Ziua de duminică, 6 decembrie, a fost pentru Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași o zi de mare sărbătoare, de recunoștință și de reînnoire. Cu entuziasm și curaj, respectând normele în vigoare, peste 1300 de copii, tineri și adulți din 45 de parohii au ales și în acest an să facă parte din marea familie a Acțiunii Catolice, conduși de îndemnul adresat de Sfântul Ioan Paul al II-lea: „Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Ai curajul viitorului!” și motivați de moto-ul anului asociativ: „Toate le pot în cel care mă întărește.” (Fil 4,13).

Este cel de-al 28-lea an de când, în Dieceza de Iași, laicii, copii, tineri și adulți, aleg să-l urmeze pe Cristos slujind la realizarea misiunii apostolice a Bisericii în strânsă colaborare cu păstorii ei. Prin carisma ei, prin notele caracteristice, descrise de documentul conciliar Apostolica Actuositatem (AA 20.2) laicitatea, organicitatea, eclezialitatea și colaborarea cu ierarhia, prin cele patru laturi ale sale (liturgică, formativă, caritativă și cultural-recreativă), Acțiunea Catolică contribuie la creșterea integrală a membrilor ei propunând parcursuri de rugăciune, de formare și acțiune în domeniul social și cultural. 

Astfel, în zona Bacău, au reînnoit adeziunea grupuri parohiale din 19 parohii: Bacău „Sf. Cruce”, Bacău „Sf. Nicolae”, Bacău „Fericitul Ieremia”, Cireșoaia, Cleja, Comănești, Dărmănești, Faraoani, Gioseni, Mărgineni, Ploscuțeni, Pustiana, Somușca, Tuta, Valea Mare, Valea Seacă, Vizantea, Vladnic, Zăpodia.

În zona Roman au reînnoit adeziunea 21 de grupuri parohiale: Adjudeni, Barticești, Butea, Gherăești, Iugani, Piatra Neamț „Sf. Iosif”, Piatra Neamț „Sf. Tereza”, Pildești, Poiana Micului, Răchiteni, Roman „Isus Bunul Păstor”, Roman „Inima Neprihănită a Mariei”, Roman „Fericitul Ieremia Valahul”, Roman „Sfânta Tereza”, Săbăoani „Sf. Mihail”, Săbăoani „Înălțarea Sfintei Cruci”, Săbăoani „Sf. Iosif”, Săbăoani „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”, Sagna, Tămășeni, Traian.

Din zona Iași, 5 grupuri parohiale au reînnoit adeziunea astfel: Răducăneni, Pașcani, Iași „Sfântul Anton de Padova”, Iași „Adormirea Maicii Domnului”, Rădăuți.

Bucuria reînnoirii adeziunii a fost întărită de mesajele de încurajare primite de la președintele diecezan, Cristina Mare, pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice, și nu în ultimul rând, de la Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, care a subliniat încrederea Bisericii în Acțiunea Catolică și îndemnul „să fiţi curajoşi în trăirea credinţei şi, în comunităţile din care faceţi parte, să fiţi mângâiere pentru toţi aceia care sunt încercaţi de suferinţă, de durere şi de teamă! Întăriţi-i pe aceia care s-au îndepărtat de Sfânta Liturghie şi de sfintele sacramente şi ajutaţi-i să se întoarcă la trăirea credinţei! Mărturisiţi cu viaţa voastră că cel care se încredere în Dumnezeu nu va fi doborât, nu va fi lăsat singur! Înaintaţi cu încredere pe calea speranţei! (…) Sfântul Iosif să vă fie mereu exemplu de curaj şi de acţiune după voinţa lui Dumnezeu!”

Așa să ne ajute bunul Dumnezeu, ca urmând exemplul de simplitate și ascultare al Sfântului Iosif, patronul nostru spiritual, să alegem zilnic să împlinim voința lui Dumnezeu cu speranță și încredere în ajutorul său, repetând cu sfântul apostol Paul: „Toate le pot în cel care mă întărește.” (Fil 3,14)

Fotografiile le puteți vizualiza aici.

Moreanu Bernadeta