Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a propus în premieră anul acesta un curs de formare pentru comitetul director parohial, la care au avut ocazia să vină echipele din fiecare parohie în formulă completă: președintele parohial, vicepreședintele, responsabilii de sector, secretarul și administratorul. Cursul s-a desfășurat concomitent în perioada 16-18 noiembrie la Traian – pentru zonele Roman și Iași, și la Luncani – pentru zona Bacău și a avut ca temă sintagma „Pas cu pas cu pasiune”.

Păstrând linia cursurilor de formare organizate anterior, seara de vineri a păstrat același tipar. După primirea participanților, programul s-a deschis cu Sfânta Liturghie, celebrată de asistenții spirituali zonali, în prezența participanților care au animat celebrarea. A urmat apoi activitatea de cunoaștere. În cadrul grupurilor parohiale, participanții au avut ocazia să își descopere trăsăturile dominante aplicând un test de personalitate și să construiască în echipă un turn, ținând cont de ce au aflat unii despre alții, sau chiar fiecare despre el însuși, deoarece cunoașterea reciprocă stă la baza fiecărei activități de succes.

Ziua de sâmbătă a debutat cu un moment formativ susținut la Traian de părintele Virgil Demșa (asistent spiritual sector copii – zona Roman), iar la Luncani de părintele Felix Roca (asistent spiritual general), despre valoarea responsabilității în viața de zi cu zi. Ponind de la parabola samariteanului milostiv, ei au subliniat faptul că „e datoria noastră să facem ceva, să nu așteptăm mereu pe altul. Ce putem face? Ce putem dărui? Timpul tău. Atenția ta. Pe tine. Vrei să fii altfel? Fii altfel după inima lui Dumnezeu, neîngrădit de tipare” (pr. Virgil).

Celina Dumitru (coordonator zonal Iași) și Raluca Cocuț (responsabil media) au venit în completarea momentului cu mai multe aspecte care definesc responsabilitatea, atât personală cât și comunitară, și de care trebuie să se țină cont în desfășurarea activităților în cadrul grupului de Acțiune Catolică. Printr-un mic joc, la finalul activității, au subliniat faptul că responsabilitatea se învață în grup și trebuie mereu să fie privită ca o bucurie.

În centrul zilei a stat Sfânta Liturghie; la cuvântul de învățătură de la Luncani, părintele Felix a subliniat faptul că o responsabilitate asumată nu se trăiește în interiorul propriei persoane, ci este mereu împărtășită cu familia, cu prietenii, cu grupul și comunitatea din care facem parte. La Traian, părintele Robert Râtan (asistent spiritual sector copii – zona Iași) a reamintit că „Acțiunea Catolică te face să strălucești. Ea aduce cu sine cei 3 pași: să ieșim din anonimat, să ne apropiem de ceilalți și să pornim mereu de la situații concrete”.

După-amiază, activitatea a continuat mai întâi cu atelierele pe sectoare. Adulții, însoțiți la Traian de Mariana Sofronie (responsabil sector adulți – zona Roman), Mirabela Tamaș (coordonator zonal Roman) și părintele Francisc Fărcășel (asistent spiritual sector adulți – zona Roman) iar la Luncani de Maricica Andrici (vicepreședinte sector adulți) și Augustina Palade (coordonator zonal Bacău), au avut ocazia de a medita și a-și redescoperi valorile. Tinerii au avut de luat decizii și au conștientizat importanța tuturor lucrurilor lăsate nouă de Dumnezeu prin „The real game of life”, sub îndrumarea echipei diecezane de sector: Adriana Ianuș (vicepreședinte), Bianca Dorcu (responsabil zona Roman), Eduard Gherghelucă (responsabil zona Iași), Antonina Ambăruș (responsabil zona Bacău) și Marius Balint (consilier național). Responsabilii de la sectorul copii au învățat noi metode pedagogice teoretice și practice de a se apropia de cei mici și de a le înțelege în permanență nevoile, ajutați la Traian de Cristina Mare (președinte diecezan) și de Marina Dogariu (responsabil sector copii – zona Iași), iar la Luncani de Lia Pușcașu (vicepreședinte sector copii) și de părintele Paul Căliman (asistent spiritual sector copii – zona Bacău).

Ultimele ateliere au fost structurate în așa fel încât participanții să aibă ocazia să facă schimb de idei și propuneri concrete de activități pe baza calendarului anului asociativ în curs, la Cafeneaua AC; totodată au primit răspunsuri și sfaturi în ceea ce privește organizarea unei activități, învățând să o pregătească pas cu pas.

Seara a continuat cu un moment de comuniune și reculegere în fața Preasfântului Sacrament, la adorația euharistică.

Pentru a încheia ziua într-o manieră mai relaxantă, după cină, participanții au fost provocați la un joc de ACtivity, inspirat din valorile Acțiunii Catolice, ale Bisericii Universale și ale României în prag de centenar. Aici, buna dispoziție și colaborarea au fost la ele acasă!

Ziua de duminică a fost rezervată consiliilor zonale, pentru a facilita comunicarea între coordonatori și comitetele parohiale și pentru a organiza cât mai bine evenimentele viitoare. Momentul dedicat concluziilor a readus în lumină tot ce s-a trăit în aceste zile și a fost o ocazie pentru a mărturisi valoarea personală a experienței fiecăruia. La final, Sfânta Liturghie a încheiat timpul petrecut împreună în cel mai frumos mod posibil, în jurul lui Cristos, căruia îi suntem recunoscători pentru misiunea și responsabilitatea încredințată cu grijă fiecăruia dintre noi.

Domnul să binecuvânteze munca fiecăruia și să facă din viața noastră o adevărată unealtă de vestire a Evangheliei!

Bianca Dorcu

Fotografii de la Luncani puteți vedea aici.

Fotografii de la Traian puteți vedea aici.