În perioada 18-20 octombrie 2019, Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a desfăşurat la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian cursul de formare pentru preşedinţii parohiali din întreaga dieceză. Cu această ocazie s-au reunit tineri şi adulţi din peste 35 de parohii pentru a aprofunda tema anului asociativ 2019-2020, care este: Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii. Textul biblic care ne-a însoțit a fost următorul: „Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și sfințenia adevărului.” (Ef 4,22).

Programul a început vineri seara cu sfânta Liturghie celebrată de pr. Robert Râtan – asistent spiritual sectorul copii, zona Iași și au concelebrat pr. Damian Budău – asistent spiritual sector tineri, zona Roman, pr. Marius Sabău – asistent spiritual sector tineri, zona Bacău, pr. Felix Roca – asistent spiritual diecezan și pr. Adrian Faraoanu – director al Centrului „Gaudium et Spes”. Seara a continuat cu deschiderea oficială a cursului, când președintele asociației, Cristina Mare, împreună cu asistentul spiritual general, pr. Felix Roca au salutat participanții.

Momentul de cunoaștere animat de Marina Dogariu și Antonina Ambăruș a cuprins completarea unui chestionar, astfel participanții au aflat ce tip de personalitate au și ce atribuții li se potrivesc în grupul AC. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, prin care am mulțumit Domnului pentru bunătatea cu care ne înconjoară și l-am rugat să ne ocrotească pe timpul somnului.

La programul formativ de sâmbătă dimineaţă, pr. Felix, a subliniat că harurile de la Dumnezeu sunt „proaspete” pornind de la următorul pasaj: „Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu, în dreptatea și în sfințenia adevărului.” (Ef 4,22). A mai precizat că nu suntem singuri pe această lume deoarece Dumnezeu nu pleacă în concediu, Duhul Sfânt lucrează în fiecare om. Este important să ne ținem departe de „gri-ul vieții”, să reactualizăm darul Acțiunii Catolice, să valorificăm lucrurile bune, iar cele rele să le lăsăm la o parte. Trebuie să fim conștienți că Dumnezeu lucrează în noi și astfel, plini de dragostea şi ajutorul Lui, să ne putem depăși „barierele”. Alături de președinți au fost și asistenți spirituali parohiali care au participat la momentul de formare, din dorința de a cunoaște mai bine Acțiunea Catolică, tema noului an asociativ şi pentru a spijini grupul AC din parohie.

A urmat programul formativ susținut de Anna Aprea – președintele Acțiunii Catolice din Nocera Inferiore-Sarno și Pasquale Rossi – vicepreședinte sectorul adulți, care ne-au vorbit despre rolul președintelui parohial. Astfel, participanții au realizat că președintele parohial este un lider înzestrat cu carismă și curaj, care cunoaște valorile AC, dar și pe toți membrii. Chiar dacă președintele este ales prin vot, cel care contribuie este Dumnezeu, îl consideră în stare de această responsabilitate. Un preşedinte nu se naşte, ci devine un lider adevărat printr-o pregătire temeinică. Preşedintele parohial trebuie să aibă o trăire spirituală profundă, să practice sacramentele, să fie un exemplu pentru ceilalţi membri. Totodată, el este cel care face legătura între membri, este cel care îi cunoaşte cu adevărat şi care leagă relaţii de prietenie cu aceştia şi în afara Bisericii.

În centrul zilei a fost sfânta Liturghie, celebrată de pr. Iosif Dămătăr – asistent spiritual sectorul adulți, zona Bacău și au concelebrat pr. Francisc Fărcășel – asistent spiritual, sectorul adulți, zona Roman, pr. Marius Sabău – asistent spiritual sector tineri, zona Bacău, pr. Felix Roca – asistent spiritual diecezan, pr. Adrian Faraoanu, și pr. Pavel Chelaru, oferind astfel tuturor posibilitatea de a se reîmpăca cu Dumnezeu şi de a începe noul an asociativ sub călăuzirea Sa.

După-amiază, prietenii noștri din Nocera, Anna și Pasquale, au prezentat itinerariile formative pentru copii, tineri și adulți, propuse de Acțiunea Catolică din Italia. A urmat atelierul cu tema: „Cine sunt eu?” care s-a bazat pe pedagogia Kett. Participanții, ajutați de Cristina Mare, Maria Andrici, Liliana Pușcașu și sora Rafaela, au meditat asupra vieții lor și au realizat cât de important este rolul lor, reprezentând „roata” Acțiunii Catolice. Reprezentarea roţii nu a fost întâmplătoare, ci a fost aleasă pentru a înţelege că atunci când din roată lipsesc spiţe (membrii) sau când butucul (preşedintele parohial) lipseşte şi nu îşi îndeplineşte misiunea, roata începe să se strice. Fiecare, în reprezentarea roţii a înţeles rolul important pe care îl are. Seara a continuat cu un moment de comuniune, pregătit de Celina Dumitru, Marina Dogariu și Eduard Gherghelucă. Participanții au trebuit să dea dovadă de spirit de echipă şi colaborare pentru a ieşi învingători, participând la jocul „Ce spun ACționarii?”.

Surpriza serii a fost vizita PS Iosif Păuleț care și-a exprimat bucuria și mulțumirea față de implicarea laicilor în Biserică, îndemnând președinții parohiali să fie un imbold pentru comunitățile lor. Seara s-a încheiat cu adoraţia euharistică, cerând binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu pentru toate activităţile ce urmează a fi desfăşurate în noul an asociativ.

