Sâmbătă, 14 aprilie, tinerii membri ai Acțiunii Catolice s-au întâlnit la Bacău și Pildești pentru a participa la ziua de formare organizată de echipa sectorului tineri. La activitate au participat aproximativ 150 de tineri din toate cele trei zone asociative: Iași, Roman și Bacău. Parohiile gazdă au fost la Pildești – Adormirea Maicii Domnului, iar la Bacău – Sf. Nicolae. Ziua de formare a stat sub tema „Nu te teme! Tinere, ai curajul viitorului!”.

Salutul călduros din partea întregului Consiliu Diecezan l-au primit de dimineață participanții din partea responsabililor zonali de sector: Eduard, Bianca și Antonina, ei coordonând programul pentru întreaga zi. Și alți membri ai consiliului au fost prezenți la activitate: Adriana – vicepreședinte sector tineri, Cristina – președinte diecezan, Lia – vicepreședinte sector copii, Celina, Mirabela și Augustina – coordonatori zonali, precum și responsabili de la alte sectoare.

Prima parte a programului formativ propus de sectorul tineri a făcut referință la vocație. Preoți, persoane consacrate și laici familiști au dat mărturie despre viața lor, despre familia lor, despre alegerea unui drum, responsabilitățile și bucuriile care vin pe cale. Despre preoție, tinerii i-au ascultat la Bacău părintele Marius Sabău iar la Pildești pe părintele Damian Budău, amândoi asistenți spirituali zonali ai sectorului tineri. Ei au vorbit despre cum au fost chemați în rândul preoților, cum a crescut vocația lor și despre toate bogățiile pe care le culeg pe cale în fiecare zi. Au fost întrebați despre provocări, momente grele și satisfacțiile cele mai mari.

Despre viața consacrată au povestit fratele Vicențiu la Pildești și sora Rafaela la Bacău. Ei le-au descris frumusețile vieții în Cristos, au împărtășit din carisma lor și au dat mărturie despre puterea rugăciunii. Familia a fost prezentă la ziua de formare prin persoana doamnei Mariana Sofronie la Pildești și a lui Narcis Jitaru la Bacău. Ei au pus mare accent pe responsabilitate, pe asumarea alegerilor și pe maturizarea la timpul potrivit. Tinerii s-au simțit liberi să discute cu ei și aspecte ale sexualității.

În mijlocul zilei a stat Sfânta Euharistie. Liturghia a fost animată de tineri și a fost un adevărat moment de aprofundare și creștere spirituală în misiunea lor de creștini.

În a doua parte a zilei, discuțiile s-au purtat în jurul sinodului adresat tinerilor din acest an. Coordonați de Celina Dumitru la Pildești și de părintele Felix Roca la Bacău, tinerii au fost invitați într-un cadru deschis, în care să-și spună cu sinceritate opiniile, dorințele și chiar criticile lor. Tot în cadrul acestui atelier, ei au aflat mai multe despre participarea Celinei la Roma la sfârșitul lunii martie la întâlnirea pre-sinodală, ca reprezentant al tinerilor catolici din România. Au descoperit ce vrea Papa Francisc de la ei și au încercat să găsească împreună care sunt cele mai potrivite lucruri pe care le pot face ca Biserica să fie mai atractivă și mai pe înțelesul lor.

Chiar dacă a fost o zi intensă de lucru, de la întâlnirea de sâmbătă nu au lipsit jocurile, bansurile și momentele recreative. A fost o activitate reușită și cu multe învățături, atât pentru tineri, cât și pentru organizatori. Tinerii care au ales să vină la această zi de formare sunt dovada vie că speranța Bisericii se află în primul rând în inima și în entuziasmul lor!

Fotografii puteți vedea aici.