Sâmbătă, 28 februarie, Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” a organizat o zi de formare la nivel zonal pentru membrii sectorului adulţi. Tema acestei zile a fost: „Interferenţe religioase şi identitatea catolică”. Scopul acestei întâlniri a avut la bază aprofundarea credinţei catolice în contextul societăţii actuale.
Întâlnirea a avut loc atât în zona Roman, la Parohia „Inima neprihănită a Mariei” din Roman, cât și în zona Bacău, la Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Mărgineni.
Zona Bacău:
În parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Mărgineni au fost prezenți 100 de membri ai Acţiunii Catolice, sectorul adulţi, din 12 parohii.
După mesajul de bun venit al părintelui paroh Mihai Dumitru, mesaj în care i-a încurajat pe adulți să continue activitățile pe care le desfășoară, programul a început cu rugăciunea membrului AC. Fiecare membru a mulțumit pentru darul Acțiunii Catolice și a cerut de la Domnul: ”Luminează-mi mintea, deschide-mi inima și întărește-mi voința pentru a te căuta mereu pe tine, bucuria vieții mele”.
A urmat apoi momentul formativ pregătit de pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual al Acțiunii Catolice sectorul adulți intitulat „Interferenţe religioase şi identitatea catolică”. Părintele Iosif a subliniat importanța pe care o are mărturia noastră, a credincioșilor catolici în fața celorlalți. Este important să ne cunoaștem identitatea catolică, pentru a o putea păstra vie și a face bine altora prin prezența noastră. Părintele Iosif ne-a reamintit de asemenea că religia este un fenomen universal. Deși omul încearcă acum să scoată religia din viața lui, prin scoaterea crucifixului sau a orelor de religie, creștinii nu trebuie să uite de identitatea lor.
Într-o lume în care Dumnezeu este dat la o parte în mod vizibil şi sistematic din viaţa şi conştiinţa noastră, avem datoria de a ne păstra identitatea de creştin. În ultima vreme şi, se pare, în fiecare zi cu mai mult succes, falşii apostoli încearcă să acapareze societatea prin propuneri de doctrine străine învăţăturilor şi tradiţiei creştine. Chiar dacă suntem în minoritate , nu putem permite să ne risipim în mulţime, iar respectul pe care îl arătăm creştinilor din alte confesiuni să-i determine să ne răspundă la fel, cu respectul cuvenit faţă de convingerile noaste religioase.
După momentul formativ, participanții au participat la Calea Sfintei Cruci și apoi la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Tiberiu Budău împreună cu pr. Iosif Dămătăr și pr. Mihai Dumitru. La cuvântul de învățătură, pr. Iosif ne-a reamintit că momentul central este cel al sfintei Liturghii, căci Isus ne-a chemat să ne întâlnim unii cu alții, dar mai ales să ne întâlnim cu El. Referindu-se la pasajul evanghelic, părintele Iosif a spus că Isus ne arată că trecutul nu a fost rău, dar El aduce desăvârșirea, noutatea creștinismului: a iubi pe dușmanii noștri. Dacă Isus a murit mai întâi pentru noi, merită să mergem pe urmele sale. A continut părintele spunând că noi știm în cine credem: în revoluția adusă de Isus, revoluția iubirii. De acum urmează să fim apostoli, să fim misionari.
După ce ne-am hrănit sufletul, ne-am hrănit și trupurile, cu prânzul oferit de parohia gazdă, care s-a organizat împreună cu copiii, tinerii și adulții AC pentru ca totul să meargă cât mai bine.
Ultimul moment al zilei de formare pentru adulți a cuprins mărturii de credință pe care participanții le-au trăit. După rugăciunea de încheiere, fiecare s-a reîntors în parohia proprie cu dorința de a pune în practică ce au învățat în această zi, mai întăriți în credința pe care o mărturisesc.
Alexandra Cojan; Iuliana Dogariu
Zona Roman:
La această zi de formare, desfășurată în Parohia „Inima Neprihănită a Mariei” din Roman, tema propusă a fost recomandată de însuși Sfântul Părinte Papa Francisc. Momentul de formare din prima parte a zilei a fost prezentat de pr. Alois Moraru, asistent spiritual al sectorului adulti din zona Roman, care a subliniat faptul că pentru păstrarea identității catolice e necesar să ne știm rădăcinile, să ne cunoaștem tezaurul.
Au urmat apoi Calea Sfintei Cruci și sfânta Liturghie. La cuvântul de învățătură, părintele Alois a insistat pe legea iubirii care ne cere să-i iertăm pe cei care ne greșesc, pe răufăcători. E greu să iertăm, dar acesta este barometrul creștinului. Dacă rămânem și astăzi la legea iudaică, nu putem fi fericiți. Omul, creatura care își urmează Creatorul va fi un om fericit.
Întrebări de genul: Ce ne apropie de celelalte religii?, Care este diferența dintre religia creștină și celelalte religii?, Care este cea mai veche religie de pe pământ?, Confucianismul și budismul sunt religii înfrățite?, Dacă un credincios renunță la religia în care s-a născut, în ce condiții se poate întoarce? De ce trebuie să ne cunoaștem bine credința creștină? au captat atenția participanților în partea a doua a zilei.
Concluziile discuțiilor pe baza acestor întrebări au fost clar trasate în perspectiva tuturor celor prezenți la activitate: acelea că ceea ce contează este doar universul înstelat din coronița credinței creștine, unde numele lui Dumnezeu va rămâne scris pentru totdeauna, cu toată Biserica Apostolică și Universală, pe treptele înveșnicirii luminii Învierii lui Isus Cristos – Dumnezeu.
Cristina Koch Smeu; Cristina Mare
so why not give these 5 jobs a attempt
What Is the Job of a Fashion Journalist
and what you want the image to represent to your viewer
What Do Women Value in Fashion