În perioada 8-10 noiembrie 2019, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a organizat la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian – Neamț și la Mănăstirea Carmelitană din Luncani – Bacău cursul de formare adresat membrilor comitetului director parohial AC. Au participat peste 110 responsabili parohiali ai Acțiunii Catolice.

Tema cursului a fost „Privește cu ochii inimii și ACționează cu iubire!”, subliniată de motoul anului asociativ „Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și sfințenia adevărului.” (Ef 4,22)

Activitatea s-a deschis vineri, cu sfânta Liturghie, oportunitate de a ne întâlni cu Isus Cristos și de a ne lăsă priviți de El. La Bacău a celebrat pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, iar la Roman, pr. Damian Budău, asistent spiritual sector tineri, zona Roman. Au urmat saluturile membrilor Consiliului diecezan și al președintelui, Cristina Mare, care a mulțumit tuturor participanților pentru asumarea responsabilităților la nivel parohial și pentru că au ales să petreacă un weekend în slujba Acțiunii Catolice. Seara a continuat cu momente de socializare și cunoaștere, de lucru pe echipe parohiale pentru realizarea blazonului fiecărui grup, blazon care cuprindea un slogan și valori caracteristice grupului parohial.

Ziua de sâmbătă, 9 noiembrie,  a început cu rugăciunea Laudelor prin care l-am rugat pe Dumnezeu să ne ajute să putem îndeplini cu iubire misiunea încredințată și să privim fiecare moment cu ochii inimii. Ziua a continuat cu o miniscenetă interpretată de membrii Consiliului diecezan, prin care am aflat povestea lui Katy, o tânără crescută într-o familie creștină, care a primit o educație în spiritul iubirii față de Dumnezeu, dar care, ca orice tânăr din ziua de astăzi întâmpină nenumărate ispite și dificultăți care îi pun la încercare credința. Scopul acestei povești a fost de a provoca participanții să identifice problemele care apar în viața oricărui creștin și metodele prin care acestea pot fi combătute. Soluțiile propuse au fost multiple, toate concentrate pe nevoia de întâlnire, de încurajare, apreciere, comunicare, dezvoltarea unor abilități care să o facă să fie apreciată de cei din jur, de implicarea într-un grup cu specificul Acțiunii Catolice  care, asemeni unei familii creștine, oferă posibilitatea fiecăruia, copil, tânăr, adult, de a se re/descoperi și de a crește împreună în colaborare cu păstorii bisericii și sub privirea iubitoare a lui Isus Cristos. Membrii au fost împărțiți pe grupe, unde au avut ocazia să împărtășească din experiențele personale și împreună au găsit un final pentru povestea lui Katy. Tineri și adulți, deopotrivă, au constatat că măcar o dată în viață au fost puși în postura lui Katy și au ajuns la concluzia că este foarte important să nu se izoleze, să aibă în jurul lor oameni cu valori asemănătoare cu ale lor care să le fie prieteni adevărați.

În continuarea acestui moment de reflecție și conștientizare, la Traian au urmat cuvintele pline de învățătură ale pr. Damian Budău care ne-au atins inima prin autenticitatea și aplicabilitatea lor în prezent. Acesta a subliniat ideea că orice om simte teama de singurătate, de aceea avem nevoie de prieteni în jurul nostru, dar nu orice fel de prieteni, ci de cei care ne îndrumă spre bine și ne fac să creștem în virtuți. „E mai bine în doi” a spus părintele, căci atunci când vei cădea, prietenul adevărat va fi acolo să te ridice. De asemenea, a specificat că cel mai bun prieten al omului este omul, căci nu-l putem iubi pe Dumnezeu dacă nu iubim oamenii și că până la a deveni prieteni cu Isus, trebuie să creăm prietenii cu aproapele. Însă, trebuie să avem grijă pe cine considerăm prieteni, de aceea pr. Damian ne-a îndemnat să ne ferim de prietenii bârfitori, de cei lingușitori și de cei care ne sunt alături doar atunci când ne este bine. Cu siguranță, cuvintele părintelui au venit ca un pansament pentru sufletul nostru și ne-au ajutat să ne dăm seama cât de mult avem nevoie unii de alții, căci primul pas în a avea o relație sănătoasă cu Dumnezeu este acela de a interacționa și de a relaționa cu oamenii.

La Luncani, pr. Felix Roca, ne-a invitat să învățăm modul în care privește Dumnezeu, aducând înaintea noastră două experiențe importante din Biblie: alegerea și ungerea regelui David și momentul în care Isus, privindu-l pe Zaheu, a ales să intre în casa acestuia. A subliniat faptul că Dumnezeu nu privește aparențele, ci inima omului, nu se lasă condus de prejudecăți, ci vede binele în fiecare, invitând fiecare participant să învețe să închidă ochii trupului și să privească cu inima, să acționeze cu iubire, amintind îndemnul adresat de Sfântul Părinte Papa Francisc membrilor Acțiunii Catolice, de a nu fi „vămi”, de a nu selecta, eticheta și respinge oameni conduși de prejudecăți.

