Deschiderea noului an asociativ 2018 – 2019, având ca temă Acțiunea Catolică – bucuria de a evangheliza în orice ocazie și moto-ul „Vai mie dacă nu vestesc evanghelia.” (1Cor 9,16), a avut loc în ziua de 20 octombrie, la Iași – Parohia „Sfântul Anton de Padova”, la Săbăoani – Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” și la Bacău – Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”. La eveniment au participat sute de membri și simpatizanți din parohiile cu grup de Acțiune Catolică din Dieceza de Iași.

A fost o sărbătoare cu adevărat binecuvântată, plină de haruri și momente alese în familia AC. Mai jos găsiți relatările în funcție de zona în care s-a desfășurat activitatea.

Zona Bacăufotografii aici
Ziua de 20 octombrie a reprezentat un motiv de bucurie pentru parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bacău, deoarece a fost gazdă pentru aproximativ 220 de copii, tineri și adulți, membri ai Acțiunii Catolice, proveniți din parohiile din zona Bacău, cu ocazia deschiderii anului asociativ.

Activitatea a început cu salutul părintelui paroh al comunității gazdă, părintele Farcaș Gabriel, urmat de salutul membrilor Consiliului Diecezan: Augustina Palade – coordonator zonal Bacău, Liliana Pușcașu – vicepreședinte sector copii, Adriana Ianuș – vicepreședinte sector tineri, Antonina Ambăruș – responsabil zonal sector tineri și Ana Bordea – responsabil zonal sector adulți. De asemenea, Cristina Mare – președinte diecezan și părintele Felix Roca – asistent spiritual general ne-au transmis saluturile lor digitale.

După rugăciunea de început, părintele Marius Sabău – asistent spiritual zonal sector tineri, a prezentat tema acestui an asociativ, explicând ce presupune discernământul și insistând pe cele trei verbe care vor fi călăuză pentru membrii Acțiunii Catolice în următorii trei ani: a recunoaște, a interpreta și a alege.

Împărțiți pe sectoare, participanții, împreună cu asistenții spirituali, au discutat despre anumite aspecte precum: cât de ușor ne putem lăsa păcăliți, cum putem deveni niște modele pentru ceilalți fără a renunța la distracție, cum putem transmite Evanghelia în jurul nostru prin intermediul faptelor noastre etc. Acestea au fost aprofundate în grupurile mici,dar și prin diferite jocuri. Le-au fost de ajutor asistenții spirituali. Părintele Iosif Dămătăr a vorbit adulților despre apostolatul în familie și a reamintit identitatea de acționari în relația cu semenii, îndemnându-i de a merge unul spre un altul . Părintele Marius Sabău a invitat tinerii din AC să fie martori credibili ai lui Cristos printre tinerii de astăzi și să îi provoace să se întrebe cum să trăiască, să se valorizeze și să iubească cu adevărat. Părintele Florin Sescu a explicat pe înțelesul copiilor ce înseamnă a discerne, cuvântul cheie al acestui an asociativ subliniind importanța cunoașterii și încrederii în Dumnezeu.

În pauza de prânz, distracția a fost în toi, acționarii recreându-se prin diferite dansuri populare, iar aceasta a continuat și în timpul momentelor artistice, când tinerii din parohia gazdă și alte tineri talentați din parohiile vecine au cântat melodii reprezentative pentru folclorul nostru și au bansat sau au fost provocați la un meci diferit de ping-pong, printr-un joc interactiv.

Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia participanții i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru momentele frumoase, pentru lecțiile învățate și pentru prieteniile legate. Părintele Iosif Dămătăr a formulat concluzia zilei, în predică, prin intermediul a două povestioare: prima este legată de întrebarea „Dacă Dumnezeu este peste tot, de ce mai mergem la Biserică?”, adresată de un om. Răspunsul pe care l-a primit este următorul: „Dacă apa este peste tot, în aer, sub formă de vapori, noi de ce mai mergem la izvor?”. A doua povestioară este despre celebra întrebare „Ce vrei să te faci atunci când vei crește mare?”, adresată de un adult, însoțită de răspunsul unui copil: „Fericit!”.

Mulțumim tuturor pentru participare, implicare și timpul petrecut împreună!

