„Vă rugăm pentru Cristos: lăsaţi-vă împăcaţi cu Dumnezeu!” (2Cor 5,20)

Perioada: 15 martie-22 martie 2020

Dimensiunea carităţii este esenţială pentru viaţa de credinţă. Credinţa fără caritate nu aduce roade, iar caritatea fără credinţă este doar simplă facere de bine. Creştinul este invitat să se îngrijească de cei săraci, de cei abandonaţi, de cei care au cea mai mare nevoie de ajutor deoarece, spune Cristos, „ceea ce aţi făcut unuia dintre aceştia mici, mie mi-aţi făcut”.

Săptămâna carităţii are menirea de a păstra vie în inima membrilor Acţiunii Catolice atenţia faţă de cei mai defavorizaţi.

Săptămâna carităţii începe în a II-a duminică din Postul Mare şi se încheie în a III-a duminică a Postului Mare. Anul acesta a fost decalată cu o săptămână.

Obiectivul săptămânii: creşterea atenţiei şi a ajutorului faţă de persoanele în dificultate din propria comunitate.

Papa Francisc în Mesajul pentru Postul Mare de anul acesta ne reamintește că orice formă de caritate față de aproapele ne face mai umani:

„Şi astăzi este important a chema bărbaţii şi femeile de bunăvoinţă la împărtăşirea propriilor bunuri cu cei mai nevoiaşi prin pomană, ca formă de participare personală la edificarea unei lumi mai drepte. Împărtăşirea în caritate îl face pe om mai uman; acumularea riscă să-l urâţească, închizându-l în propriul egoism.” (Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2020).

Propuneri de activităţi:

  1. În grupul de Acţiune Catolică se poate aprofunda Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare. Pot fi de ajutor următoarele întrebări:
  2. Cât de mult suntem conștienți de milostivirea lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi?
  3. Ce înseamnă că Dumnezeu intră în dialog cu noi?
  4. Simțim, așa cum spune Papa Francisc, „compătimire faţă de rănile lui Cristos răstignit” prezente în frații noștri?
  5. Participarea la Marșul pentru viață.
  6. Promovarea Cutiei speranței, inițiativă a Centrului Misionar Diecezan.
  7. Organizarea de acţiuni concrete de ajutorare a celor aflaţi în dificultate: vizite la bolnavi, donarea de alimente către persoanele nevoiaşe, implicarea copiilor abandonaţi în activităţi de socializare etc.
  8. Inițiative de rugăciune pentru toate persoanele care suferă din cauza coronavirusului, mai ales pentru personalul medical.

Întregul Mesaj al Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Postul Mare 2020 poate fi descărcat de aici.

pr. Felix Roca,
asistent spiritual general