Sâmbătă, 9 februarie 2019, a avut loc ziua de formare pentru președinții parohiali din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași, pentru zonele Roman și Iași la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian și pentru zona Bacău în parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Mărgineni. Întâlnirea a avut tema Recunoaște-te și îngrijește-te!, sub călăuzirea motto-ului „Învățătorule, care poruncă este cea mai mare din lege?” (Mt 22, 36).

Continuând drumul de formare început la cursul pentru comitetele parohiale din luna noiembrie a anului trecut, unde a fost aprofundată tema responsabilității, activitatea întâlnirii de sâmbătă s-a concentrat în jurul grijii față de cei marginalizați.

Ziua a debutat cu o mică îndrumare spirituală adresată participanților la Traian de către părintele Felix Roca, asistent spiritual general, iar la Mărgineni de către părintele Iosif Dămătăr, asistent spiritual sector adulți, zona Bacău. Pornind de la textul biblic propus în broșura întâlnirii, despre porunca Iubirii, asistenții spirituali au atins în discursul lor mai multe aspecte ale misiunii membrului AC care se nasc din dragostea pentru Dumnezeu și grija pentru aproapele. Părintele Felix a subliniat că nu se pot face lucruri serioase dacă nu se consideră mai mult formarea, iar Cristos este cel mai mare formator, el trebuie să fie exemplul nostru. Iubirea este o alegere, pentru că iubindu-l pe celălalt, îl slujești. Astfel, părintele Iosif a vorbit participanților de la Mărgineni despre cum iubirea față de celălalt ne determină să dăm tot ceea ce avem mai bun în noi. Tot timpul va fi cineva lângă noi care va avea nevoie de ajutorul și de iubirea noastră.

Întâlnirea a continuat apoi cu munca în cadrul atelierelor. Materialul formativ propus spre aprofundare a fost împărțit în patru mari capitole, care au reprezentat subiect de studiu și aprofundare în cadrul echipelor. Astfel, prima echipă s-a concentrat pe a înțelege ceea ce spune Biserica în învățătura sa prin Compendiul de Doctrină Socială cu privire la cei marginalizați, și la poziția statului român cu privire la egalitatea cetățenilor prin două articole din Constituția României. Cea de-a doua echipă a avut misiunea de a pătrunde mai adânc în caracteristicile și modalitățile de identificare a marginalizării. A treia echipă a construit un joc de rol, președinții s-au pus în locul celor care deseori sunt înlăturați din/de societate pentru a înțelege mai bine dificultățile pe care aceștia le întâmpină în încercarea lor de a se integra sau chiar de a cere ajutorul. La final, cu ajutorul celei de-a patra echipe, au fost puse în discuție modalitățile de combatere și de intervenție în cazul persoanelor care sunt excluse din diferite motive: statut social, educație, dizabilități.

Această modalitate de lucru, în care președinții au fost provocați să construiască efectiv sesiuni de formare și să propună activități în spectrul unei tematici, dorește să vină în ajutorul lor în munca cu grupul parohial. Cu alte cuvinte, acest material formativ pus la dispoziția grupurilor parohiale trebuie să devină un punct de referință în planificarea activității din comunitate. El cuprinde tematici de interes general, actuale și care reprezintă Acțiunea Catolică și misiunea sa. La ateliere, președinții au putut să înțeleagă mai bine cum trebuie pregătită această muncă de formare, care nu se oprește doar la cateheză, ci merge mai departe la acțiunile în societate pe care fiecare le poate întreprinde. Este foarte important să facem, dar și mai important este cu ce scop facem. Ei au primit feedback din partea colegilor lor, și vor putea aplica încrezători în parohiile lor noile cunoștințe și modalități de lucru.

Sfânta Liturghie a fost nucleul în jurul căreia s-a desfășurat întâlnirea. La Mărgineni, părintele Iosif a accentuat ideea de a fi, prin propria viață, o predică, o învățătură pentru cei din jur. La Traian, președinții s-au unit în rugăciune cu participanții la întâlnirea organizată de Oficiul pentru Familie. La cuvântul de învățătură, părintele Felician Tiba a scos în evidență rolul esențial pe care familia îl are în societate și simțul credinței care se întipărește în această celulă de bază și care dă gust tuturor acțiunilor pe care un creștin le întreprinde în viața sa.

Împreună cu membrii Consiliului Diecezan, președinții parohiali care au participat la ziua de formare s-au bucurat de o atmosferă caldă, plină de prietenie și frumos. Voia bună a fost la ea acasă, iar dorința de cunoaștere și de inițiativă a renăscut în fiecare. Așteptăm nerăbdători roadele din parohie!

Mai multe fotografii de la Traian găsiți aici, iar de la Mărgineni aici.