În perioada 13-15 noiembrie 2015, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani a avut loc cursul de formare pentru responsabilii sectorului copii. Acest curs a fost organizat de Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” Iași cu scopul de a ajuta la formarea responsabililor sectorului copii.

Cursul de formare a început vineri cu sfânta Liturghie celebrată de părintele Paul Căliman, asistent spiritual sectorul copii, zona Bacău. Părintele ne-a vorbit la predică despre tema cursului Luminează calea lor!, iar motoul însoțit de această temă „Fiţi milostivi precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc6,36) ne-a ajutat să aprofundăm mai bine tema generală a acestui an, milostivirea.

Ana-Maria Talmaciu, vicepreședinte sectorul copii, ne-a deschis calea acestui curs ce urma să-l parcurgem pas cu pas. Emanuela Pal, responsabil sectorul tineri, zona Roman împreună cu Diana Baratu, responsabil sectorul copii, zona Roman și Mirabela Ignat, responsabil sectorul copii, zona Bacău, ne-au ajutat să ne cunoaștem și să ne facem prieteni chiar din prima seară. Jocurile au fost energice și ne-au făcut să ne simțim bine împreună. După ce ne-am consumat toată energia am făcut o rugăciune și am mers să ne odihnim gândindu-ne oare ce va urma să învățăm în aceste zile.

În următoarea zi, sâmbătă, programul a început cu o rugăciune, așa cum ar trebui să înceapă orice zi bună. Părintele Paul ne-a invitat să aprofundăm mai mult tema cursului prin îndemnul: Îndrăznește să fii milostiv! Cum putem face acest lucru? Simplu: urmărind faptele de milostenie trupești și sufletești. Mai apoi Ana-Maria Talmaciu ne-a vorbit despre cum putem avea succes ca animatori la noi în parohie.

După prânz și după o binemeritată pauză au urmat atelierele. Trei ateliere la care am fost numai ochi, urechi și mâini. Atelierul de cateheză a fost condus de părintele Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză din Dieceza de Iaşi. Am învățat despre ce este cateheza, despre limbaje, modele de cateheză, ce este procesul catehetic și cum să facem evaluarea catehezei.

Mâinile și imaginația le-am folosit pentru atelierul de lucru manual. După câteva vorbe spuse de Andreea Gheț, coordonator zonal, zona Iași, ne-am folosit de materialele practice și am realizat felicitări și obiecte de Crăciun, fiind încurajați cu câteva idei și de Carla Chile. Diana Baratu, Mirabela Ignat și Sabina Neculăeș, responsabil sectorul copii zona Iași, ne-au învățat metode noi de animare, jocuri și bansuri pentru cei mici și mari. Scopurile și tipurile ce le-am aprofundat la acest atelier le vom pune în practică în parohiile noastre.

Ingredientele folosite pentru o misiune de nota 10 le puteți afla de la cei care au participat la aceste ateliere. Ei au fost încurajați să spună mai departe secretele aflate aici, așadar, întrebați-i.

Seara am avut ocazia să stăm de vorbă cu cel mai bun prieten, Isus. Adorația Euharistică pregătită de părintele Paul ne-a ajutat să contemplăm tot ceea ce a făcut El pentru noi și pentru cei din jurul nostru care ne sunt mereu aproape.

O mică serată cu iz de spectacol s-a ivit în programul cursului. Această serată i-a făcut pe participanții la cursul de formare să lucreze în echipă și să-și dea toată energia pentru a face seara cât mai frumoasă. Am încheiat ziua tot cu o rugăciune, ca semn de mulțumire pentru întreaga zi.

Ultima zi din programul cursului, le-a adus printre noi pe Celina Dumitru, vicepreședinte sectorului tineri, și pe Lia Pușcașu, coordonator zonal, zona Bacău, pentru a ne explica ce tehnici putem folosi pentru ca relația dintre animator și copil să fie una plăcută. Multitudinea tehnicilor prezentate vor fi de folos în activitățile cu copiii.

După acest moment de formare binevenit, a urmat sfânta Liturghie celebrată împreună comunitatea din Luncani. Am cântat din toată inima, iar la ofertoriu am adus roadele muncii noastre făurite cu multă dibăcie pentru cei care au participat la acest curs, ca semn al prieteniei ce va rămâne între noi.

Concluziile de final le-am așezat într-un pom de care vom avea grijă să-l îngrijim astfel încât să facă doar roade bune. Mulțumim preoților și participanților pentru implicarea în buna organizare a cursului de formare pentru responsabilii sectorului copii.

Andreea Gheț