Aceasta a fost tema cursului la care au fost invitați să participe toți responsabilii parohiali ai sectorului tineri din Acțiunea Catolică „Sf. Iosif” prezentă Dieceza de Iași. Cursul s-a desfășurat în perioada 17-19 noiembrie la Centrul Gaudium et spes din Traian (Neamț) și a avut la bază moto-ul anului asociativ în curs: „Vei merge la toți cei la care te voi trimite” (Ier 1,7).
Activitatea dedicată responsabililor ACT a fost pregătită de echipa diecezană a sectorului tineri, coordonată de Adriana Ianuș, vicepreședinte diecezan, și a debutat vineri seara, cu participarea la sfânta Liturghie. La cuvântul de învățătură, părintele Marius Sabău, asistent spiritual la sectorul tineri, zona Bacău, a felicitat participanții pentru că au ales să vină la acest curs de formare, dar mai ales pentru că și-au pus la dispoziția grupului parohial timpul, capacitățile și entuziasmul.
Programul de cunoaștere de vineri seara a fost unul deosebit, deoarece în mijlocul tinerilor a fost prezentă Andra Catrea, o tânără din Roman, care le-a povestit celor prezenți despre viața și convertirea sa. Povestea de viață a Andrei i-a fascinat pe responsabili și, în același timp, i-a provocat. De multe ori, în spatele persoanelor care ne înconjoară se ascund experiențe nebănuite; reflectând la acest lucru, am putea să privim altfel și la membrii din grupurile parohiale și să ne străduim mai mult să-i cunoaștem și să ne apropiem de ei.
În a doua parte a serii, Mădălina Herciu, responsabil sector tineri, zona Bacău, a lansat o provocare participanților. Aceasta i-a rugat pe cei prezenți să identifice patru valori reprezentative pentru un responsabil parohial ACT, iar apoi le-a cerut să renunțe la trei dintre ele și să își argumenteze alegerea. A fost o activitate diversă, întrucât pentru fiecare dintre participanți sunt semnificative valori diferite, iar prin acest joc au înțeles mai multe despre unicitatea și complexitatea persoanelor.
Ziua centrală a cursului de formare, ziua de sâmbătă, a fost deschisă de momentul de formare spirituală susținut de părintele Marius Sabău. În discursul său, părintele a surprins multe aspecte practice din viața responsabilului ACT. Accentul a fost pus pe misiunea tânărului responsabil în mijlocul tinerilor de aceeași vârstă cu el. Părintele a vorbit despre leadership, despre responsabilitate și organizare și despre relația responsabilului ACT cu grupul parohial și cu asistentul spiritual. În a doua parte a dimineții, a fost organizat un moment de discuții deschise, creându-se astfel cadrul potrivit ca fiecare dintre cei prezenți să intervină și să își exprime punctul de vedere, să ridice problematici cu care se confruntă sau să propună soluții și modalități de lucru.
În centrul zilei a stat Cristos, pe care participanții l-au putut întâlni la sfânta Liturghie. În mijlocul lor au fost prezenți și părintele Iulian Fărăoanu și părintele Alois Bulai, de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care se aflau la Traian pentru cursul biblic dedicat laicilor. La predică, părintele Alois Bulai a adresat cuvinte înălțătoare tuturor celor prezenți în capela din Traian. Întrebarea care le-a rămas drept punct de reflecție a fost: atunci când se va întoarce, oare va mai găsi Cristos credință pe pământ? De aici poate începe misiunea responsabilului ACT: să îl țină pe Isus viu în mijlocul grupului parohial, dar mai ales în rândul tinerilor.
În după-amiaza zilei de sâmbătă, activitatea a fost împărțită în două ateliere de lucru: Cafeneaua Tinerilor și Joc de Rol. La Cafenea, sub atenta îndrumare a Adrianei Ianuș, participanții au avut ocazia să povestească despre activitatea lor la o cană de ceai, dar și să învețe cum se pot organiza activitățile specifice asociației, să împărtășească din practicile lor, să înțeleagă mai bine structura asociativă și raporturile la nivel diecezan. A fost a activitate dinamică care i-a pus în priză pe participanți și i-a făcut să iasă din zona lor de confort și să-și expună punctele de vedere, lucrând în grupe mici. Atelierul despre Jocul de Rol a fost coordonat de Celina Dumitru, coordonator zonal, zona Iași, și de Sabina Balint, consilier național, sectorul copii. Printr-o activitate interactivă, cei prezenți au învățat câteva metode de lucru pe care le pot aplica în diversele activități desfășurate în parohie, precum și câteva jocuri de echipă care să le vină în ajutor. Implicarea responsabililor ACT în acest atelier a fost una interesantă și mai ales creativă.
