În parcursul anual al Acţiunii Catolice se inserează şi propunerea Săptămânilor (a păcii, a carităţii, a spiritualităţii şi a Acţiunii Catolice) ca etape în care formarea şi misiunea se împletesc şi se îmbogăţesc reciproc. Cu această ocazie sunt aprofundate unele teme legate de viaţa de credinţă şi viaţa asociativă.

Fiecare săptămână este dedicată unui „domeniu”, are o temă şi ca moto un citat biblic.

Săptămâna dedicată unei teme este o ocazie de a aprofunda aspectul respectiv prin diferite modalităţi: momente de rugăciune, cateheză, dezbateri, discuţii, diferite activităţi etc.

Dimensiunea carităţii este esenţială pentru viaţa de credinţă. Credinţa fără caritate nu aduce roade, iar caritatea fără credinţă este doar simplă facere de bine. Creştinul este invitat să se îngrijească de cei săraci, de cei abandonaţi, de cei care au cea mai mare nevoie de ajutor deoarece, spune Cristos, „ceea ce aţi făcut unuia dintre aceştia mici, mie mi-aţi făcut”.

Săptămâna carităţii are menirea de a păstra vie în inima membrilor Acţiunii Catolice atenţia faţă de cei mai defavorizaţi. Aceasta se desfăşoară în a doua săptămână din Postul Mare.

Anul acesta Săptămâna carităţii are tema:  „Aveţi grijă să nu săvârşiţi faptele voastre bune înaintea oamenilor ca să fiţi văzuţi de ei” – Mt 6,1. Această săptămână este propusă pentru a da ocazie membrilor să trăiască experienţe comune de caritate faţă de cei mai nevoiaşi şi să reflecteze asupra valorii demnităţii umane, indiferent de condiţia în care se găseşte o persoană. Versetul biblic propus scoate în evidenţă faptul că atenţia faţă de cei săraci trebuie să fie sinceră, autentică, din dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, evitând orice „interes” care denaturează bunătatea unei astfel de acţiuni.

Documentul cu mai multe detalii poate fi descărcat de aici.