Acțiunea Catolică „Sf. Iosif” din Dieceza de Iași a organizat sâmbătă, 8 februarie 2020, o zi de formare adresată președinților parohiali, cu tema Drumul de la Cuvânt la inimă și moto „Să domnească în inimile voastre pacea lui Cristos” (Col 3, 15). Activitatea s-a desfășurat la Iugani, Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” pentru zonele Roman și Iași, și la Valea Seacă, Parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” pentru zona Bacău.

Au participat responsabili din 38 de parohii. Activitatea a fost coordonată de membrii Consiliului diecezan cu sprijinul și colaborarea asistenților spirituali.  

Ziua s-a deschis cu salutul călduros al părinților parohi din parohiile gazdă, respectiv pr. Adrian Varga, paroh de Valea Seacă, și pr. Petru Blaj, paroh de Iugani, urmat de salutul membrilor Consiliului diecezan, după care a urmat rugăciunea de deschidere a zilei.

Primul atelier, intitulat Identificarea fricilor și a limitelor, a fost moderat de Moreanu Bernadeta și Antonina Ambăruș, la Valea Seacă și de Mariana Sofronie, Eduard Gherghelucă şi Laurenţiu Dâncă la Iugani. Activitatea a avut la bază fragmentul biblic din Cartea profetului Ieremia, 1, 4-11. Pornind de la chemarea profetului Ieremia și recunoașterea temerilor înaintea lui Dumnezeu, fiecare responsabil, printr-un joc de rol, și-a identificat fricile și limitele, alcătuind împreună Copacul fricilor președintelui AC și al soluțiilor pentru depășirea lor.

Al doilea atelier Curajul de a comunica, a fost coordonat de Daniela Mititelu și Jitaru Silvia la Valea Seacă și de Mariana Sofronie şi a lui Eduard Gherghelucă la Iugani. Acesta a presupus exerciții de asertivitate și realizarea unui origami cu ochii închiși. Responsabilii parohiali au identificat situații neplăcute în comunicare (băgâciosul, sâcâitorul, atotștiutorul, arogantul, etichetatorul, leneșul, ironicul) descoperind împreună modalități de comunicare asertivă. Cuvântul biblic care a însoțit acest moment formativ a fost preluat din Evanghelia după sf. Matei, 10, 26-33, îndemnul central fiind „Nu vă temeți!”

În centrul zilei, a fost sfânta Liturghie, concelebrată la Valea Seacă de pr. Iosif Dămătăr, pr. Andrei Varga, paroh de Valea Seacă și pr. Alexandru Roca, vicar de Faraoani.  La Iugani, sfânta Liturghie a fost concelebrată de pr. Damian Budău, asistent spiritual al sectorului tineri, pr. Francisc Fărcăşel, asistent spiritual al sectorului adulţi şi părintele Mihail Iacob, vicar de Iugani. În cuvântul de învățătură s-a subliniat ideea că fiecare creștin este chemat să devină pescar de inimi, apostol al Domnului prin fapte și cuvinte, mereu frumos și pregătit pentru întâlnirea cu El.

În partea a doua a programului a urmat atelierul Crearea de relații autentice, moderat de Alexandra Măriuț la Valea Seacă și de Marina Dogariu şi Andreea Vinţilă la Iugani. Având Cuvânt de referință din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni, 3, 12-17, participanții au lucrat în perechi. Au exersat răbdarea, comunicarea însoțită de exercițiul înțelegerii și al transpunerii mesajului în desen, au descoperit importanța cunoașterii reciproce, importanța întrebărilor clarificatoare pentru buna realizare a sarcinii primite. S-a constatat cât de important este să ascultăm ceea ce are de spus cel de lângă noi şi, că atunci când nu înţelegem ceva este necesar să punem întrebări, deoarece acest lucru ne ajută să avem o comunicare clară.

