În perioada 4 – 6 martie, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian s-au întâlnit tineri din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași cu ocazia cursului de formare propus de responsabilii sectorului tineri: Îmbrățișează puterea copiilor! Cursul a stat sub moto-ul „Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut” (Mt 25, 40).

Au participat aproape 30 de tineri din întreaga dieceză, caracterizați în mod deosebit de dorința de implicare socială. De această dată, activitățile formative propuse de sectorul tineri i-au încurajat pe participanți să iasă din zona lor de confort pornind în întâmpinarea celorlalți. Cursul a vrut să trezească în participanți o mai mare conștientizare a nevoilor celor din jurul lor și să-i încurajeze să devină activi în viața societății în care își desfășoară activitățile.

Activitatea cursului a început cu participarea, vineri seara, la Calea Sfintei Cruci și apoi la sfânta Liturghie. Tinerii au cerut inspirație divină și multă putere de muncă pentru zilele ce aveau să urmeze. Apoi, la programul de seară, s-au cunoscut și au învățat câte puțin unii despre alții și au cunoscut echipa alături de care vor lucra. Tot vineri seara, au lucrat împreună la confecționarea mărțișoarelor pentru partenerii speciali pe care aveau să-i întâlnească a doua zi.

Ziua de sâmbătă, o zi plină de frumos, plină de lecții de viață, a început dis de dimineață, cu rugăciunea Laudelor. După ce l-au invitat pe Isus să-i însoțească întrega zi în ceea ce era de făcut, participanții au pornit spre centrul de plasament de la Butea. Aici aveau să cunoască niște minuni mari ascunse în oameni mici. Singura lor misiune era să pătrundă în lumea celor mici și să le înțeleagă micile universuri. Activitatea din această primă parte a zilei a fost una aparent simplă: să-i cunoască pe cei mici și să le descopere povestea. În esență, această banală „sarcină” s-a dovedit a fi un izvor nesecat de uimire și învățături.

După cum au spus chiar ei la momentele de împărtășire, copiii au fost cei mai buni profesori în a-i învăța pe participanți despre bucuria simplității, a curăției, a încrederii și a inocenței. Exemple puternice de demnitate și curaj le-au dat tinerilor și bătrânii din casa surorilor de la Butea. Aici, participanții au putut să aducă zâmbete pe chipul lor oferindu-le câte un mărțișor și un gând bun și promițându-le să-i poarte în rugăciune.

Întoarcerea la centrul din Traian a trezit nostalgie pe chipurile tinerilor participanți. Despărțirea de copii nu a fost ușoară, dar bucuria lor o vor purta în suflete multă vreme de-acum.

Programul care a urmat la Traian a fost o continuare a activității de dimineață. Astfel, toți cei prezenți au putut să analizeze și să vadă ce pot face ei concret pentru cei mai mici dintre noi. Provocarea lor cea mai mare a fost să elaboreze un plan de intervenție/de activitate care să aibă în prim plan un grup aflat în nevoie. Rezultatele muncii în echipă au fos apreciate de echipa de organizare și chiar vor fi propuse ca activități concrete care să se desfășoare în comunitățile din care tinerii veneau.

Din programul de sâmbătă nu a lipsit participarea la Calea Crucii și la sfânta Liturghie. Tinerii au pus la picioarele Crucii lui Cristos toată recunoștința pentru ziua pe care au petrecut-o în cadrul acestui curs de formare.

Programul de seară a fost unul destins, proiecția cinematografică la care ei au asistat fiind o lecție de perseverență și încredere în propria intuiție.
Ziua de duminică a fost dedicată concluziilor. Participanții au avut ocazia să aprofundeze anumite aspecte care poate le-au atras atenția sâmbătă, au putut să clarifice lucrurile care le păreau neclare au putut să pună în discuție subiecte care pentru ei aveau valoare. Celina Dumitru, vicepreședinte la sectorul tineri, le-a vorbit celor prezenți despre importanța unei vieți spirituale bine înrădăcinate într-o credință puternică și convingătoare. Le-a explicat conceptul de „regulă de viață” și i-a încurajat să acorde mai mare atenție felului în care ei îl primesc și se raportează la Dumnezeu.

La curs a fost prezent și președintele asociației, Adriana Ianuș, care și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul lor și de a-i cunoaște mai îndeaproape. Un mesaj plin de încredere le-a transmis și Vitalie Lotca, consilier național pentru sectorul tineri, care i-a felicitat pentru modul deosebit în care au lucrat toate aceste zile. Împreună cu întreaga echipă, Ema Pal, Daniel Benchea Joca și Marius Balint, gândurile organizatorilor s-au îndreptat și spre cei de acasă, care vor putea să se bucure de bogația de la acest curs de formare prin chiar participanții care i-au reprezentat la Traian.

Un salut deosebit a venit de această dată în formă virtuală din partea părintelui Felix Roca, asistent spiritual general, care în aceste zile se află Roma, unde se desfășoară Forumul Internațional al Acțiunii Catolice, sesiunea de primăvară.

Cu siguranță că activitățile din cadrul acestui curs de formare vor fi de-acum încolo elan pentru tinerii care la Traian și-au luat angajamentul de a fi cu adevărat ACTivi în Biserica și societatea în care pot deveni, treptat, pioni de referință.

Mulțumim tuturor și vă dorim să-l purtați cu demnitate pe Cristos în sufletele și pe calea voastră!

Mai multe fotografii puteți vedea aici.