Săptămâna Păcii în Acţiunea Catolică a devenit deja o tradiţie. Anual, în luna ianuarie, membrii din întreaga dieceză se adună în jurul Tatălui pentru a aprofunda diverse aspecte ale vieţii de credinţă şi pentru a se ruga pentru pace şi armonie în lumea întreagă.
Anul acesta copiii, tinerii şi adulţii din Acţiunea Catolică au avut drept punct de pornire mesajul Sfântului Părinte propus pentru Ziua Mondială a Păcii cu tema: „Fraternitatea, fundament şi cale pentru pace”. Astfel, în perioada 12-19 ianuarie 2014, membrii Acţiunii Catolice au aprofundat diverse aspecte ale fraternităţii prin diferite activităţi, ca de exemplu: cateheze, dezbateri, momente de rugăciune şi comuniune oferite pentru pacea în lume. Ei au încercat să răspundă la întrebări, precum „ce este fraternitatea?”, „cum trăim noi fraternitatea?”, „cum influenţează starea noastră sufletească pe cei din jurul nostru?” sau „cum reuşim să păstrăm pacea?” Am fost cu toţii uniţi în această săptămână în rugăciune şi i-am cerut Tatălui să ne ocrotească şi să vegheze asupra păcii din sufletele şi comunităţile noastre, dar mai ales asupra păcii din întreaga lume.
În rândurile de mai jos redau câteva exemplificări ale activităţilor din săptămâna ce tocmai s-a încheiat:
În parohia „Sfântul Anton de Padova” – Paşcani tinerii au aprofundat încă de la începutul săptămânii mesajul Sfântului Părinte şi au alcătuit apoi grupuri de discuţie pe marginea temei „Sacramente – Dumnezeu, voinţa Sa în scopul păcii din sufletul omului şi dintre oameni”. Copiii au luat şi ei parte la activităţile propuse şi au organizat mici scenete cu reportaje din lume. (Simona Purcaru)
Pe tema „Fraternitatea – fundament şi cale pentru pace” copiii din parohia „Sfântul Anton de Padova” – Iaşi au organizat o dezbatere în cadrul căreia au fost identificate modalităţile prin care se ajunge la pace şi mai ales cum se păstrează pacea. După acest moment au construit cu animatorii un porumbel de hârtie, pe care l-au oferit la daruri în cadrul sfintei Liturghii de duminică. Tinerii au vizionat filmul „Peaceful Warrior” şi au înţeles că sursa neîntelegerilor din această lume este chiar în sufletul propriu. De aceea este important ca orice „război” interior să înceteze. „Lucrurile care te macină în interior nu te lasă să mergi mai departe, să menţii relaţia cu prietenii, să te ridici pe plan profesional. Gândeşte pozitiv, fă pace cu tine însuţi, roagă-te lui Dumnezeu şi totul va fi bine.” Atât copiii cât şi tinerii au înălţat la sfânta Liturghie intenţii şi rugăciuni pentru pace. (Andreea Gheţ)
În parohia „Adormirea Maicii Domnului” (Iaşi) s-a organizat un moment de rugăciune în care „am încercat să adunăm energie cât pentru o lume întreagă… să realizăm cât de săraci suntem fără pacea adevarată care vine de Sus. Am descoperit şi descoperim asta zilnic, că „pacea inimii este cauza păcii din jurul nostru. Când se pierde pacea din inimă se pierde şi bucuria, şi speranța.” O altă iniţiativă a fost ca, în fiecare seară, la aceiaşi oră, tinerii să se „întâlnească” în rugăciune, fiecare din locuinţa sa, pentru pace şi armonie în lume. (Alexandra Luca)
Ionela Echert ne povesteşte că la Rădăuţi a fost implicată întreaga comunitate în această activitate de promovare a păcii; astfel, tinerii au facut cunoscut întregii comunităţi mesajului Sfântului Părinte şi apoi au participat cu toţii la o adoraţie specială pentru pace. Tinerii şi-au confecţionat ecusoane pe care le-au purtat întreaga săptămână în orice loc s-au aflat (şcoală, acasă) şi au transmis astfel tuturor celor pe care i-au întâlnit mesajul lor privitor la pace. În cadrul unei cateheze, tinerii au discutat despre cum se obţine pacea şi cum ne îmbunătăţeşte ea viaţa. Astfel concluzia acestei săptămâni a fost „pacea, calea sigură spre Dumnezeu”.
Şi în parohia „Trupul şi Sângele Domnului” din Gherăieşti tinerii s-au adunat în jurul altarului şi au organizat o rugăciune Taize. Pentru a aprofunda mai bine aspecte legate de această temă, tinerii din Gherăieşti au participat la o cateheză despre pace şi au vizionat filmul „Dă mai departe”.
Tinerii din Horleşti s-au strâns împreună pentru a participa la o liturghie având drept intenţie pacea în lume şi au discutat apoi pe această temă.
Să-i oferim Domnului toate aceste iniţiative ale noastre în speranţa că fiecare gând înălţat către cer va face lumea puţin mai bună.
Ana Dănculesei