Ziua de duminică a început cu sfânta Liurghie celebrată de pr. Felix Roca și a concelebrat pr. Adrian Faraoanu. Cursul s-a încheiat cu prezentarea notelor tehnice privind Adunarea Generală diecezană, a proiectului național Zielele Acțiunii Catolice, propus de ACRO și cu sesiunea de împărtășiri.

Silvia Jitaru

Impresii de la preşedinţi:

„A fost o zi de formare cu o încărcătură puternică pentru mine, ca președinte parohial, unde am redescoperit tinerețea din mine și dorința de a îndrăzni mai mult. Mă întorc acasă mai încărcată, un lider în stilul AC și voi împărtăși cu toți membrii din parohie experiențele trăite aici, mă voi dărui mai mult celorlalți, voi aprofunda împreună cu membrii din parohie tema anului asociativ și o vom pune în practică.” (Monica Erdeș, Parohia „Isus, Bunul Păstor” – Roman)

„Am redescoperit bucuria de a fi TÂNĂRĂ chiar și de mai mult timp. Jocurile au fost dinamice, meditațiile mi-au ajuns la inimă şi momentele formative cu adevărat interesante. Am învățat că și adulții pot fi în asentimentul tinerilor.” (Cristina Koch Smeu, Parohia „Sfântul Iosif” – Piatra Neamț)

„În aceste zile m-am simțit extraordinar. Am învățat cum să fiu o persoană mai bună. Am aflat răspunsul la întrebările care mă apăsau de ceva vreme: De ce eu? De ce am fost aleasă? Le mulțumesc persoanelor care m-au ajutat să aflu răspunsurile şi să aflu misiunea care mi-a fost încredințată.” (Adelaida Herciu, Parohia „Trupul şi Sângele Domnului” – Gherăeşti)

„Mi-a plăcut foarte mult acest curs de formare deoarece am reușit să mă detașez de toate grijile și să trăiesc cu Isus, prin Acțiunea Catolică. Dar ce este AC? Este o mare familie în care fiecare membru este ca o spiță a roții. Pentru ca roata să meargă pe drumul cel bun, trebuie să avem grijă de spițe, deci fiecare dintre noi are un rol foarte important. Această importanță, această contribuție a fiecărui membru, ne conduce către Isus care este Calea, Adevărul și Viața.” (Lucia-Patricia Bişog, Parohia „Sfinţii Petru și Paul” – Răducăneni)

„Acest curs m-a ajutat să aprofundez mai mult atribuțiile unui președinte, legătura dintre mine și membrii AC.” (Raluca Gabor, Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” – Iugani)

„Acest curs m-a ajutat să mă redescopăr și să aprofundez misiunea pe care o am, care mi-a fost încredințată. Isus a stat în mijlocul acestei întâlniri, fiind prezent în fiecare zi. Succes președinților în noul an asociativ!” (Georgiana Pustianu, Parohia „Sfântul Ștefan Rege” – Pustiana)

„Mi-a plăcut foarte mult, deoarece au fost activități interesante, care ne-au transmis tuturor bucurie, energie și dorința de a veni și altă dată.” (Elisa Funaru, Parohia „Sfânta Cruce” – Bacău)

„Cursul a fost plin de informații utile și de momente de comuniune cu cei din jur. Sunt nerăbdătoare să particip la următorul curs. Keep going!” (Marta Gherguț, Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” – Zăpodia)

„Ca fiecare curs de formare la care am participat, entuziasmul și dedicarea membrilor AC a plutit în aer, unindu-ne în activități, în slujirea Bisericii. Să faci parte dintr-o familie atât de mare, te face invincibil.” (Ştefania-Cecilia Doboş, Parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” – Valea Seacă)

„Am ascultat cu drag cuvintele pr. Felix Roca, care ne-a îndemnat să ne îmbrăcăm cu omul cel nou, cel creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, în dreptate și în sfințenia adevărului, cuvinte și învățături pe care să le transmitem în parohie. Prietenii din Nocera, ne-au împărtăsit experiențele lor în AC. Mi-a plăcut mult de suflul tânăr transmis în momentele de relaxare de tinerii din CD. Mulțumiri tuturor!” (Maria Divile, Parohia „Inima Neprihănită a Mariei” – Roman)

„M-am bucurat de prezența formatorilor din Italia, Anna și Pasquale. Mulțumesc pentru mărturia lor, mi-au rămas întipărite 4 cuvinte cheie: rugăciunea, sacrificiul, acțiunea și studiul, pe care îmi propun să le trăiesc mai intens în acest an asociativ și să le propun membrilor AC din asociația noastră parohială.” (Bernadeta Moreanu, Parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul” – Valea Mare)

„La acest curs am putut învăța că pentru a avea un nou an asociativ rodnic, trebuie să depăşim rutina și să venim cu idei noi, să facem acest an diferit, să ne reînnoim. Am învățat cum ar trebui să lucrez cu ceilalți membri şi cu cei din consiliu. Am întâlnit oameni frumoși, care au oferit din experiența lor și au împărtășit idei care ar putea ajuta la creșterea și dezvoltarea altor comunități. Am putut să mă descopăr și să îmi descopăr rolul și locul în AC. Acest curs a fost o frumoasă ocazie de a lega prietenii și de a cunoaște oameni cu un scop comun, acela de a trăi în slujba Bisericii pentru binele lumii.” (Alma Ciobanu, Parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul” – Săbăoani)

Fotografiile evenimentului le puteți vizualiza aici.