Sâmbătă seara, participanții de la Traian au îngenuncheat în fața lui Isus în cadrul Adorației Euharistice condusă de părintele Felix Roca, asistent spiritual general. În intimitatea cu Isus, ei au avut ocazia să așeze pe altar toate rugăciunile lor, toate frământările și toate bucuriile care le umplu viața de credință. Au cântat cu sensibilitate, s-au rugat și l-au înconjurat pe Isus cu priviri blânde și pline de speranță.
Chiar dacă ziua a fost lungă, programul nu s-a încheiat după Adorația Euharistică. Eduard Gherghelucă, responsabil sector tineri, zona Iași, a pregătit pentru participanți un joc „Pe bune?!”. A fost o competiție antrenantă, un concurs de cultură generală și de curiozități, atât din lumea care ne înconjoară, cât și din viața asociației și chiar a unor membri ai Consiliului Diecezan. A fost prezent și părintele Damian Budău, asistent spiritual la sectorul tineri, zona Roman, care s-a pierdut între responsabili și a răspuns cu interes tuturor provocărilor jocului. Energia s-a simțit până la final, iar cântecele și dansul au încununat o zi bogată.
Ziua de duminică a început atât de frumos, cu participarea la sfânta Liturghie, unde părintele Felix a explicat cu mult entuziasm parabola talanților. Prin cuvintele lui, fiecare responsabil a putut să o transpună în propria viață, privind la propria misiune și la bogăția cu care Domnul l-a înveșmântat. Este important ca, în drumul la care fiecare a pornit, însoțind Acțiunea Catolică, să nu ezite să parieze darurile primite de la Dumnezeu. Chiar dacă roadele nu se văd imediat, cu siguranță că vor fi câștiguri îndelungate mult mai mari decât putem uneori cuprinde cu priceperea noastră.
Tot împreună cu părintele Felix, responsabilii ACT au aflat apoi mai multe despre sinodul dedicat tinerilor spre care se îndreaptă Biserica Universală, la momentul formativ din ultima dimineață petrecută împreună la Traian. Părintele a creat cadrul potrivit ca tinerii prezenți să se exprime, să îndrăznească și să povestească despre viața și experiența lor în Biserică.
A doua parte a dimineții a fost una festivă. S-au împărtășit impresii, s-au adus felicitări și s-au schimbat încurajări și gânduri frumoase. Cristina Mare, președintele diecezan al asociației, și-a mărturisit emoțiile și încântarea de a se regăsi în mijlocul atâtor tineri frumoși care doresc, prin puținul lor, să facă lumea un pic mai bună și mai iubitoare de Dumnezeu și i-a încurajat să-și asume responsabilități în parohie, conștienți fiind că atunci când Dumnezeu ne încredințează o misiune, ne dă și harurile de care avem nevoie pentru a o îndeplini.
La curs au mai fost prezenți Mirabela Tamaș (coordonator zonal, zona Roman), Bianca Dorcu (responsabil sector tineri, zona Roman) și Marius Balint (consilier național, sector tineri) care prin prezența lor au dat mărturie despre creșterea frumoasă la care implicarea în Acțiunea Catolică constribuie de-a lungul timpului, construind astfel o viață de credință adânc înrădăcinată în Cristos și în învățătura sa.
A fost un curs de formare intens, cu multe activități și timp plin, dar care a trecut repede și parcă pe furiș. În aceste zile, la Traian s-au retrăit amintiri, s-au legat prietenii și s-au făcut promisiuni. Responsabilii ACT s-au întors acasă mai veseli, mai entuziaști și cu siguranță mai plini de curaj în a-și duce mai departe misiunea pe care au primit-o. Care să fie cea mai frumoasă mărturie a frumuseții vieții în Acțiunea Catolică, dacă nu un tânăr convins de aceasta în mijlocul tinerilor de vârsta lui?
Fotografii puteți vedea aici.