În perioada 18 – 20 noiembrie, la Traian, responsabilii sectorului tineri din Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași au participat la cursul de formare dedicat lor, care a avut ca temă „Dă valoare tinereții tale!”, ghidat de motoul anului asociativ „Ceea ce am, aceea îți dau: în numele lui Isus Cristos, Nazarineanul, ridică-te și umblă!” (Fap 3,6).

Întâlnirea a debutat vineri seara, cu sfânta Liturghie, în capela de la Centrul Gaudium et Spes. La cuvântul de învățătură, părintele Felix Roca, asistent spiritual general, a încurajat pe fiecare tânăr să trăiască deplin aceste momente de la Traian și să lase ca harul lui Dumnezeu să aducă rod în viața lor, ca responsabili și ca tineri creștini vrednici de laudă și valoroși. După cină, seara a continuat cu momente de cunoaștere și jocuri energizante. Au fost întâmpinați de președintele diecezan, Cristina Mare, de vicepreședintele la sectorul tineri, Adriana Ianuș și de întreaga echipă care a pregătit activitatea pentru cursul ACT din acest an. Astfel, participanții au spart gheața pentru sesiunile de lucru de sâmbătă și duminică.

Ziua de sâmbătă a fost deschisă de rugăciunea Laudelor iar mai apoi de momentul de formare spirituală condus de părintele Marius Sabău, asistent spiritual la sectorul tineri, zona Bacău. Părintele a vorbit foarte frumos celor prezenți despre modurile în care viața fiecăruia dintre noi este valoroasă. Părintele a atras atenția asupra prieteniilor pe care tinerii le cultivă zi de zi și a subliniat că ceea ce înalță întotdeauna este simplitatea. Momentul părintelui Marius a continuat apoi cu o discuție – dezbatere în plen, când participanții au avut ocazia să ridice probleme din parohiile lor, să le discute și să încerce împreună să dea soluții. Timpul dedicat formării spirituale s-a încheiat cu participarea sfânta Liturghie, care a stat în centrul zilei.

După-amiază, responsabilii ACT au participat la cele trei ateliere propuse de sector: Curaj și implicare, Respectul față de sine; respectul față de ceilalți și Responsabilul implicat. În cadrul acestora, fiecare a avut ocazia să învețe mai multe despre ce înseamnă să aibă inițiativă, cum să comunice cu grupul, în ce manieră poate construi o atmosferă plăcută și relaxantă în grupul ACT și cum să colaboreze cu celelalte sectoare din parohie și la nivel diecezan. Au vorbit împreună despre cum se manifestă respectul și ce înseamnă să valorizezi o persoană la adevărata ei capacitate, despre cum pot să-și înfrângă teama de a-și susține opiniile și au înțeles mai bine modul de organizare al asociației atât în parohie cât și șa nivel diecezan.

Seara, nu a lipsit adorația Euharistică în solemnitatea lui Cristos, Regele universului. În fața Preasfântului Sacrament, tinerii au încredințat lui Isus toate dorințele, grijile și mulțumirile lor. S-au rugat împreună, i-au cântat și l-au preamărit pe Dumnezeu pentru măreția iubirii cu care îi îmbrățișează pe oameni.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un carnaval al modelelor, unde fiecare participant a reprezentat modelul său în viață. Au vorbit despre ce îi motivează pe ei, care sunt persoanele în jurul cărora își construiesc viața și cum și de cine se lasă influențați în ceea ce gândesc, spun și fac. Sunt părinți, bunici, oameni celebri și sfinți care stau la baza vieților tinerilor responsabili. Sunt valori semnificative în jurul cărora ei își construiesc viața. La carnaval s-a cântat, s-a dansat, s-au pregătit jocuri de echipă, au fost competiții și o atmosferă prietenoasă și veselă.

După participarea la sfânta Liturghie, dimineața de duminică a fost o ocazie deosebită pentru ca cei prezenți să se întoarcă puțin în sufletele lor și să privească la relația lor cu Dumnezeu și la modul în care îl fac pe Isus prezent în activitatea lor zilnică, în cadrul momentului de reflecție Sunt valoros, Dumnezeu mă iubește!.

Întâlnirea de la Traian s-a încheiat cu momentul de concluzii și înmânarea diplomelor de participare tuturor celor care au răspuns invitației de a veni la curs.

A fost o sesiune de lucru intensă, cu multe momente frumoase și utile. S-au făcut promisiuni de schimburi de experiență și revederi în formule mai largi, cu grupurile parohiale, s-au creat prietenii frumoase și s-au construit amintiri pentru un an întreg.

Mai multe fotografii puteți vedea aici.