Ghidați de motoul „Să fiți toți în armonie şi să nu fie între voi dezbinări, ca să fiți desăvârșiți în același cuget şi în aceeași simțire.” (1Cor 1,10), am petrecut împreună momente menite să fie păstrate în albume și în inimi timp de 100 de ani. Unde? La Campusul unitar desfășurat în perioada 30 august-2 septembrie 2018, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani. Tema campusului „Să colorăm viitorul!” a dat viață și culoare în sufletele noastre pe care le-am înveselit cu voie bună și prilej de pace.

Peste 80 de participanți, copii, tineri, adulți și membri ai Consiliului Diecezan, au venit la acest campus pentru a transmite voioșie, idei practice, amintiri și formare pentru viitor. De asemenea, am dorit să sărbătorim și Centenarul Marii Uniri, în ziua de vineri vorbind despre istorie, recunoștință și unitate, iar sâmbătă discuțiile au fost despre viitor, comuniune și angajament.

În fiecare zi am avut ca model o personalitate care a contribuit la Marea Unire. Printre ei se află: Episcopul Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, dar și alte personalități istorice pe care le putem avea ca exemplu în viața noastră. Cu ajutorul unui pliant, participanții au reușit să călătorească în timp, să descopere metode de a contribui la viitorul celor din jur, de a colabora și astfel să rămână cu multe amintiri frumoase.

Ca să trăim 100 de ani, în fiecare dimineață făceam înviorarea, dar ca să ne antrenăm și sufletele, am participat în fiecare zi la sfânta Liturghie unde ne-am rugat pentru un viitor mai bun împreună cu asistenții spirituali prezenți și ei la campus: pr. Felix Roca, asistent spiritual general, pr. Virgil Demșa, asistent spiritual la sectorul copii – zona Roman, pr. Paul Căliman, asistent spiritual la sectorul copii – zona Bacău, pr. Damian Budău, asistent spiritual la sectorul tineri – zona Roman, pr. Marius Sabău, asistent spiritual la sectorul tineri – zona Bacău, pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual la sectorul adulți – zona Roman și pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual la sectorul adulți – zona Bacău.

Un moment special a fost Adorația Euharistică. Am petrecut cu Isus momente de pace, acompaniate de muzică sau de liniște, iar ca semn de recunoștință pentru tot ce am primit fiecare sector i-a adus mulțumire lui Dumnezeu printr-un simbol specific: o inimă cu suflet de copil, un buchet de flori tineresc și o lumânare a maturității. Astfel umplută inima lui Isus, ne-am lăsat mulțumirile și necazurile în grija Lui.

Atelierele intersectoriale au fost energice și folositoare de asemenea. La jocuri ne-am dezmorțit mușchii și mintea, la bucătărie am învățat să pregătim clătite și gogoși, iar la dansuri am fixat câțiva pași de horă, brașoveanca și alte mișcări artistice.

Fiind toate sectoarele prezente, unitatea și vorbele frumoase ni le dăruiau președintele Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, Cristina Mare. Ea a fost motorul campusului, ajutată de membrii Consiliului Diecezan, dar și de consilierii naționali și susținută de președintele Acțiunii Catolice din Romania, Anca Frona.

Ce s-a întâmplat la fiecare sector ne-au povestit organizatorii:

Copii

„Activitatea la sectorul copii a început vineri cu un moment de cunoaștere. Printr-un joculeț de Bingo, copiii au reușit să afle câteva informații despre noii lor prieteni. A urmat un moment de cateheză pregătit de părintele Virgil Demșa. Acesta a povestit pe înțelesul copiilor aspecte din istoria României și le-a explicat cât de importantă a fost unirea și cât de multe beneficii aduce unitatea. A încheiat momentul de formare cu o activitate practică: fiecare copilaș a scris pe un bilețel o intenție pentru prietenii lui români.

A urmat o adorație care a reușit să atingă punctele sensibile ale suflețelelor copiilor. Fiecare copil a pregătit o inimă pe care și-a așezat în scris mulțumirile pentru toate darurile primite de la Dumnezeu.

