Ziua de 25 februarie a fost prilej de bucurie pentru membrii sectorului adulți ai Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași, care s-au întâlnit, ca în fiecare an, la ziua de formare dedicată lor. Întâlnirea a avut loc la nivel zonal, la Roman și Bacău. Au participat aproape 200 de membri din parohiile în care este prezent sectorul ACA. Activitea a stat sub tema Mărturisirea credinței în contextul actual.

Coordonatorii acestei activități au fost responsabilii diecezani: la Roman – Mariana Sofronie și la Bacău – Ana Bordea, responsabili zonal ACA. Și alți membri ai Consiliului Diecezan au fost prezenți la activitate: președintele diecezan, vicepreședinții diecezani de sector, coordonatorii zonali și alți responsabili zonali de sector. Programul a cuprins momente formative, precum și ocazii de exprimare a punctului de vedere personal, de dezbatere. Nu au lipsit nici momentele spirituale, prin recitarea sfântului Rozariu și participarea la sfânta Liturghie, care a stat în centrul întâlnirii.

După primirea călduroasă din partea gazdelor (parohia „Fericitul Ieremia, Valahul” la Roman și parohia „Sfântul Nicolae” la Bacău), primul moment al zilei a fost susținut de asistenții zonali de sector, părintele Iosif Dămătăr la Bacău și părintele Francisc Fărcășel la Roman. A fost reprezentat de o formare spirituală consistentă, pornind de la tema zilei. S-au subliniat aspecte precum rugăciunea și valoarea ei în lumea de astăzi, curajul de a da mărturie prin propria viață și ocaziile prin care putem crește în credință și îi putem ajuta și pe alții să-l cunoască mai bine pe Dumnezeu.

Pornind de la aceste aspecte, participanții au fost invitați apoi să dezbată trei mari problematici, în discuții pe grupuri: Câte lucruri bune ai făcut pe pământ? De câte ori ai făcut ceva din toată inima?; Care ar trebui să fie prioritățile noastre: acțiunea sau rugăciunea?; Mai este posibilă astăzi mărturisirea de credință?

A fost o ocazie potrivită ca fiecare dintre cei prezenți să-și prezinte și să-și susțină argumentat punctul de vedere cu privire la mărturia pe care o dă fiecare prin viața sa. De fiecare dată când ne aflăm într-o situație în care nu știm dacă ceea ce vrem să facem este bine sau nu, trebuie să ne întrebăm „Ce ar face Isus în locul meu?” și atunci vom ști cu siguranță că ceea ce trebuie să facem este în concordanță cu voia lui Dumnezeu.

Tot în acest cadru s-au discutat și diferite abordări ale politicii și a impactului pe care aceasta o are asupra vieții creștinilor. Mesajul esențial al acestor discuții a fost că politica noastră este Cristos și că acțiunile noastre în societate trebuie să urmeze întotdeauna calea Sa.

La sfânta Liturghie, membrii ACA s-au rugat pentru pace, pentru încrederea și misiunea lor pentru o societate demnă și mai aproape de Biserică. Părinții predicatori au felicitat pe cei prezenți pentru munca pe care o desfășoară în cadrul asociației și nu au uitat să le amintească că ceea ce Dumnezeu a pus în mâinile lor este mai mare decât ceea ce ar fi putut să facă de unii singuri. Încurajarea principală și de referință a fost a-l lăsa pe Duhul Sfânt să ducă la îndeplinire lucrarea Tatălui în viața fiecăruia dintre fiii Săi.

În cea de-a doua parte a zilei, activitatea participanților s-a concentrat în grupuri de discuții, unde s-au aprofundat aspecte ale rugăciunii și acțiunii, miracolelor și pelerinajelor, s-au evidențiat diferențele dintre pomană și jertfă și s-a dezbătut aspectul credinței ca asumare cu demnitate sau ascundere din rușine.

A fost o zi deosebită, încărcată de momente frumoase și oameni deosebiți! Bucuria AC a fost la ea acasă! Membrii ACA și-au umplut gențile cu energie și cu dorința de a realiza lucruri mărețe în comunitățile lor parohiale. Domnul să le fie mereu călăuză și curaj!

Ne revedem cu drag la întâlnirea diecezană din luna mai!

Fotografii puteți vedea aici.