După acest moment cu o încărcătură spirituală deosebită a urmat sfânta Liturghie prezidată la Traian de pr. Damian Budău alături de pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual sector adulți, zona Roman, pr. Marius Sabău și de pr. Adrian Fărăoanu, director al Centrului „Gaudium et Spes”, iar la Luncani de pr. Felix Roca, pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual sector adulți, zona Bacău și pr. Alex Roca, asistent spiritual în parohia Faraoani. La cuvântul de învățătură, pr. Francisc Fărcășel ne-a îndemnat să ne punem în postura unui om orb și să ne gândim cum ne-am simți noi dacă ne-ar fi luată vederea. De asemenea, ne-a îndemnat să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vederii și pentru faptul că știm să privim cu ochii inimii și nu am fost orbiți de ispitele celui rău. La Luncani, pr. Iosif Dămătăr a adresat tuturor participanților îndemnul de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru chemarea de a face parte din Biserica sa și din familia Acțiunii Catolice, de a aprinde focul iubirii în inimi și de a-l purta apoi în comunitățile parohiale, devenind „misiune” nu doar pentru un timp, ci pentru toată viața.

În cadrul atelierelor tematice din cursul după-amiezii, împărțiți pe grupuri, participanții îndrumați de  Cristina Mare, Ramona Laslău, Liliana Pușcașu, Adriana Ianuș și Mariana Sofronie au conturat o poveste de succes, utilizând cei 3C: Comunicare, Colaborare, Coresponsabilitate. Au fost amintite activitățile care au avut succes în asociațiile parohiale, importanța și impactul acestora asupra grupului și a comunității.

Apoi a urmat atelierul pe sectoare, când fiecare a reușit să-și expună diferitele situații cu care se confruntă în grupul AC și împreună să găsească soluții.

Responsabilii sectorului copii, la Traian, au fost însoțiți de Marina Dogariu, vicepreședinte sector copii și de Ramona Gherguț, responsabil sector copii, zona Iași, iar la Luncani, de Liliana Pușcașu, Ramona Laslău, consilieri naționali și Silvia Jitaru, responsabil sector copii, zona Bacău. Participanții au învățat jocuri, au împărtășit din activitățile realizate cu grupul de copii, au fost făcute propuneri de noi activități și au aflat răspunsuri la întrebările lor. Au redescoperit bucuria de a lucra cu copiii și importanța majoră pe care o are dragostea unui animator față de copiii pe care-i coordonează.

La Traian, responsabilii sectorului tineri au fost însoțiți de Eduard Gherghelucă vicepreședinte sector tineri, Laurențiu Dîncă, responsabil tineri, zona Roman, Andrei Ailenei, responsabil tineri, zona Iași, Andreea Vințilă, coordonator zona Iași și Adriana Ianuș, vicepreședinte sector tineri ACRO. La Luncani, activitatea a fost coordonată de Sabina și Marius Balint, consilieri naționali. La acest atelier, tinerii au învățat să lucreze în echipă și să asculte vocea care îi îndeamnă la bine, ignorând vocile exterioare care îi deturnează de la calea cea dreaptă. De asemenea, au fost rugați să găsească cea mai frecventă problemă din parohia lor pe care mai apoi să o rezolve prin semințele plantate de Isus Cristos, care au venit sub forma cuvintelor Sfântului Părinte Papa Francisc din exortația Christus Vivit. Creativitatea tinerilor a ajuns la cote maxime, în final fiecare promovându-și activitatea într-o manieră cât mai originală.

Responsabilii sectorului adulți au fost coordonați, la Traian, de Mariana Sofronie, responsabil sector adulți, zona Roman și pr. Francisc Fărcășel, iar la Luncani, de  Ana Bordea, responsabil sector adulți, zona Bacău, Daniela Mititelu, coordonator zona Bacău, Augustina Palade și pr. Iosif Dămătăr.  Responsabilii au fost provocați la trăirea experienței de orb, a neputinței de a vedea. După ce au meditat la vindecarea orbului Bartimeu, legați la ochi cu o eșarfă, aceștia au avut diverse sarcini de îndeplinit, întâmpinând dificultăți. În final, au descoperit complexitatea ochiului, conștientizând și mai mult importanța darului vederii.

Seara de sâmbătă a continuat cu o serată în care membrii s-au relaxat jucând Bingo, bineînțeles cu provocări specifice Acțiunii Catolice. Și cum nu puteam uita de Cel care ne-a adus împreună în aceste zile și ne-a ajutat să fructificăm fiecare informație primită, am încheiat seara cu o adorație euharistică prin care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite și pentru această zi rodnică.

Duminică, 10 noiembrie, deși obosiți după o muncă intensă, după rugăciunea Laudelor, ne-am reunit în consilii zonale, trecând în revistă calendarul de activități, detalii organizatorice referitoare la ziua de reculegere și la adeziunea care va fi depusă pe 8 decembrie. Iar cum duminică este Ziua Domnului, nu puteam lipsi de la sfânta Liturghie, unde ne-am rugat pentru toți membrii Acțiunii Catolice și pentru toate darurile pe care le primim zilnic de la Dumnezeu.

După înmânarea diplomelor și a mulțumirilor de rigoare pentru toți cei care au participat, am plecat fiecare spre casele noastre mai bogați în credință și plini de energie sfântă care să ne ajute să ne îndeplinim cu responsabilitate misiunea încredințată în cadrul parohiilor din care facem parte.

Fotografiile le puteți vizualiza aici pentru zona Roman și aici pentru zona Bacău.

Andreea Vințilă
și Bernadeta Moreanu