În perioada 20 – 22 noiembrie a avut loc, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, cursul de formare pentru responsabilii ACT. La curs au participat responsabilii parohiali ai sectorului tineri din întreaga dieceză. Tema din acest an a fost Mâinile calde din viața mea, susținută de motoul anului asociativ în curs „Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc 6,36).
Activitatea a început de vineri seara când participanții au fost invitați să participe, înainte de toate, la sfânta Liturghie. Părintele Augustin Folner s-a rugat alături de tineri, cerându-i împreună lui Dumnezeu energie și poftă de muncă pentru activitățile ce aveau să le desfășoare în următoarea perioadă.
Prima seară la Luncani a fost dedicată cunoașterii și coeziunii grupului prezent la curs. Ema Pal, coordonator zonal al sectorului tineri pe zona Roman, i-a antrenat pe responsabili în jocuri ingenioase, dinamice și cu totul deosebite. De la desenat la dans, cântece și abilități practice, participanții s-au dovedit prompți și iscusiți.
Ziua de sâmbătă a început în forță. Cu ocazia primului moment al zilei, dezbaterea „Confesor sau cofident”, responsabilii au putut să-și exprime punctele de vedere cu privire la relațiile dintre ei și prietenii lor, la sacramentul spovezii și la importanța prezenței lui Dumnezeu în viața lor de fiecare zi. Fiecare a putut lua cuvântul pentru a argumenta viziunea sa. Părintele Marius Sabău, asistent spiritual al sectorului tineri pe zona Bacău, a fost deschis întrebărilor și a lămurit aspectele neclare din discursurile participanților. În continuare, el a vorbit celor prezenți despre frumusețea sacramentului reconcilierii. A subliniat cât este de importantă o relație sănătoasă și curată cu Dumnezeu și i-a încurajat pe tineri să pășească spre confesional ori de câte ori sufletul lor este neliniștit.
După participarea la sfânta Liturghie și o bine meritată pauză, atelierele i-au solicitat pe participanți și le-a explorat potențialul la nivel înalt. În echipe, aceștia au trebuit să organizeze activități specifice laturilor AC, coordonați de Marius Balint, responsabil al sectorului tineri pe zona Iași. Astfel, au învățat despre etapele care fac o activitate reușită. Vitalie Lotca, consilier național la sectorul tineri, le-a vorbit despre leadership și calitățile sale cele mai semnificative. Participanții s-au analizat și au discutat despre abilitățile lor, iar la final au avut posibilitatea să se autoevalueze. De la Raluca Cocuț, responsabil diecezan media, au învățat despre responsabilitățile din consiliul diecezan, despre roluri și modul de organizare al asociației. Jocul iKnow a făcut furori în rândul participanților.
Seara a fost timpul dedicat sufletului. În prezența părintelui Felix Roca, asistent spiritual general, responsabilii ACT au îngenuncheat în fața Preasfântului Sacrament adorându-l pe Cristos în ajunul sărbătorii sale, Cristos Regele Universului. Au așezat la picioarele altarului toate gândurile, mulțumirile și lauda lor, lăsându-se învăluiți de măreția iubirii lui Dumnezeu.
În aceeași bucurie a divinului, l-au lăsat apoi pe Daniel Benchea Joca, responsabil al sectorului tineri pe zona Bacău, să-i învețe Milostivopoly, jocul care i-a umplut de energie și determinare. Au cântat, au dansat, au devenit detectivi în câteva minute și chiar acrobați. A fost o zi încheiată cu succes!
Duminică, ultimele ore petrecute la Luncani s-au centrat pe concluzii și pe ceea ce participanții aveau să ducă acasă membrilor sectorului, toată bogăția cunoștințelor învățate la curs. Lia Pușcașu, administrator diecezan, a prezentat participanților câteva aspecte financiare ale asociației. La curs a fost prezentă și Adriana Ianuș, președinte diecezan, care i-a încurajat pe tinerii responsabili să rămână la fel de entuziasmați și dedicați în misiunea pe care o au în parohie.
Celina Dumitru, vicepreședinte diecezan la sectorul tineri, a scos în evidență curajul fiecăruia dintre cei prezenți în responsabilitatea pe care și-au asumat-o în parohie. I-a asigurat pe participanți de toată susținerea și toată aprecierea pentru activitățile frumoase pe care le desfășoară. Le-a dorit să rămână la fel de prezenți și senini, să-și păstreze frumusețea și dorința de a face bine.
Cursul s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie în comunitatea mănăstirii din Luncani. De aici, fiecare dintre participanți a plecat acasă cu frumoasele cuvinte de la predică: fiecare dintre cei care îl fac cunoscut pe Cristos este rege pentru Dumnezeu.
Fotografii de la această activitate puteți vedea aici.