Cu Miercurea Cenuşii începem timpul de pregătire pentru celebrarea Paştelui, Învierea lui Cristos, cea mai mare sărbătoare a noastră. Tocmai pentru că este o sărbătoare atât de mare trebuie să ne pregătim, să nu ne trezim cu ea la uşă fără să fi apucat să pregătim sufletul şi viaţa noastră.

Contrar percepţiei noastre imediate esenţa Postului Mare este redescoperirea iubirii lui Dumnezeu, a milostivirii sale. Toate lecturile de la sfintele Liturghii din acest timp scot în evidenţă acest lucru. Îndemnul la convertire înseamnă tocmai îndemnul de a renunţa la păcat şi de a primi iubirea lui Dumnezeu. Păcatul nu este un moft al lui Dumnezeu, ca şi cum el ar fi un supărăcios, căruia nu-i convine nimic. Ceea ce nu îi place lui Dumnezeu este ceea ce nouă ne face rău! Iar păcatul este, în primul rând, un rău împotriva noastră.

Dar cum putem lupta împotriva păcatului? Perioada Postului Mare este cea mai potrivită pentru a practica,  cu o mai mare intensitate, postul, pomana şi rugăciunea. Cristos, în textul evanghelic de azi, ne explică modul în care să trăim bine aceşti pilaştri ai Postului Mare. Postul ne ajută să fim mai stăpâni pe dorinţele noastre, pomana ne face mai sensibili faţă de nevoile aproapelui, iar rugăciunea este aceea care ne pune în dialog cu Dumnezeu.

Un cuvânt şi despre gestul liturgic al impunerii cenuşii. Acesta ne reaminteşte de condiţia noastră: suntem trecători pe acest pământ. De aceea, timpul vieţii pământeşti îl avem la dispoziţie pentru a câştiga viaţa veşnică.  „Iată, acum este timpul potrivit; iată, acum este ziua mântuirii” ne spune sfântul Paul.

Să nu îţi fie teamă să te hotărăşti să trăieşti cu seriozitate acest Post Mare. Stabileşte-ţi concret ce renunţări vrei să faci, cum să vii în ajutorul aproapelui şi cum să te rogi mai mult şi mai bine!

Un Post rodnic, spre creşterea ta în credinţă!