În perioada 10-12 noiembrie 2017, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a organizat cursul de formare pentru responsabilii și animatorii sectorului copii. Activitatea s-a desfășurat la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian, județul Neamț.
Tema cursului din acest an a fost „Misiunea ta, un dar minunat” însoțită de motoul „Vei merge la toți cei la care te voi trimite”(Ier 1,7). În cadrul întâlnirii, participanții au avut ocazia să descopere misiunea lor de „mici profeți” pentru grupurile de Acțiune Catolică a Copiilor.
Programul cursului a început vineri seara cu sfânta Liturghie, celebrată de pr. Virgiliu Demșa-Crainicu, asistent spiritual la sectorul copii, zona Roman. Tinerii participanți s-au unit în rugăciune la sfânta Liturghie și l-au rugat pe Dumnezeu să binecuvânteze munca din următoarele zile. Apoi a urmat rugăciunea Vesperelor. Seara a continuat cu deschiderea cursului; Liliana Pușcașu, vicepreședinte ACC, a prezentat responsabilii zonali ai sectorului copii, cu care a colaborat la pregătirea și organizarea cursului: Ana-Maria Păuleț, zona Roman, Marina Alexandra Dogariu, zona Iași și Ștefan Afrențoaiei, zona Bacău. Din Consiliul Diecezan au fost prezenți la curs Mirabela Tamaș și Augustina Palade, Adriana Ianuș și doamna Cristina Mare, președintele asociației, care i-a salutat cu drag pe animatori și a transmis participanților salutul pr. Felix Roca, asistent spiritual general. După acest moment, animatorii au fost provocați să participe la activități de cunoaștere, realizate prin jocuri dinamice, pregătite de responsabili zonali.
A doua zi a început cu rugăciunea Laudelor. Apoi, pr. Paul Căliman, asistent spiritual la sectorul copii a susținut momentul formativ cu tema: Misiunea ta, un dar minunat. Ascultând cuvintele profetului Ieremia, am observat actualitatea acestor cuvinte. Dumnezeu mă cunoaște, Dumnezeu mă cheamă, Dumnezeu mă trimite, Dumnezeu mă apară, toate acestea pentru ca eu sa îl urmez și la rândul meu să devin un model constructiv pentru cei din jurul meu. Am învățat că un animator trebuie sa fie portavocea lui Dumnezeu și că fiecare provocare îndeplinită, ne face mai puternici.
A urmat momentul în care am dezbătut problemele pe care animatorii le întâmpină în grupul ACC, și totodată am încercat să identificăm soluții.
În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, concelebrată de pr. Paul și pr. Virgiliu. După-amiază, tinerii au participat la două ateliere foarte interesante. Primul atelier a fost coordonat de Liliana Pușcașu și Maria Andrici, vicepreședinte al sectorului adulți. Acesta s-a intitulat: Alături de profetul Ieremia, pe calea misiunii mele. În cadrul acestui atelier am meditat mai mult asupra vieții noaste și am reușit să vorbim liber despre misiunea noastră de animatori. Al doilea atelier a fost coordonat de Marina Dogariu, Ana-Maria Păuleț și Ștefan Afrențoae. Atelierul s-a numit: Animator în 4 paşi. Aici am învățat cum ar trebui să se desfășoare activitățile în grupul ACC (cateheza, jocul și activitățile manuale). Seara a avut loc adorația Euharistică unde fiecare dintre noi a pus câte o candelă aprinsă în fața lui Isus. Acea candelă reprezintă viața noastră, care este o misiune continuă de a-l face cunoscut pe Isus.
A urmat serata, unde împărțiți în echipe, participanții au răspuns la provocările lansate de organizatori, cu scopul de a învăța spiritul lucrului în echipă şi bucuria de a fi împreună.
În ultima zi, tinerii au participat la o sesiune de lucru susținută de Liliana Pușcașu. Participanții au primit fișa postului animatorului, care i-a ajutat să conștientizeze rolul animatorului în viața parohiei, responsabilitățile animatorului în grupul AC și relațiile cu ceilalți animatori, cu membrii consiliului parohial AC și cu asistentul spiritual. Zilele petrecute la Traian s-au încheiat cu sfânta Liturghie, celebrată de pr. Adrian Fărăoanu.
Acest curs de formare a oferit posibilitatea participanților de a se apropia de Dumnezeu, de a lega prietenii și de a învăța metode și tehnici de lucru atractive pentru activitățile specifice Acțiunii Catolice a Copiilor.
Silvia Jitaru
Fotografii de la activitate puteți vedea aici.