Următoarea zi, părintele Paul Căliman a coordonat momentul de formare cu tema „O floare în buchetul Mariei”,animat de mai multe filmulețe interactive. Părintele a atins mai multe puncte din viața unui copil, în special cele legate de prietenie. Cei mici au fost invitați să se pună în mai multe situații întâlnite în viaţa de zi cu zi și să găsească o soluție proprie. Momentul s-a încheiat tot cu o activitate practică: copilașii au realizat din hârtie colorată trandafiri înfloriți pe care i-au așezat pe harta României, împreună cu câteva gânduri frumoase pentru țara lor.

Activitatea copiilor s-a încheiat cu mult așteptatele jocuri cu apă, cu voie bună și veselie. Copilașii s-au întors acasă mult mai informați în legătură cu istoria României, cu un respect mai mare față de strămoșii lor care au luptat pentru unitate și libertate și cu multă energie și dragoste pe care au oferit-o celor care îi așteptau cu brațele deschise acasă.” (Marina Dogariu, responsabil sector copii – zona Iași)

Tineri

„În prima parte a zilei de vineri, tinerii au participat la un program de cunoaștere, moderat de Antonina Ambăruș, responsabil sector tineri – zona Bacău și Marius Balint, consilier național. Participanții au fost invitați să creeze o poveste cu următoarele cuvinte cheie: istorie, familie, prieteni și viitor, ei fiind personajele principale. După amiaza am petrecut-o în pădure, unde, ajutați de părintele Damian Budău, am descoperit curiozități despre România. Părintele i-a îndemnat pe tineri să își iubească țara și să se roage pentru ea. Apoi, tinerii au fost provocați să răspundă la întrebarea: Ce doresc să fac în viitor? Ultima parte a activității a constat în simularea unor situații: fiecare participant a trebuit să identifice măsuri potrivite din rolul de: președinte al României, prim-ministru, preot, profesor, director de școală, ambasador, director Ocol Silvic, primar etc.

Sâmbătă dimineața l-am avut în mijlocul nostru pe părintele Marius Sabău care a susținut momentul „Tineri și adulți, un raport răsturnat”. În cadrul întâlnirii dintre tineri și adulți, părintele a subliniat importanța comunicării în familie; părinții trebuie să petreacă timp de calitate cu copiii lor, să vorbească cu ei, să-i îndrume și să se roage împreună. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri. După amiază am participat alături de copii și adulți la ateliere.” (Adriana Ianuș, vicepreședinte sector tineri)

Adulți

„La activitatea de cunoaștere de vineri dimineață, adulții au avut onoarea de a-l avea în mijlocul lor pe părintele Iosif Dămătăr. Activitatea a debutat cu un dans al prieteniei care a adus pe fețele tuturor participanților zâmbete și bucuria reîntâlnirii. A urmat un moment meditativ de rugăciune, susținut de părintele Iosif, care ne-a conștientizat că în mijlocul nostru este prezent Isus. Eșarfele colorate au ajutat fiecare participant să se prezinte, dar mai ales să-și exprime trăirile pe care le-au preluat de la înaintașii lor și sunt drept călăuză și suport în propria viață. Imaginea colorată a eșarfelorde pe podea i-a ajutat pe participanți să înțeleagă cât de importanți sunt ei în a colora viitorul prin ceea ce sunt și trăiesc, având în centru Lumina care este Isus.

Activitatea sectorială de vineri după-amiază „ O călătorie în timp”, a fost susținută în prima parte de părintele Francisc Fărcășel. Călătorind în istoria României, părintele a scos în evidență curajul și credința a șase personalități ale țării noastre: Măriuca, Ecaterina Teodoroiu, Regele Mihai, Fericitul Episcop Anton Durcovici, părintele Anton Dămătăr și Veronica Antal. Aceste personalități au ridicat o adevărată provocare pentru noi, cei de astăzi, în ceea ce privește curajul, dar mai ales trăirea credinței. În a doua parte a activității, adulții au fost provocați în a construi drumul vieții lor pornind din casa Tatălui ceresc, familie, copilărie, tinerețe, întemeierea unei familii și continuarea drumului înapoi la Tatăl ceresc. Fiecare etapă a fost presărată de multe amintiri pline de emoții. Această călătorie a vieții i-a făcut pe participanți să înțeleagă de unde vin, care este ținta finală și că niciodată nu suntem singuri, că Dumnezeu este întotdeauna cu noi, atât în momentele de bucurie cât și în momentele de răscruce ale vieții.” (Maria Andrici, vicepreședinte sector adulți)

