Sâmbătă, 16 februarie 2019, Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a desfășurat o zi de formare pentru animatorii sectorului copii. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul „Sf. Leonardo Murialdo” pentru zonele Roman și Iași și în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” pentru zona Bacău. Ziua de formare a avut ca temă Construiește și dăruiește încredere!, ghidată de moto-ul „Domnul se uită la inimă.” (1Sam 16,7).

Ziua a debutat cu multă energie, începând cu bansurile specifice Acțiunii Catolice, urmate de rugăciunea de deschidere. A urmat un scurt moment formativ, la Roman susținut de către părintele Robert Râtan, asistent spiritual sector copii – zona Iași, iar la Bacău de către părintele Paul Căliman, asistent spiritual sector copii – zona Bacău. Pornind de la definiția încrederii, asistenții spirituali au atins în discursul lor mai multe puncte: încrederea în sine, încrederea în aproapele și încrederea în Dumnezeu. Uneori suntem tentați să îi lăsăm pe ceilalți să ia inițiativă pentru că ne temem de responsabilitate, ne este teamă să greșim. Dar greșelile ne ajută, ne fac să ne corectăm și să devenim mai buni. Dumnezeu are multă încredere în noi, mai mult decât avem în noi înșine, El ne acceptă și ne iubește așa cum suntem.

Pentru că oamenii nu pot coopera dacă nu se știu, a urmat jocul de cunoaștere. Fiecare participant a primit o bucată de hărtie pe care a fost îndemnat să își deseneze mâna. Fiecare deget avea semnificția sa, astfel animatorii au completat următoarele date: numele, o calitate, un hobby, un defect și un lucru care îl definește ca persoană; degetul cu numele a rămas ascuns. O parte din animatori au extras câte o foaie și au fost provocați să ghicească cui aparține, ajungând să dea mâna cu persoana respectivă. Mai presus de a fi animatori în grupul parohial, trebuie să fim prieteni, iar prietenii se cunosc între ei.

Întâlnirea a continuat apoi cu jocul ,,Trafic la oră de vârf”. Participanții în perechi, s-au așezat unul în fața celuilalt, cel din față era vehiculul, fiind legat la ochi, iar cel din spate era șoferul. Scopul jocului era traversarea sălii, ocolind obstacolele. Animatorii au experimentat încrederea în coechipierul lor, doar împreună reușind să ajungă la destinație.

A urmat apoi un atelier susținut de Liliana Pușcașu, vicepreședinte sector copii, și Bernadeta Moreanu la Bacău și de Cristina Mare, președinte diecezan, și Maricica Andrici, vicepreședinte sector adulți la Roman. Formatorii au aprofundat tema încrederii de sine. Pentru a putea crește, trebuie să ne depășim fricile. După prezentarea temei ,,Fundamentele încrederii” , participanții au primit 3 foi (,,cărămizi”) pe care animatorii au fost invitați să scrie lucrurile sau motivele care îi ajută să își sporească încrederea de sine. Dupa ce ,,cărămizile” au fost completate, animatorii au unit toate piesele și au format ,,Piramida animatorului ACC”.

În cadrul celui de-al doilea atelier de lucru, animatorii au redescoperit cum e să fii copil. După ce participanții au fost împărțiți în 4 grupe, au primit câte un joc. Fiecare echipă a avut la dispoziție 10 minute pentru a se consulta în legătură cu materialele necesare jocului respectiv. Animatorii știau că următorul pas este explicarea jocului celorlalte echipe (care aveau rolul de copii); ei au avut rolul de a anima dar și de a rezolva posibilele situații conflictuale. Materialele pentru jocuri au fost obținute în urma unor provocări.

În urma acestui joc, animatorii au înțeles că pentru a pregăti o activitate este nevoie de timp și materiale adecvate. Au realizat că, deși există un animator care prezintă jocul, ceilalți au responsabilitatea de a fi prezenți la joc și de a acorda o mână de ajutor atunci când este nevoie. Copiii privesc la animatori, îi consideră un exemplu.

A fost o zi intensă și plină de noutăți și de idei pentru fiecare participant. Întoarcerea acasă a fost plină de entuziasm și nerăbdare ca toate aceste noi cunoștințe să fie aplicate cu mai multă încredere și mai multă implicare. Mulțumim tuturor participanților și așteptăm să ne revedem cu multe fotografii de la întâlnirile cu sectorul copii desfășurate în parohii!

Silvia Jitaru

Fotografii de la zona Bacău puteți vedea aici.

Fotografii de la zonele Roman și Iași puteți vedea aici.