Sâmbătă, 29 februarie 2020, a avut loc Ziua de formare pentru membrii și simpatizanții sectorului adulți din Acțiunea Catolică „Sf. Iosif” Iași. Activitatea cu tema: „Reînnoiți-vă în Cristos!” și moto „Astăzi trebuie să rămân în casa ta!” (Lc 19,5) s-a desfășurat la Barticești, Parohia „Sfântul Iosif Muncitorul”, pentru zonele Roman și Iași, și la Parohia „Sfântul Nicolae”, pentru zona Bacău. Au participat 180 de persoane din 15 parohii din zona Roman-Iași și 80 de adulți din 11 parohii din zona Bacău.

Ziua a început cu rugăciunea de deschidere urmată de salutul gazdelor și al organizatorilor. Momentul formativ a fost susținut la Bacău de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice, și de pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual al sectorului adulți, la Barticești, și a avut în centru privirea milostivă a lui Isus Cristos, dorința Lui de a intra în casa fiecărui om pentru a-i reînnoi viața. Modelul propus a fost Zaheu, marginalizat de comunitate, dar dornic să îl vadă pe Isus, ascuns după frunzele sicomorului. Privirea plină de bunătate a lui Isus, atenția acordată lui, autoinvitația de a fi astăzi în casa lui Zaheu, l-au făcut pe Zaheu să-și schimbe viața, împlinindu-se cuvintele lui Isus: „Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta!”. Fiecare adult din Acțiunea Catolică este invitat să se lase privit de ochii plini de bunătate, senini și iubitori, ai lui Isus, să îi deschidă „casa” toată și să își reînnoiască credința și viața.

După momentul formativ au urmat discuțiile pe grupuri, în cadrul cărora a fost aprofundat textul biblic și transpus în viața cotidiană prin mărturii, joc de rol, crearea Decalogului pentru Postul Mare și găsirea de soluții concrete la probleme.

Devoțiunea Calea Sfintei Cruci a precedat sfânta Liturghie, moment semnificativ de întâlnire cu Cristos.

La Bacău, sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, au concelebrat pr. Felix Roca și pr. Claudiu Cocuț, paroh de Zăpodia. În cuvântul de învățătură, pr. Felix Roca a evidențiat privirea lui Isus adresată lui Levi, privire care vrea să întâlnească pe fiecare pentru a oferi iubire, încredere, valoare, chemarea la reînnoire și misiunea de a fi făuritori ai unei lumi noi. Pr. Isidor Dâscă, în încheierea sfintei Liturghii, a mulțumit Acțiunii Catolice, amintind membrilor ei de importanța slujirii lor în Biserică, de nevoia de a-i implica pe cât mai mulți creștini și de a lărgi grupul de Acțiune Catolică, întrucât „Biserica are nevoie de Acțiune!”.

La Barticești, Liturghia a fost prezidată de pr. Petrică Dăncuț, decan de Piatra-Neamț, care a transmis participanților și salutul preasfințitului Iosif Păuleț. La altar au concelebrat pr. Marius Sabău, parohul locului, pr. Pavel Chelaru, paroh de Roman, „Sf. Tereza”, pr. Paul-Alexandru Gabor, vicar de Tămășeni, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Francisc Fărcășel, paroh de Sagna și asistentul spiritual al sectorului ACA.

Programul de după-amiază a cuprins prezentarea discuțiilor din cadrul grupurilor. S-au identificat situații în care participanții au fost fie în situația lui Zaheu, fie comunitatea care etichetează, fie au trăit experiența întâlnirii și privirii lui Isus Cristos. Participanții au împărtășit din experiențele concrete de trăire a credinței în situații mai dificile, au găsit modalități de a-și păstra casa mereu deschisă pentru Isus Cristos, creionând un decalog al Postului Mare, și au precizat nedreptăți întâlnite sau chiar provocate și posibilități de a le repara. În urma prezentărilor, părintele Felix Roca a subliniat delicatețea situației în care există un „Zaheu” în familia proprie, suferința părinților și a întregii familii, atitudinea continuă de iubire și importanța dialogului, evitând izolarea, marginalizarea, respingerea. Totodată, i-a invitat pe membrii și pe simpatizanții sectorului adulți să intre în dialog cu tinerele generații, să nu eticheteze, să ofere sprijin și îndrumare, rugându-se neîncetat pentru reînnoirea tuturor în Cristos.

În încheiere, participanții s-au unit în rugăciune pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile primite, convinși de nevoia continuă a reînnoirii vieții în Cristos. O mare mulțumire a fost adresată de organizatori, respectiv Maricica Andrici, vicepreședinte sector adulți, Mariana Sofronie și Ana Bordea, responsabili zonali ai sectorului adulți, tuturor participanților și colaboratorilor, mai ales parohiilor gazdă: Bacău „Sfântul Nicolae” și Barticești, părinților parohi și membrilor implicați.

Fotografiile le puteți vizualiza aici pentru zona Bacău și aici pentru zonele Roman și Iași.

Bernadeta Moreanu și Mariana Sofronie