A urmat momentul de formare spirituală Cristos, maestrul comunicării, coordonat la Valea Seacă de pr. Iosif Dămătăr. El a adus în centrul atenției participanților pe, care folosește parabole pentru a se face mai bine înțeles, comunică prin fapte (minunile) și are mereu curajul adevărului. De la El este invitat fiecare să își ia lumina, pe El avem misiunea de a-l transmite în comunitățile noastre, convinși fiind că atunci când Domnul cheamă, El dă o misiune dar și harurile necesare îndeplinirii ei. Credința trebuie trăită permanent, indiferent de locul în care ne aflăm, indiferent de anturaj sau vârstă. La Iugani, momentul de formare a fost ţinut de Pr. Damian Budău care, oferindu-l pe Cristos drept model de comunicare, a subliniat ideea că Isus a schimbat oameni comunicând cu ceilalţi. De asemenea, a precizat că nu există o metodă standard de a comunica, ci metoda este a noastră şi noi trebuie să ne perfecţionăm modul de a interacţiona cu cei din jur. Pe parcurs a vorbit şi despre temeri şi cum cea mai mare teamă a omului este aceea de a eşua şi că aceasta ne poate doborî, dar important este să nu rămânem acolo, ci să ne ridicăm, deoarece toţi greşim în multe feluri, dar eşecul nu este definitiv. I-a încurajat pe participanți să fie statornici în ceea ce fac şi să nu renunţe, căci singurii care ne pun piedici în calea realizării unui vis suntem chiar noi înşine.

Ziua s-a încheiat cu o scurtă rugăciune de mulțumire, susținută pentru zona Bacău de pr. Flavian Ciuciu, vicar de Valea Seacă şi pentru zona Roman şi Iaşi de pr. Damian Budău, precedată de mulțumirea organizatorilor adresată gazdelor, anunțurile următoarelor activități dar și un scurt moment de introspecție asupra experiențelor trăite în această zi binecuvântată. Încredințăm bunului Dumnezeu dorința noastră de a fi instrumente în mâinile sale, El să ne ajute să împlinim cu bucurie și iubire misiunea pe care ne-a încredințat-o!

Moreanu Bernadeta şi Andreea Vinţilă

Impresii ale participanților:

„Ziua de azi a fost minunată! Nici nu am realizat când s-a scurs timpul. A fost o zi productivă pentru că am învățat multe lucruri, ce cu siguranță mă vor ajuta. Voi fi mai îndrăzneață și totodată, mult mai curajoasă!” (Spulber Laura Andreea – Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”)

„Ziua de azi a fost una dintre zilele pline cu roade din viața mea. Am acționat împreună cu ceilalți președinți parohiali spre binele comunităților și spre dezvoltarea personală! Am învățat să ne învingem fricile prin catehezele propuse, iar punctul culminant al acestei întâlniri a fost sfânta Liturghie. Acțiunea Catolică face parte din viața mea!” (Bereș Adelin – Parohia „Sf. Nicolae”, Bacău )

„A fost o activitate frumoasă și reușită. Deși a fost puțin mai friguț, activitățile desfășurate și inimile deschise ale membrilor parcă ne-au încălzit. Mă bucur că am putut participa la acest curs de formare și sper să se facă cât mai multe pe viitor. A fost o zi rodnică si pot spune că în această zi m-am întors acasă mult mai fericită și luminată.” (Jitaru Valentina Ioana – Parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul”, Valea Mare)

„Da, așa da. Chiar mi-a plăcut, m-am distrat cu adevărat și m-am simțit bine, vesel, în largul meu. Important e că am plecat și cu un bagaj moral, spiritual, bine încărcat, cu noi forțe. Doamne ajută la tot mai multe astfel de evenimente formative.” (Claudiu Benchea – Parohia „Sf. Luca”, Somușca)

Fotografiile le puteți vizualiza aici pentru zona Bacău și aici pentru zonele Roman și Iași.