În perioada 5-7 octombrie, la Centrul Gaudium et Spes din Traian, a avut loc cursul de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice „Sf. Iosif” din Dieceza de Iași. În centrul atenției a fost tema anului asociativ 2018-2019 Acțiunea Catolică – bucuria de a evangheliza în orice ocazie, însoțită de motoul „Vai mie dacă nu vestesc evanghelia.” (Cor 9,16). La acest curs au participat peste 40 de președinți din diferite parohii ale zonelor Roman, Iași și Bacău.

Programul a fost deschis cu sfânta Liturghie celebrată de asistentul nostru spiritual la nivel național, părintele Felix Roca. După sfânta Liturghie, cei prezenți au participat la un moment de cunoaștere interactiv. Totodată, deoarece perioada de desfășurare a acestui curs a coincis cu data desfășurării Referendumului pentru redefinirea căsătoriei, acest moment a declanșat discuții care au stârnit interesul celor prezenți. Seara s-a încheiat cu un moment de rugăciune și comuniune cu Dumnezeu.

A doua zi, după micul dejun, ne-am reîntâlnit în capelă pentru a-i cere bunului Dumnezeu să ne însoțească mereu pe parcursul acelei zile. După momentul de rugăciune, părintele Felix ne-a introdus în tematica următorilor trei ani asociativi: a recunoaște, a interpreta, a alege. Cele trei verbe alese la nivel național au fost preluate din Exortația apostolică Evangelii gaudium nr. 51, verbe pe care le-a propus Papa Francisc în vederea descoperirii și exercitării discernământului.

După o scurtă pauză, Anca Frona, președinte național ACRO, ne-a vorbit despre prezența Acțiunii Catolice în documentele conciliare. Din această prelegere am descoperit că Acțiunea Catolică și Biserica merg mână în mână, cu același scop, dar și faptul că este încurajat apostolatul laicilor încă de la Conciliul Vatican II.

Împreună, cei prezenți și-au exprimat dorința de a vota în favoarea familiei tradiționale, exercitându-și dreptul la secția de votare din satul Traian. Întorși la centru, președinții au avut ocazia de a-l întâlni pe Vitalie, care a prezentat viziunea, misiunea și valorile Acțiunii Catolice printr-o planificare strategică.

În urma implementării a două proiecte europene la care ACRO a fost parteneră, participanții din Dieceza de Iași au organizat două ateliere descoperite în Italia (OWLS) și Malta (Dare to dream), țările unde au avut loc stagiile de formare la cele două proiecte. Scopul organizării acestor două ateliere a fost acela de a familiariza președinții parohiali cu exemple de bune practici aprofundate în afara țării. Ziua s-a încheiat cu Adorația Euharistică și o serată recreativă.

Cursul de formare pentru președinții parohiali s-a finalizat duminică prin participarea la sfânta Liturghie și la o ședință de punere în comun a concluziilor celor două zile de formare. Cu siguranță, fiecare participant s-a reîntors acasă cu multe idei de activități ce vor fi desfășurate la nivel parohial.

Mulțumim tuturor!

Carla Iștoc

Fotografii puteți vedea aici.