Despre măreția demnității umane s-a discutat în acest weekend la Traian (NT), în cadrul cursului de formare pentru responsabilii sectorului adulți din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif”. Întâlnirea, care a început vineri, 25 noiembrie, și s-a încheiat duminică, 27 noiembrie, a fost ghidată de motto-ul anului asociativ „Ceea ce am, aceea îți dau: în numele lui Isus Cristos Nazarineanul, ridică-te și umblă!”, având ca temă „Măreția demnității umane”. Au participat responsabilii sectorului adulți împreună cu un membru din asociația parohială.

Programul a fost deschis de sfânta Liturghie, celebrată în capela de la centrul Gaudium et Spes de părintele Adrian Fărăoanu. A fost prilejul potrivit de a porni la drum cu Domnul alături. Seara, doamna Maricica Andrici, vicepreședinte la sectorul adulți, a urat un călduros Bun venit tuturor participanților și i-a încurajat să profite de toate informațiile pe care le vor primi în perioada următoare. Seara de cunoaștere a fost una deosebită, responsabilii au avut ocazia să se cunoască, să vorbească despre activitatea lor, să împărtășească trăiri, experiențe și să învețe unii de la alții despre misiunea pe care împreună și-au asumat-o. Adorația Euharistică a încheiat prima zi la Traian.

Ziua de sâmbătă a început din plin cu dezbateri în grupuri mici despre demnitatea umană. Provocați de întrebările directive date de părintele Alois Moraru, asistent spiritual la sectorul adulți, zona Roman, adulții au încercat să găsească propria definiție a cuvântului demnitate, să o descopere în mediul înconjurător și să vină cu propuneri efective de valorizare a demnității umane. După momentul de dezbatere, părintele a intervenit cu un scurt moment formativ în care a subliniat importanța raportării continue la Cuvântul lui Dumnezeu și la exemplele lui Isus în raport cu semenii și cu Tatăl.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, la care fiecare a înălțat cântări de mulțumire și laudă. La cuvântul de învățătură, părintele Alois a insistat pe importanța locului lui Dumnezeu în viața oamenilor. Este esențial pentru noi, creștinii, să avem grijă de relația cu Dumnezeu și să ne străduim să rămânem neîncetat în cuvântul și învățătura Sa.

Programul de după-amiază a fost deschis de vizita în comunitatea din Butea, mai întâi la centrul de bătrâni și apoi la centrul pentru copiii proveniți din familii aflate în dificultate. A fost o experiență inedită pentru mulți dintre participanți, iar momentele petrecute la Butea au lăsat amprente puternice în viața și în sufletele lor. Unii dintre ei chiar au mărturisit că această întâlnire cu beneficiarii programelor desfășurate la Butea le-a scuturat credința și valoarea lor în ceea ce privește viața și i-a determinat să fie mai recunoscători pentru propria existență.

Întorși la Traian, programul a continuat cu două ateliere de lucru: Responsabilul ACA și Grupul și dinamica sa. În cadrul acestora, responsabilii au putut învăța mai multe despre ce înseamnă cu adevărat misiunea lor în parohie, despre cum să-și ducă la îndeplinire responsabilitățile. Tot aici au avut ocazia să reflecte asupra grupului lor parohial și să înțeleagă mai bine procesul în care acesta se dezvoltă și activează.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o șezătoare în stilul AC. Participanții au venit cu costume populare, cu instrumente de lucru tradiționale, au croșetat, au tricotat, chiar și bucatele au fost în tematică: sărmăluțe, prăjituri de casă, nuci și mere. Surpriza serii a fost programul artistic oferit de cântăreața de muzică populară Ecaterina Ungureanu din Mărgineni (Bacău), care a pus pe jar călcâiele participanților. A fost și ea membru al Acțiunii Catolică.

Duminică dimineața, părintele Francisc Fărcășel a coordonat momentul de Lectio Divina pe baza Evangheliei zilei. Apoi, întregul grup a participat la sfânta Liturghie din comunitate. La cuvântul de învățătură, părintele Eduard Patrașcu, parohul comunității, a insistat pe bucuria pe care o dă Adventul și a invitat pe fiecare să se străduiască, chiar începând din prima zi a acestui timp de așteptare, să facă din viața sa un loc unde să-ți dorești să vii, să te întorci, să te bucuri.

La final, responsabilii au făcut cunoștință cu grupul de adulți proaspăt format în parohie și care dorește să adere la asociația noastră. A fost un schimb scurt de experiență și de mărturiii care cu siguranță va aduce roade pentru fiecare. Programul de duminică a continuat la centrul Gaudium et Spes cu concluziile. Atât participanții cât și organizatorii au avut posibilitatea să își exprime impresiile de la această rodnică întâlnire.

Responsabilii au avut bucuria de a avea în mijlocul lor în aceste zile și membri ai Consiliului Diecezan: președintele diecezan, Cristina Mare, vicepreședinții de sector la copii și tineri, precum și toți coordonatorii zonali și responsabilii zonali la sectorul adulți.

A fost un timp binecuvântat pentru fiecare dintre participanți, care sperăm că a umplut cu entuziasm inimile lor și că a fost un adevărat glas încurajator pentru misiunea pe care o au în parohie.

Fotografii de la această întâlnire găsiți aici.