Serile au fost variate: în prima seară am desfășurat jocuri pentru a ne cunoaște mai bine, apoi am vizionat filmul „Home” din care am învățat că putem să ne facem prieteni oricând, chiar când nu te aștepți… (de exemplu la activitățile propuse de noi J). În ultima seară, am avut parte de un tezaur folcloric unde am dansat, am cântat, am ascultat povești și… a fost frumos.

Cu același cuget şi în aceeaşi simțire am reușit să organizăm un campus plăcut, în care participanții au avut parte de: „prietenie, bucurie, sănătate, liniște spirituală, încredere, curaj, mâncare”, „fericire, speranță, credință, zâmbete și voie bună”, „culoare, iubire, căldură, distracție, oameni faini, gogoși și clătite cu ciocolată”, „recunoștință, deschidere, dragoste de țară”.

Și s-au întors acasă cu câteva dorințe: „să ofer mai multe zâmbete, iubire, îmbrățișări, responsabilitate, glume, bucurie, încredere, curaj, timpul meu, sfaturi”, „îmi doresc să inițiez AC și la mine în parohie și să atrag cât mai mulți membri în AC; să împărtășesc iubirea și iertarea pe care le-am primit aici; îmi doresc ca recunoștința să apară chiar și în cele mai mici gesturi”, „să fiu un exemplu pentru ceilalți, să colorăm viitorul!”, „să îi ajut pe cei din jurul meu, prin bucuria și zâmbetul regăsit aici, să trăiască viața mai bucuroși și fericiți, în culori mai vii, să înțeleagă prin modul meu de a trăi viața, ea trebuie trăită frumos și cu folos; avem o țară frumoasă de care trebuie să ne îngrijim”.

La sfânta Liturghie de încheiere și de recunoștință, pr. Augustin Folner, gazda noastră căruia îi mulțumim, ne-a amintit la cuvântul de învățătură despre misiunea noastră și despre importanța faptului de a avea grijă ce vorbim, căci faptele contează cel mai mult. La momentul ofertoriului, am adus în fața altarului toate bucuriile și momentele frumoase petrecute la acest campus.

Ca o concluzie, un gând frumos din partea președintelui, Cristina Mare:

„Sfârșitul verii a colorat asociația noastră cu zâmbete, prietenie, încredere, voie bună, reflecție, speranță, curaj, distracție, acceptare, rugăciune și liniște sufletească. Sinceritatea copiilor, frumusețea tinerilor și maturitatea adulților au confirmat încă o dată că suntem o familie și împreună putem construi o lume mai bună pornind de la lucruri mărunte. Inima mea e plină de bucurie și recunoștință pentru reușita acestui campus. Un Mulțumesc!, plin de gratitudine transmit tuturor copiilor, tinerilor și adulților care au ales să participe la Campusul diecezan! Îmi doresc ca bucuria comuniunii trăită în aceste zile să fie împărtășită în familiile și comunitățile noastre. Să nu pierdem niciodată gustul de a ne bucura de întâlnirile parohiale și curajul de a ne asuma responsabilități în biserică! Viața e minunată în Acțiunea Catolică!”

