Sâmbătă, 27 februarie 2016, la Roman și Comănești a avut loc ziua de formare pentru membrii sectorului adulți din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași. Tema acestei zile a fost „Întâlnirea cu Dumnezeu în sacramente şi caritate”.

Comunitățile gazdă, parohia „Isus Bunul Păstor” – Roman și parohia „Sfântul Anton de Padova” – Comănești, au dat startul zilei într-un mod deosebit, prin bucuria revederii cu toți adulții din Acțiunea Catolică. Ospitalitatea gazdelor a fost fără îndoială o oglindire încă de la început a întregii activități care avea să se desfășoare atât de frumos!

În prima parte a zilei, participanții au încercat, împreună cu asistenții spirituali zonali de sector să aprofundeze această vastă tematică a bogăției sacramentelor. Împreună cu părintele Alois Moraru la Roman și părintele Iosif Dămătăr la Comănești, aceștia au avut oportunitatea să înțeleagă mai bine aceste taine pe drept cuvânt și necesitatea lor în viața unui creștin. Adulții au putut să descopere împreună că toate cele șapte sacramente au un punct în comun esențial: întâlnirea cu Dumnezeu.

A doua parte a dimineții a constat în discuții libere pe grupuri sau în plen despre această misiune extraordinară a milostivirii pe care creștinii o au în mod deosebit în acest an jubiliar. Au fost dezbătute probleme actuale ale vieții de familie și ale societății și s-au dezvoltat tematici pornind de la faptele de milostivire pe care le învață Biserica.

Un exemplu clar de sfințenie și caritate a fost pus în evidență prin prezentarea vieților fericiților Luigi Beltrame Quattrocchi și Maria Corsini, primii soți ridicați la cinstea altarelor, în cea de-a doua parte a zilei. Participanții au avut șansa de a interveni cu întrebări, opinii și alte discuții, au împărtășit din experiențele lor în familie și comunitate, s-au simțit bine împreună creând un cadru de fraternitate și încredere reciprocă.

După Calea Crucii, toți cei prezenți au putut medita la parabola Tatălui Milostiv (sau a fiului risipitor) din Evanghelia zilei. La cuvântul de învățătură, participanților li s-a vorbit despre măreția bunătății lui Dumnezeu. Ei au fost invitați să se identifice cu fiecare dintre personajele acestei parabole, să se analizeze și să-și ia hotărârea să se modeleze asemenea Tatălui. Împreună, au descoperit că umilinţa este starea care ne face să înţelegem că ceea ce a vrut omul să facă de unul singur, după voia sa proprie, se întoarce împotriva lui. Dar Tatăl îl vede pe fiu când acesta este încă departe, pentru că iubirea nu cunoaşte depărtare. Ne-am obişnuit să credem că omul îl caută pe Dumnezeu. Această parabolă răstoarnă acest clişeu şi ne arată că Dumnezeu îl caută pe om şi îl atrage la El cu iubirea sa. Iubirea este cea care schimbă o persoană, care îi modifică mintea, sentimentele, voinţa şi însăşi identitatea sa.

De la această frumoasă activitate nu au lipsit nici membri ai consiliului director. La Roman, alături de membri a fost și doamna Viorica Spătaru, vicepreședinte la sectorul adulți, împreună cu Adriana Ianuș, președintele asociației. Împreună cu Rafila Covasan, responsabil de sector pentru zona Roman, s-au îngrijit de buna desfășurare a activității și au fost alături de membri în aceste clipe speciale.

La Comănești, împreună cu membrii sectorului adulți a fost părintele Felix Roca, asistent spiritual general, și domnul Paul Păduraru, responsabil de sector pentru zonal Bacău. O prezență deosebită la Comănești a fost prin persoana domnului primar al orașului, care a ținut să-și manifeste aprecierea și mulțumirea pentru realul ajutor acordat de creștinii din localitate în buna funcționare a orașului.

A fost o zi bogată pentru fiecare dintre participanții la ziua de formare. A fost o zi plină de oameni frumoși și momente deosebite petrecute împreună. A fost o zi în care s-au scris amintiri alese pentru membrii sectorului adulți. Cu toţii ne-am îmbogăţit unii de la alţii, ne-am edificat şi am plecat acasă hotărâţi să schimbăm ceva, să trecem de la indiferenţă la solidaritate, în acest timp sfânt al milostivirii.

Mai multe fotografii puteți vedea aici.

Material elaborat în colaborare cu Mihaela Ciobanu