În perioada 17-21 iulie 2019 la Mănăstirea Părinților Carmelitani din Ciofliceni s-a desfășurat campusul național unitar, organizat de Acțiunea Catolică din România. Delegația Acțiunii Catolice „Sf. Iosif” din Dieceza de Iași a fost formată din peste 50 de persoane, copii, tineri și adulți. Alături de participanții din întreaga țară, membrii AC Iași au trăit momente de comuniune, fraternitate și prietenie.

Tema acestui campus a fost „Acțiunea Catolică pe drumul fericirii”, cu motoul „Fericiți cei care ascultă cuvântului lui Dumnezeu și îl păzesc.” (Lc 11,28). Papa Francisc spunea că „Suntem chemați la fericire și devenim fericiți încă de pe acum în măsura în care ne situăm de partea lui Dumnezeu, nu a celor trecătoare”. Acest lucru l-au dorit și cei prezenți la campus.

Pe perioada campusului participanții au avut ocazia să-și reamintească de minunatele momente trăite, când Papa Francisc a vizitat România, în urmă cu câteva săptămâni. Cu mare bucurie, cei prezenți la Ciofliceni l-au primit în mijlocul lor pe ES Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu apostolic în România și Repuplica Moldova, pentru un moment de împărtășire despre vizita apostolică a Sfântului Părinte.

Un alt invitat, care a răspuns invitației de a fi alături de participanții din campus a fost PS Mihai Frățilă, episcop eparhial al Eparhiei de București. PS Mihai a vorbit tinerilor și adulților despre mărturia de credință și beatificarea episcopilor martiri.

Printre aceste momente de împărtășire, copiii l-au cunoscut pe Moise, ajungând în Țara Promisă, au mers în căutarea comorii, au descoperit prietenia și pe Isus în toate activitățile propuse de membrii echipei. Tinerii au avut ocazia să aprofundeze diferite teme de actualitate prezentate în cadrul unei expoziții și să afle mai multe informații despre traficul de persoane. Din program nu putea să lipsească Exortația apostolică „Christus vivit”, pentru tineri fiind o ocazie deosebită de a o aprofunda prin prezentări și dezbateri. Filmul „7 martiri pentru mica Romă” a impresionat prin mărturia credinței martirilor beatificați de Papa Francisc anul acesta. Cu toții suntem chemați la sfințenie. Ne-au demonstrat-o martirii zilelor noastre, dar și Exortația apostolică „Gaudete et exsultate” care a fost prezentată adulților. De asemenea, sectorului adulți li s-a propus să discute despre DOCAT, întrebându-se dacă binele comun este utopie sau realitate?

În aceste zile, nu au lipsit sfânta Liturghie, care a fost de fiecare dată în centrul zilei, Adorația Euharistică și momentele de rugăciune, în rit latin și bizantin.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de comuniune și sărbătoare! Ne dorim ca această experiență să trezească în fiecare participant dorința puternică de a-i imita pe martirii noștri, apropiindu-ne astfel mai mult de Isus.

Adriana Ianuș