La inițiativa Acțiunii Catolice din România, doamna Gabriele Kuby a fost invitată în România să susțină la Cluj, Oradea și Iași conferința – dezbatere „Revoluția sexuală și familia – distrugerea libertății în numele libertății”. Conferințele au avut loc pe rând, în perioada 7-9 noiembrie. La Iași, doamna Kuby a sosit miercuri, 9 noiembrie 2016. După-amiază, s-a întâlnit cu un grup restrâns de tineri iar seara cu peste 300 de tineri studenți și tinere familii din Iași.

Întâlnirea de după-amiază a fost una deosebită, intimă și frumoasă. Fiecare dintre cei prezenți au avut ocazia să vorbească puțin despre ei, despre viața și planurile lor de viitor. Doamna Kuby a împărtășit experiența ei de viață și a îndrăznit să ofere mici sfaturi și încurajări tinerilor, ca să rămână în Cristos și să îndrăznească să fie fericiți.

În cea de-a doua parte a zilei, la conferință, doamna Gabriele Kuby a surprins în discursul ei aspecte globale ale teoriei gender și a cruntei realități în care se află mai ales țările din Occident. Pentru mulți dintre participanți, aceste aspecte menționate de doamna Kuby nu au fost o noutate, însă cu siguranță sunt motive îngrijorătoare pentru acest val de schimbări care se apropie de România cu o viteză uimitoare. Împreună, au discutat despre realitățile cu care generațiile tinere trebuie să dea piept, despre impactul acestora în dezvoltarea propice a societății și despre mișcările pe care cu toții suntem responsabili să le facem ca să ne protejăm viitorul.

O parte importantă a acestei întâlniri a reprezentat-o sesiunea de Întrebări și Răspunsuri care s-a desfășurat în a doua parte a conferinței. Tinerii din sală au avut astfel oportunitatea să ia cuvântul, să pună întrebări, să ceară sfaturi și să învețe din experiența și cunoștințele doamnei Kuby. Întrebarea care a spart gheața a pus în discuție asemănările dintre drepturile cerute de mișcarea feministă și drepturile pe care le cer homosexualii cu privire la căsătorie, întrucât aceste două fenomene sunt de multe ori discutate împreună. Doamna Gabriele Kuby a afirmat cu tărie că acesta este un argument foarte prost în a susține această raportare la reușita femeilor cu privire la dreptul la vot. Și asta, în mare parte, pentru că în momentul în care căsătoria ar fi legalizată pentru persoanele de același sex, ar crește semnificativ producerea artificială a copiilor; s-ar dezvolta incontrolabil un comerț cu copii care pierde fără îndoială valoarea umană a persoanei și scopul iubirii în sine.

Alte întrebări precum educația sexuală în școli și adopția în familiile cu părinți de același sex au fost puse în discuție. Sunt suficiente argumente care să vină împotriva acestei sugestii și care, în același timp, să protejeze copiii. Sunt familii normale care doresc să adopte și nu sunt copii. În Anglia situația este deja problematică, pentru acele agenții care protejau copiii și nu-i dădeau spre adopție familiilor gay au fost închise. Această dramă se apropie ușor și de România, de aceea tinerii au fost încurajați de doamna Kuby să lupte împotriva acestui curent cât încă mai este timp și cât încă mai au prilejul.

La întâlnire s-a discutat și efectul pe care îl poate avea alegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii. Personal, doamna Kuby consideră că această opțiune a SUA este benefică, întrucât noul președinte este adeptul înrăit al familiei tradiționale, este pro-viață și cu siguranță va lupta ca aceste aspecte naturale ale umanității să nu fie călcate în picioare.

Un alt punct atins a fost raportul acestei teorii gender cu lumea musulmană. Susținerile doamnei Kuby au scos în evidență că lumea musulmană privește în aceste timpuri cum civilizația vestică se dizolvă și așteaptă că aceasta să fie suficient de slabă pentru a o domina. Este, din păcate, o realitate tristă.

Și PS Petru Gherghel, care a participat la conferință împreună cu PS Aurel Percă și cu secretarul Nunțiaturii din România, a dorit să intervină în discuțiile din Aula „Anton Durcovici” și să-și exprime bucuria pentru deschiderea tinerilor de a afla mai multe, de a cere mai mult, de a fi implicați în această luptă pentru viață, pentru cursul ei natural, pentru frumusețea cu care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ. Preasfințitul a vrut în mod deosebit să-i mai ceară doamnei Kuby puțin timp ca să poată răspunde la toate întrebările pe care tinerii le au de adresat.

La întâlnire au mai fost prezenți și doamna Anca Frona, președinte național al Acțiunii Catolice din România, doamna Cristina Mare, președinte diecezan al Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași, precum și mulți preoți, seminariști și persoane consacrate.

Ceea ce am păstrat cu toții de la această întâlnire a fost sfatul mereu și mereu repetat de doamna Kuby: acela de a ne costrui drumul vieții sub călăuza celor zece porunci ale lui Dumnezeu. Atunci când îl lăsăm pe Dumnezeu să pășească alături de noi vedem mai clar, mergem mai sigur, creștem mai frumos. Și când Dumnezeu este în inimile noastre, avem curajul neîncetat și puterea fără margini să facem binele. Și binele va veni apoi la noi!

NB: Gabriele Kuby s-a născut în 1944 la Konstanz în Germania, a studiat sociologia la Berlin, respectiv Konstanz şi este mamă a trei copii. Prin activitatea sa publicistică şi prin conferinţele pe care le ţine în întreaga lume, atrage atenția asupra impasurilor în care se află societatea modernă şi arată că ieşirea se poate face printr-o reconsiderare a valorilor creştine.