Prima oprire în programul zilei de formare a constat în aprofundarea temei. În ajutorul participanților au venit asistenții spirituali de sector, părintele Francisc Fărcășel la Roman și părintele Iosif Dămătăr la Bacău. Ei au explicat mai bine și au dialogat cu cei prezenți despre cum putem mai bine să-l întâlnim pe Cristos în Cuvânt și Euharistie (prin participarea la sfânta Liturghie și la Sacramente), în Biserică (prin păstori și în prezența Sfântului Părinte Papa Francisc), în cei de lângă noi (prin implicarea în viața comunității) și în noi înșine (printr-o bună cunoaștere a propriei persoane și a propriei misiuni). O atenție deosebită a fost oferită tristeții, care duce la ignorarea aproapelui, la judecată, care împiedică înțelegerea adevărului, dar care este cu ușurință alungată de Cuvântul lui Dumnezeu.

A urmat apoi activitatea din cadrul atelierelor de lucru. Lucrând în echipă, participanții au discutat despre cele patru mari dimensiuni unde Cristos poate fi întâlnit. Ei au împărtășit din experiențele lor, au avut propuneri îndrăznețe și au avut curajul să-și deschidă inima și astfel să se apropie mai mult de ceilalți membri ACA. În cadrul atelierelor, adulții au avut de asemenea de răspuns la mai multe provocări: pe baza discuțiilor, ei au avut de realizat un afiș, un scurt moment de teatru și de pregătit un cântec care să reflecteze tema primită în cadrul atelierului.

Programul a continuat cu recitarea sfântului Rozariu și participarea la Sfânta Liturghie. Urmând îndemnul asistenților spirituali, mulți adulți au ales să se reîntâlnească cu Isus în sfânta Spovadă. Celebrarea sfintei Liturghii a stat în centrul zilei, dând sens întâlnirii și temei care a conturat activitățile.

După prânz, a urmat momentul de împărtășire. Fiecare echipă și-a prezentat munca din cadrul atelierelor. Deși sarcinile pe care le-au avut i-a scos din zona de comfort, rezultatele au fost cu adevărat deosebite. Acest mod de lucru a scos în evidență faptul că adulții din Acțiunea Catolică sunt creativi, răspund cu multă responsabilitate provocărilor și nu se feresc din calea noului, ba chiar simt gustul acestor propuneri care stârnesc inovația. Momentul de împărtășire a fost deosebit pentru fiecare. Multe aspecte ale vieții de creștin au fost atinse și discutate, iar talentul adulților a fost reflectat în munca pentru realizarea afișelor dar și în teatru sau în cântec. La final, fiecare a putut vota creația care i-a plăcut cel mai mult, însă clasamentul a fost greu de stabilit: toate au fost favorite.

A fost o zi deosebită atât pentru participanții care au venit cu multă bucurie la întâlnire, dar și pentru membrii Consiliului Diecezan care le-au fost alături. Printre ei, s-au numărat și Cristina Mare, președinte diecezan, care a ales să petreacă această zi la Roman, și părintele Felix Roca, asistent spiritual general, care a fost alături de adulți la Bacău. Această zi de formare a fost încă o dovadă că echipa sectorului adulți, prin Maricica Andrici, vicepreședinte diecezan sector adulți, Mariana Sofronie, responsabil zonal – Roman, și Ana Bordea, responsabil zonal – Bacău, cunoaște dorințele și nevoile membrilor sectorului și cu bucurie răspund la acestea în stilul Acțiunii Catolice.

Acest entuziasm creativ care a reprezentat ziua de formare pentru adulți a fost purtat spre casă, în comunitățile și în familiile celor prezenți la Roman și Luncani. Domnul ne-a binecuvântat cu această zi de formare, dar mai ales cu toți aceia care, curajoși, duc mai departe mesajul nostru și o viață de credință după inima lui Cristos.

Mai multe fotografii de la Bacău găsiți aici.
Mai multe fotografii de la Roman găsiți aici.