Cursul de formare pentru președinții parohiali din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” Iași ce s-a desfășurat în perioada 7-9 octombrie 2016, la Centrul Gaudium et spes din Traian, a avut menirea de a le aduce participanților informații bogate despre misiunea pe care au acceptat-o. De la bun început au avut o misiune imposibilă de rezolvat, dar cu ajutorul rugăciunii au reușit să meargă mai departe.

Vineri, 7 octombrie, după sfânta Liturghie și rozariul închinat sfintei Fecioare Maria, președinții au fost anunțați că trebuie să salveze Acțiunea Catolică din parohia lor. Lucrul în echipă este cuvântul de bază, de aceea ei au fost închiși într-o încăpere de unde puteau să iasă rezolvând misterele propuse. Având toți stofă de lideri, au învățat că înainte de a acționa trebuie să observi, să asculți și apoi să iei o decizie împreună cu echipa, iar acest lucru i-a ajutat să ducă la bun sfârșit misiunea încredințată. Noi trăim cu speranța că și la nivel parohial vor face la fel.

Tema Bogați în demnitate, generoși în dăruire, precum și motoul „Ceea ce am, aceea îți dau: în numele lui Isus Cristos Nazarineanul, ridică-te și umblă!” (Fap 3,6), care vor însoți noul an asociativ, au fost explicate de părintele Felix Roca, asistent spiritual general, a doua zi din curs, sâmbătă, 8 octombrie. De aici putem pune în practică spusele părintelui de a dărui din toată inima, chiar dacă nu avem aur și argint, uitându-ne în ochii persoanei, astfel încât măcar durerea de pe suflet să i-o alinăm printr-o privire mângâietoare. Au urmat apoi discuții și  împărtășiri. În centrul zilei a fost sfânta Liturghie celebrată de părintele Felix și concelebrată de părintele Adrian Faraoanu, directorul centrului Gaudium et spes.

După amiază au urmat atelierele tematice. Participanții au aflat cine este președintele parohial, cum ar trebui să fie el, ce activități ar trebui îmbunătățite și de ce să fii un bun președinte. Andreea Gheț, coordonatorul zonal pe zona Iași, i-a ajutat pe președinții parohiali să se regăsească în responsabilitatea pe care o au printr-un test cu imagini. Așadar au aflat că indiferent de felul lor de a fi sunt potriviți pentru misiunea aleasă dacă ceea ce fac, este pentru cei din jurul lor și nu pentru sine sau doar ca să fie făcut. Important este să fii mai degrabă un simplu și umil soldat care luptă în continuare cu camarazii săi și nu un general care are o armată înfrântă. Nu funcția te face om, ci omul face funcția.

Raluca Cocuț, responsabilul media al Acțiunii Catolice, le-a vorbit președinților despre cum să fii un bun președinte. Pornind de la discursul unuia dintre cei mai mari specialiști în leadership, s-au pus în centrul atenției caracteristicile unui lider adevărat și cuvintele cheie care prezintă imaginea sa. Apoi s-au trecut în revistă câteva principii alea leadershipului adaptate la activitatea președintelui parohial. Atelierul s-a încheiat cu un scurt și simplu exemplu despre pași în a determina oamenii să se implice. Ideea de care președinții au părăsit acest atelier a fost: nu noi suntem lideri, ci grupul este cel care ne face lideri.

Celina Dumitru, vicepreședintele sectorului tineri, le-a explicat la atelierul ei ce activități ar trebui îmbunătățite ca un grup să fie mereu activ. Aici au încercat să identifice etapele decisive în formarea unui grup. Subiectul a naștere la discuții cu ajutorul cărora au descoperit ce putem face în cazul grupurilor orientate spre sarcini și cel al grupurilor pe relații. Președinții și-au dat seama că momentele de criză pot fi o oportunitate de creștere, iar conflictele pot fi depășite dacă se dă importanța cauzei și nevoilor grupului.

Părintele Felix, i-a încurajat să continue ceea ce au început, atelierul având menirea de a-i ajuta să se implice în mod constant în propriile parohii. Dacă vreodată îți lipsește motivația de a continua, caută o persoană care să te încurajeze sau un obiectiv la care vrei să ajungi. De la fiecare atelier președinții au plecat cu informații noi, dar și cu materiale utile. Așadar când simți nevoia de un imbold, uită-te prin materialele primite și adu-ți aminte de cele învățate la acest curs.

Seara de sâmbătă a fost una relaxantă, cu jocuri de societate, menite să lege noi legături între participanți. Acum că au aflat cum se joacă, ele pot fi achiziționate din librării și folosite la activitățile de destindere ale grupurilor parohiale.

Ziua de duminică, 9 octombrie, a fost dedicată concluziilor și anunțarea următoarelor activități. Adriana Ianuș, președintele diecezan al Acțiunii Catolice, împreună cu Cristina Mare, coordonatorul zonal pe zona Roman, le-au prezentat președinților importanța participării lor și a responsabililor de sector la Adunarea Generală. Următoarea activitate parohială va fi cea de promovare a Zilelor Acțiunii Catolice ce se desfășoară în perioada 16-23 octombrie 2016.

La acest curs au participat și membrii din Consiliul Diecezan: Viorica Spătaru, vicepreședinte sector adulți, Liliana Pușcașu, coordonator zona Bacău și administrator, Rafila Covasan, responsabil sector adulți zona Roman și Mirabela Ignat, responsabil sector copii zona Bacău.

Cursul s-a încheiat cu sfânta Liturghie de hram la biserica „Regina Sfântului Rozariu” din Săbăoani. La cuvântul de învățătură părintele Felix ne-a vorbit despre importanța rugăciunii sfântului Rozariu, chiar dacă, uneori ne este greu să spunem de așa multe ori o singură rugăciune, adică „Bucură-te Marie…”.

Mai multe fotografii puteți vedea aici.