Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, la Bacău, a avut loc lansarea noului an asociativ al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, pentru zona Bacău.

Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău a fost gazda evenimentului, primind în mijlocul ei 15 parohii, reprezentate de peste 300 de copii, tineri și adulți, membri ai Acțiunii Catolice. Alături de  gazde, de comitetul director și de părinții asistenți spirituali, au împărtășit o zi încărcată de spiritualitate și bogată în activități diverse.

După salutul din partea parohiei gazdă, programul a debutat cu un scurt moment de formare, pregătit de părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice. Astfel, am înțeles cu toții ce drum să parcurgem pentru a crește frumos în credință, am învățat că trebuie să fim asemenea unei oglinzi, pentru ca lumina pe care o primim de la Dumnezeu să o reflectăm în tot ceea ce facem. Mai mult, părintele ne-a prezentat și câteva exemple de sfințenie ale unor oameni simpli, care s-au lăsat pătrunși de lumina lui Dumnezeu: micuța Antonietta Meo, Fericitul Pier Giorgio Frassati, Gianna Beretta Molla și Episcopul Anton Durcovici. Prin exemplul lor, am văzut cu toții că atunci când privești la Dumnezeu, viața ta se schimbă.

După aceea, au urmat activitățile pe sector, unde copiii au descoperit cum pot străluci prin fiecare joc și fiecare faptă. Au învățat ce înseamnă lucrul în echipă, au dansat și au cântat alături de animatori și au lucrat împreună la steluță, parte a simbolului zonal. Tinerii au avut posibilitatea să discute în grupuri mici, unde au împărtășit cu drag experiența lor în familia Acțiunii Catolice, iar mai apoi, încântați, au răspuns cu entuziasm provocărilor jocului de Bingo care li s-a pregătit. De asemenea, au construit împreună și puzzle-ul rachetă, partea lor din simbol. Adulții au purtat discuții atât în grupuri mici, cât și în plen, despre ceea ce înseamnă împlicarea lor în Acțiunea Catolică și în viața comunității, au putut împărtăși opinii și convingeri, cu ajutorul cărora au construit mai apoi și puzzle-ul specific sectorului, un glob pământesc, puzzle care a întregit simbolul noului an asociativ pentru zona Bacău.

După asamblarea simbolului, în prezența tuturor celor trei sectoare de activitate, a urmat un scurt program artistic pregătit de câteva dintre parohiile membre. Astfel, participanții au putut să observe strălucirea și în talentul împărtășit de către actorii din scenetele prezentate, în cântările alese și dansurile pline de energie.

Ziua nu se putea termina mai frumos decât printr-o Sfântă Liturghie unde, împreună în rugăciune, i-am putut mulțumi lui Dumnezeu pentru darul Acțiunii Catolice și pentru lumina sădită în inimile noastre, lumină care crește cu fiecare împărtășire. Împreună cu preoții din altar, ne-am luat cu toții angajamentul de a străluci în Acțiunea Catolică și de a-i ajuta și pe ceilalți să găsească în ei Lumina Lumii, care este Cristos însuși.

Raluca Cocuț