Sâmbătă, 18 martie 2017, a avut loc la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian ziua de reculegere pentru familii, eveniment organizat de Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași. La această întâlnire au participat toți cei care și-au manifestat dorința de a descoperi frumusețea vieții de familie, dincolo de aparențe, așa cum însuși Creatorul ne-a lăsat-o, ca pe un mare dar.

Pornind de la tema întâlnirii, Cu Isus pe drumul crucii vieții, părintele Felician Tiba, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, ne-a transmis într-o manieră cât mai clară, în cadrul celor două momente de împărtășire, că viața noastră este cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a lăsat. Mai presus de acest lucru, Isus s-a jertfit pe cruce, a suferit pentru noi, dând dovadă, astfel, de iubirea infinită pe care ne-o poartă. Așa cum Tatăl n-a cerut nimic în schimb de la noi pentru viața pe care ne-a dăruit-o, și noi, la rândul nostru, trebuie să oferim în dar viața, să facem ca în jurul nostru să existe viață, să existe bucurie, armonie, recunoștință pentru tot ceea ce avem și pentru tot ceea ce suntem. Așa cum afirma părintele, noi nu am plătit niciun preț pentru viața pe care am primit-o, nu am plătit nimic pentru a avea părinți, familie astfel încât, trebuie să-I fim recunoscători Tatălui pentru binecuvântările pe care le-a revărsat asupra noastră.

Din momentele de împărtășire nu au lipsit nici aspectele care tratează suferința. Părintele Felician a evidențiat că durerea pe care Isus a simțit-o în Grădina Măslinilor este o suferință pe care și noi o experimentăm în trăirile noastre de zi cu zi, și care, adesea pare că este mult prea mare. Așa cum suferința pe care Cristos a îndurat-o ne-a adus Învierea, la fel și noi să privim suferința din viața noastră ca pe o cale spre mântuire.

Programul a continuat cu sfânta Liturghie, prilej de comuniune și de trăire a prezenței lui Dumnezeu. După masa de prânz, toți cei prezenți au avut posibilitatea de a împărtăși situații, experiențe, trăiri, fapte din viața lor și de a încerca, astfel, să pătrundă cât mai adânc în marele mister al vieții, al familiei, al trăirii vieții de familie în credintă. Am înțeles că iubirea lui Dumnezeu este nemărginită, că suferința ne face asemenea Lui și că noi suntem darul cel mai prețios.

Și pentru că acolo unde doi sau trei se adună în numele Domnului, acolo este și El prezent, ziua de reculegere pentru familii s-a încheiat cu un moment de adorație, prilej de laudă, cinste și mulțumire Celui care ne-a creat. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru marea Sa bunătate și pentru aceste momente de har, trăite în comuniune cu toți cei prezenți.

Ramona Laslău

Anul acesta Postul Mare ne-a prins în plină forfotă. Obișnuiți cu rutina fiecărei zile, parcă nici n-am realizat cum au trecut deja trei săptămâni. Aveam mare nevoie de un mic răgaz, de o interiorizare, de o privire (măcar) „aruncată” și sufletului. Și în acest context, ziua de reculegere de la Traian, organizată de Acțiunea Catolică a picat la țanc. Mai ales că am beneficiat și de prezenta pr. Feliciu care le zice „pe şleau”. Ne-a plăcut tare asta. Ce am reținut de la întâlnirea de sâmbătă? „Tu poți! Poți pentru că Dumnezeu ți-a dat o soție/un soț cu care să reușești! Un soț/o soție care să te ajute să te mântuiești!” (Octav și Iulia Pârțac)

A fost o zi minunată şi rodnică. Dumnezeu ne-a dat viața gratuit, iar noi, la rândul nostru, trebuie să o dăruim şi să ne dăruim. Indiferent de obstacolele apărute pe calea crucii vieții noastre, Dumnezeu ne dă putere să trecem peste toate şi să ne bucurăm. (Ionuț şi Mihaela Petrișor)

Ziua de reculegere a fost o adevărată oază de linişte, interiorizare, rugăciune şi reflecție personală. Am descoperit cu ajutorul părintelui Feliciu că drumul crucii lui Isus este chiar viața mea, viață pe care am primit-o în dar, gratuit (fără să plătesc vreun ban), din generozitatea lui Dumnezeu. Şi eu sunt chemată să dau viață, nu doar în sens biologic, cât mai ales să fac tot ce depinde de mine pentru a fi viață în jurul meu. Provocarea zilei: Cum folosesc acest dar, viața? Facem să fie viață în jurul nostru? (Cristina Mare)

Fotografiile le puteți vedea aici.