Impresii de la participanți:

„Pentru mine, participarea la acest campus a reprezentat o ocazie de a-mi demonstra că mă pot implica în diverse activități organizate în marea familie a Acțiunii Catolice. Împreună cu mic și mare am trăit momente frumoase în care ne-am putut împărtăși exemple de bune practici de la alte activități organizate în țară și în afara ei. Catehezele împletite cu orele de istorie ne-au făcut să ne simțim buni patrioți și recunoscători înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru credința poporului român. Ni s-a adus aminte că familia reprezintă centrul universului de unde noi, tinerele vlăstare, ne tragem seva pentru a ne putea lua zborul într-o lume pe care ne-o dorim mai bună, mai dreaptă, mai credincioasă. Mă bucur că am avut această ocazie de a petrece timpul împreună cu adulții, tinerii și copiii din Acțiunea Catolică, deoarece am trăit momente deosebite alături de ei, pline de bucurie, iubire, har”. (Carla Iștoc)

„Acest campus a fost unul de neuitat. Mi-am făcut prieteni noi și am învățat cum pot colora împreună cu ei viitorul. Nu am uitat nici de prietenul nostru Isus, căci unul din motourile echipelor de la sectorul copii a fost: Cu Isus vom continua, viitorul îl vom colora! Împreună am sărbătorit cei 100 de ani de la Marea Unire și ne-am readus aminte că Biserica Catolică a contribuit la formarea a ceea ce se numește astăzi „România”.

Mi-a plăcut că am format echipe intersectoriale și am participat la trei ateliere interesante. Împreună am colaborat pentru a câștiga concursurile pregătite de membrii Consiliului Diecezan. Atelierele nu au uitat că uneori burtica noastră mai are și pofte,așa că am făcut gogoși pufoase și clătite cu Nutella pe care mai apoi le-am degustat până nu a mai rămas niciuna. Mi-a plăcut și Adorația Euharistică, la care, cu mari emoții, fiecare a oferit câte un mic dar lui Isus. Și serata a fost de neuitat. A fost una tradițională în care puteai admira frumoasele vase și obiecte de artizanat și puteai degusta mâncăruri tradiționale în timp ce ascultai muzică populară cântată live de către tineri și copii, poezii și monologurile compuse de adulți, dar și o micăsecvență de actorie din „Amintiri din copilărie”.

În ultima zi, duminică, sfânta Liturghie a fost una foarte frumoasă, iar apoi împreună cu credincioșii de la Luncani am făcut o horă foarte mare în fața Bisericii și am dansat împreună până când am obosit.

Campusul ne-a oferit tuturor experiențe de neuitat și sunt sigură că toți am mers la cei dragi de acasă cu mai multe informații despre tot ce s-a întâmplat acum 100 de ani, cu multă iubire și energie.” (Bianca Dogariu)

„Campusul de la Luncani a fost minunat!Am legat multe prietenii pe care nu le voi uita!Zilele acestea pe care le-am petrecut împreună cu oamenii minunați pe care i-am întâlnit acolom-au ajutat să fiu mai concentrată atunci când vorbesc cu Tatăl Ceresc.Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că am putut participa la acest campus și sigur voi mai participa de câte ori voi putea!” (Ioana Antal)

„Ne-am aflat într-o continuă sărbătoare, trăind zile speciale, de maximă bucurie și binecuvântare. De dimineață ne trezeam cu veselie, ne învioram făcând gimnastică, dansând pe ritm de muzică și apoi participam cu mult entuziasm la programul zilei care a constat în: rugăciune, formare, sfânta Liturghie, masa, jocuri, laboratoare de lucru pe sectoare și mult așteptatele serate cultural-distractive în costume populare.

Tema „Să colorăm viitorul” ne-a însuflețit pe tot parcursul campusului. Plini de recunoștință pentru înaintașii noștri care au luptat pentru unitatea țării noastre, am fost invitați de către asistenții noștri spirituali să respectăm și noi valorile autentice ale țării noastre, să încercăm să colorăm și noi prezentul, dar și viitorul țării noastre, fiind mândri că suntem români, acest lucru fiind un dar de la Dumnezeu.

După atâtea zile frumoase, de bucurie intensă, dar și cu nostalgie în suflet, ne-am întors mai bucuroși și mai dornici să colorăm în culori mai vii și mai frumoase, viața noastră, prezentul, viitorul și comunitățile noastre.” (Anica Cochior)

Fotografiile evenimentului le puteți vizualiza aici.

Andreea Gheț