În data de 15 februarie 2020, a avut loc ziua de formare pentru animatorii și educatorii sectorului copii, activitate diecezană organizată la nivel zonal pentru a veni în sprijinul animatorilor, ajutându-i să își dezvolte competențe și abilități specifice desfășurării acțiunii educative cu copiii. Această activitate, cu tema Reînnoiește, Unește, Trăiește! și motoul „Încotro vei merge tu, voi merge şi eu.” (Rut 1,16) și-a propus să le reamintească animatorilor de importanța misiunii care le este încredințată. Locațiile gazdă pentru acest eveniment au fost: Parohia „Isus, Bunul Păstor” – Roman (zonele Roman și Iași) și Parohia „Sfânta Cruce” – Bacău (zona Bacău). Au participat responsabili și membri din 23 de parohii.
Ziua de formare a început cu rugăciunea de deschidere, la Bacău susținută de părintele Felix Roca, asistent spiritual general, iar la Roman, de către părintele Robert Râtan.
Prima activitate a constat în jocul de cunoaștere Acesta sunt eu. Fiecare participant a primit o foaie de tip profil instagram, care a urmat să fie personalizată cu poze și anumite informații personale (pasiuni, hobby-uri). După prezentare fiecare și-a expus foaia pe un panou, unde în decursul zilei au putut lăsa mesaje și încurajări. Această activitate a fost coordonată de Bernadeta Moreanu la Bacău și de Ana Maria Păuleț la Roman.
A urmat momentul de formare spirituală, Să o cunoaștem pe RUT (Reînnoiește, Unește, Trăiește)!, susținut la Bacău de către pr. Felix Roca, asistent spiritual general. El a adus în centrul atenției participanților povestea tinerei Rut, o moabită care, după moartea soțului, alege să își urmeze soacra. După multele încercări prin care a trecut, Rut se căsătorește cu Booz și așa ajunge să facă parte din genealogia lui Isus. O femeie străină întră-un popor nou, cu un Dumnezeu total nou pentru ea. Animatorii au rolul de a însoți copiii și de a-i ajuta când au nevoie, asemenea lui Rut, care a rămas alături de Noemi. Trebuie să nu uităm că Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi. Noi, oamenii, găsim fericirea în cei din jurul nostru; uneori ești fericit dacă îi faci fericiți pe cei din jurul tău. La Roman momentul formativ a fost susținut de părintele Robert Râtan, care a subliniat cuvântul „reînnoire”. Cartea de identitate a unui animator poate expira prin neimplicare sau prin îndepărtarea de Dumnezeu, de aceea este bine să o reînnoim din când în când.
Primul atelier, intitulat Influența și atitudinea, coordonat de Jitaru Silvia la Bacău și de Maria Andrici și Laurențiu Dîncă la Roman, a avut scopul de a observa cât de ușor ne lăsăm influențați de atitudinea unei singure persoane chiar și când lucrăm cu copiii. Acest joc a dus la tot felul de situații mai puțin sau mai mult tensionate.
În centrul zilei a fost sfânta Liturghie, prezidată la Bacău de pr. Felix Roca, care a vorbit la predică despre compasiune, despre cum lui Isus i se face milă de mulțimea înfometată. Isus întreabă: ,,Câte pâini aveți?”, dar nu întreabă pentru că nu știa, ci întreabă cu sensul de ,,Ce sunteți dispuși să oferiți?”. La Roman, liturghia a fost prezidată de pr. Andrei Gherghel. Predica a fost rostită de pr. vicar Albert Babiaș. a făcut o comparație între cele 2 nurori ale lui Noemi: Rut a avut o credință profundă și puternică, cealaltă era la ,,fără frecvență”, iar în momentul când ceva nu mergea bine a plecat.
În partea a doua a programului a urmat atelierul Pierdut pe mare, coordonat la Bacău de Pușcașu Liliana, iar la Roman de Ramona Gherguț. Fiecare participant și-a exprimat părerea cu privire la cel mai bun mod de a supraviețui, iar la sfârșitul atelierului au realizat cât de ușor pot fi influențați de părerea altora și cât de important este să îți argumentezi alegerile.
Concluziile au fost susținute la Bacău de către Bernadeta Moreanu, iar la Roman de către Dogariu Marina-Alexandra.
În încheierea zilei, după ce organizatorii au mulțumit gazdelor pentru ospitalitate, a urmat rugăciunea, moment în care animatorii și-au exprimat recunoștința pentru experiențele trăite și pentru persoanele frumoase pe care Dumnezeu le trimite înaintea lor.
Jitaru Silvia
Impresii ale participanților:
„Experiența petrecută alături de ceilalți animatori ai sectorului copii a fost una inedită! Datorită bansurilor am reușit să obținem energia necesară întregii zile. Totodată, prin intermediul jocului de cunoaștere, am descoperit cine suntem și ce ne place să facem în timpul liber, iar primul atelier numit Influența atitudinii ne-a făcut să înțelegem cât de mult contează prezența și comportamentul nostru în cadrul grupului de animatori! Cel de-al doilea atelier, intitulat Pierdut pe mare, ne-a pus în fața unei situații în care a trebuit să colaborăm unii cu ceilalți, pentru ca, împreună, să reușim să ajungem la mal, să reușim să cădem de comun acord pentru a trece peste încercările ce zi de zi pot apărea în grupul nostru! Cu siguranță a fost o zi benefică și roditoare pentru fiecare dintre noi, o zi din care toți am avut multe lucruri de învățat și de pus, mai departe, în practică!” (Iustina Bulai – Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Tămășeni)
„Ziua de formare pentru animatori a fost o experiență minunată, foarte bine organizată și a fost o întâlnire ca a unei mari familii. Fiecare moment foarte bine gândit, ne-a ajutat pe noi, animatorii, să ne formăm atât individual cât și ca echipă. Sfânta Liturghie a fost unul dintre cele mai frumoase momente, fiind animată de toți cei prezenți și a fost momentul în care toți ne-am unit într-un singur glas pentru a-l preamări pe Domnul. Ziua de formare a fost una foarte reușită și educativă și sper sa fie cât mai multe.” (Antonel Boacă – Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Mărgineni)
Fotografiile le puteți vizualiza aici pentru zona Bacău și aici pentru zonele Roman și Iași.