În perioada 4 – 6 noiembrie 2016 a avut loc, la Centrul Gaudium et Spes din Traian (NT), cursul de formare pentru responsabilii sectorului copii din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif”. În acest an, cursul de formare a stat sub tema „Lasă o amprentă, dăruiește din iubire!”. La curs au participat responsabilii parohiali și animatori din 17 parohii ale diecezei în care sectorul copii este prezent.
Încă de la început, întâlnirea a fost promițătoare și cu oameni frumoși și dornici să facă lucruri mărețe prin Isus pentru cei mici. Activitatea s-a deschis cu participarea la sfânta Liturghie de vineri seara în capela din Traian. Seara de cunoaștere a fost o provocare pentru fiecare. Împărțiți pe echipe, au încercat să îi cunoască pe unii sfinți din Acțiunea Catolică din lumea întreagă, construind un mozaic al sfinților. A fost o lecție importantă de comunicare, sprijin și răbdare.
Activitatea de sâmbătă dimineața a început cu un moment de formare spirituală susținut de părintele Paul Căliman, asistent spiritual la sectorul copii, care a pus niște semne mari de întrebare participanților: cine sunt eu? Ce fac eu pentru ceilalți? Ce fac eu pentru Isus?. După momentul de formare, părintele Paul a deschis discuțiile cu privire la semnele pe care suntem cu toții invitați să le lăsăm în viețile celor de lângă noi, cu atât mai mult cei care lucrează cu copiii și au în mâinile lor capodopere neșlefuite.
În prima parte a programului de după-amiază, responsabilii zonali ai sectorului copii, Ana Maria și Ștefan, au ținut un atelier suplimentar de jocuri și bansuri, dorind să vină în sprijinul celor care în parohii lucrează cu grupul de copii din comunitate. Au urmat apoi atelierele tematice: Cartea Cărților, Triunghiul implicării și Joc și joacă.
Ajutați de doamna Maricica Andrici, vicepreședinte diecezan la sectorul adulți, în cadrul atelierului Cartea Cărților, participanții au avut ocazia să învețe despre ce înseamnă să construiești o cateheză pentru copii, cum să îi determini pe cei mici să le placă să citească Biblia și cum să facă în așa fel încât Cuvântul Domnului să fie pe înțelesul lor.
La atelierul Triunghiul Implicării, împreună cu Lia Pușcașu, vicepreședinte diecezan la sectorul copii, au încercat să înțeleagă cine și unde este locul fiecăruia în grupul parohial, cât de importante sunt activitățile organizate și cât de mult contează ca fiecare să participe la buna desfășurare a programului. De asemenea, cei prezenți au creionat portretul copiilor cu care lucrează în cuvinte simple, sugestive și globale.
În cadrul atelierului Joc și Joacă, vicepreședintele la sectorul tineri, Adriana Ianuș, i-a provocat pe participanți să descopere particularitățile fiecăruia dintre concepte și să înțeleagă diferența între aceste două mari modalități de lucru. A fost și acesta un atelier folositor și de mare ajutor în planificarea activităților parohiale.
Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un carnaval al sfinților. Toți participanții la curs au purtat pentru o seară nume și straie de sfinți. Și-au spus fiecare povestea, s-au cunoscut și recunoscut, au dansat, au răspuns provocărilor, s-au bucurat că sunt împreună și construiesc împreună pentru Acțiunea Catolică.
În ultima zi a cursului, tinerii prezenți au fost invitați de părintele Felix Roca, asistent spiritual general, să participe cu toții la Lectio Divina. Textul meditat a fost chiar textul Evangheliei din acea zi. Participanții au avut ocazia să înțeleagă mai bine ceea ce Dumnezeu vrea să le transmită. Această rugăciune a fost prilejul potrivit ca fiecare dintre ei să-și asume misiunea și să răspundă încă o dată plini de optimism la chemarea lui Isus de a se pune în slujba celor mai mici. A urmat apoi sfânta Liturghie. La cuvântul de învățătură, părintele Felix a scos în evidență faptul că o legătură cu cineva drag nu se pierde când pierdem acea persoană, ci continuă într-o modalitate diferită, pe care suntem cu toții provocați s-o înțelegem și s-o valorăm.
Programul cursului s-a încheiat cu momentul de împărtășire, de concluzii, unde fiecare a putut să-și exprime gândurile, trăirile și impresiile de la acest curs de formare. Cuvintele de încurajare ale doamnei Cristina Mare, președinte diecezan, au consolidat cu siguranță temelia care stă la baza energiei tuturor responsabililor și animatorilor și le-a alimentat curajul de a face lucruri mărețe cu micii oameni din parohie care le sunt atât de dragi.
Echipa organizatorilor a fost felicitată în repetate rânduri pentru reușita cursului și mai ales pentru ajutorul semnificativ pe care l-a dat responsabililor ACC în activitatea parohială. Despărțirea a fost grea, cu lacrimi și îmbrățișări lungi. Cursul de formare ACC a creat și a întărit legături între parohii, între responsabili, între comunități. Suntem bucuroși să fim martorii acestor frumoase relații care se construiesc în marea familie a Acțiunii Catolice și care lasă amprente pentru totdeauna în sufletele celor care se pun în slujba Bisericii, pentru binele lumii.
Fotografii puteți vedea aici.