Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, a avut loc la Iași, în parohia  „Adormirea Maicii Domnului”, lansarea noului an asociativ în Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași. Acesta are ca temă „Strălucește în Acțiunea Catolică” iar motto-ul a fost ales din Psalmul 34: „Priviți la El și veți fi luminați!” (Ps 34,6). La întâlnire au participat peste 150 de persoane, tineri și copii din 8 parohii în care este prezentă Acțiunea Catolică în zona Iași. Au fost prezenți, de asemenea, și membrii Consiliului director al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, alături de părintele Cristian Bârnat, asistentul spiritual al sectorului tineri pe zona Iași.

Programul a început dis de dimineață, cu sosirea participanților, primii ajunși fiind cei din Pașcani. La început, toți cei prezenți au avut parte de un scurt moment formativ din partea părintelui Cristian. Astfel, am învățat împreună că a fi membru în Acțiunea Catolică înseamnă a duce vestea cea bună în colaborare cu Biserica. Părintele Cristian ne-a vorbit și despre importanța și semnificația strălucirii, dându-l exemplu pe Moise, a cărui față stălucea atunci când s-a întâlnit cu Dumnezeu. Strălucirea era așadar datorată prezențui Sale în sufletul lui Moise, așa cum și strălucirea noastră trebuie să existe datorită prezenței lui Isus în viața noastră. Părintele ne-a mai vorbit și despre modurile în care noi putem să strălucim zi de zi, prin trăirea credinței, a comportamentului moral exemplar și a implicării în viața comunității. Ne-a îndemnat, de asemenea, cu ajutorul parabolei lucrătorilor în vie, să ne corectăm privirea, dacă nu este ca privirea lui Dumnezeu, pentru că atunci „când ochiul este luminos, tot trupul este luminos”.

Am continuat activitățile la nivel sectorial, particularizate pentru copii și tineri. Astfel, după prezentarea activităților care se vor desfășura în următorul an, au urmat momentele interactive, jocuri și ateliere. Astfel, copiii au putut realiza colaje în conformitate cu tema noului an asociativ, au putut să-și dovedească cunoștințele generale, au dansat și s-au jucat cu cei patru prieteni ai lor, clovnii. „Mi-a plăcut foarte mult această zi! Am învățat să colaborez cu echipa pe care am avut-o, mi-am făcut noi prieteni, cu care am lucrat împreună.” (Rebeca, parohia „Sfântul Anton de Padova”, Iași).

La sectorul tineri, activitățile au constat în grupuri de discuție și jocul Bingo, unde fiecare și-a putut dovedi abilitățile. Programul sectorial s-a încheiat cu realizarea simbolului noului an asociativ al zonei Iași.

Când cele două sectoare s-au reunit, a avut loc asamblarea simbolului: copiii (care au primit steluțele deja create) și tinerii au scris câte un cuvânt reprezentativ despre ceea ce înseamnă Acțiunea Catolică pentru ei pe câte o steluță, pe care au lipit-o pe un glob pământesc. Astfel, s-a construit simbolul anului asociativ: Steluțe pe pământ.

Am primit de asemenea și vizita Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de care ne-am rugat rugăciunea Îngerul Domnului. Preasfințitul  ne-a împărtășit bucuria de a vedea în copii și tineri entuziasmul vestirii Cuvântului lui Dumnezeu prin implicare și dăruire.

După pauza de masă, a avut loc un scurt program artistic alcătuit din momente ale parohiilor participante: teatru, dans, cântec.

Sfânta Liturghie a încoronat această zi. La predică, părintele Cristian ne-a amintit că noi suntem pietrele vii care construiesc Biserica și că în Acțiunea Catolică nu titulatura, ci spiritul contează. Așa cum băiețelul din castelul fericirii era mulțumit și încântat de viața sa, la fel și noi sperăm că am trăit o zi în acel castel, bucuroși mereu să-i cerem lui Dumnezeu să ne ajute să strălucim!

Raluca Cocuț