Raluca Antal Vaida

Zona Iașifotografii aici
Deschiderea anului asociativ la zona Iași s-a desfășurat în parohia „Sfântul Anton de Padova” din Iași. Participanții au fost primiți cu multă veselie de către gazde, cu un ceai cald și bansuri ca să își încălzească mâinile, ca mai apoi părintele paroh, Alois Farțadi, să ne încălzească sufletele cu vorbe frumoase, aducându-ne aminte care este scopul nostru: „acești copii și tineri au venit cu inima deschisă în slujba Bisericii”. Activitatea a fost coordonată de Celina Dumitru și de responsabilii zonali, Marina Dogariu, Eduard Gherghelucă și Andreea Gheț.

Ne-am simțit privilegiați când în mijlocul nostru a ajuns preasfințitul Petru Gherghel. Păstorul nostru a dorit să fie alături de noi atât cu inima, dar și cu prezența. Preasfințitul a subliniat misiunea specială a tinerilor: „Privind la voi, privim la viitorul Bisericii!” și ne-a îndemnat să înaintăm cu mult curaj în larg. Ne-a adus aminte cât de importanți suntem pentru dieceza noastră și pentru lume: „vă vedem și ne bucurăm, vă vedem și vă îmbrățișăm!”.

Cristina Mare, președintele diecezan al Acțiunii Catolice Iași, ne-a salutat călduros de la Săbăoani, de unde a întărit cuvintele spuse de episcopul nostru „fiecare tânăr, copil este un mesager al lui Isus”.

Programul a continuat cu momentul de formare prezentat de părintele Felix Roca, asistent spiritual diecezan, care a conturat tema anului asociativ 2018-2019. El ne-a îndemnat să vestim Evanghelia dincolo de cuvinte. Biblia este cuvântul lui Dumnezeu, este o scrisoare de dragoste pentru fiecare dintre noi, iar noi avem responsabilitatea de a arăta că suntem prietenii lui Isus.

După introducerea participanților în tema zilei, au urmat întâlnirile sectoriale.
La sectorul copii, activitatea a debutat cu o cateheză susținută de părintele Robert Râtan, asistent spiritual sector copii, care i-a ajutat pe cei mici să înțeleagă cât de frumos este să vestești Evanghelia, identificând pașii ce trebuie făcuți pentru a-l întâlni pe Isus în aproapele nostru: Ridică-te!, Apropie-te!, Începe de la o situație concretă! Apoi, copiii s-au distrat la cele patru ateliere pregătite de animatorii lor. Au format adevărate echipe, iar râsul lor colorat ne-a umplut inimile de bucurie.

Tinerii au avut multe momente de discuții și reflecție. Părintele Felix i-a introdus mai profund în tema anului asociativ, după care i-a invitat să mediteze la câteva întrebări care doreau să evidențieze legătura dintre tineri și Evanghelie.

A urmat momentul prezentării simbolului care a fost pentru mulți unul emoționant. Fiecare participant a primit o foaie colorată în formă de Biblie, pe care a fost invitat să scrie un gând bun pentru celălalt. Apoi, cântând, fiecare și-a așezat mesajul în fața altarului, în fața lui Isus, urmând ca altcineva să își însușească bilețelul și să se bucure de gândul frumos.

Ziua nu se putea încheia fără să punem în evidență talentele zonei noastre și, de aceea, am avut parte de un minispectacol în care membrii AC ne-au adus un zâmbet mare pe buze. Momentul s-a încheiat cu o horă mare, prin care am dorit să ne aducem aminte de sărbătoarea Centenarului.

Am încununat activitatea cu participarea la sfânta Liturghie care ne-a unit parcă mai mult și ne-a oferit curajul să mergem mai departe și să vestim Evanghelia.

Marina Dogariu

Zona Romanfotografii aici
Mult așteptata deschidere a anului asociativ 2018-2019, din data de 20 octombrie, a avut loc pentru acționarii din zona Roman în parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” din Săbăoani. Aici au venit cu mic, cu mare, aproximativ 400 de membri și simpatizanți copii, tineri și adulți.

Ziua a început așa cum se cuvine, cu o rugăciune care a fost urmată de salutul călduros al părintelui paroh Anton Cîtia, precum și cel al Consiliului Diecezan, formula completă a zonei Roman: Maria Mirabela Tamaș – coordonator zonal, Ana-Maria Păuleț – responsabil sector copii, Bianca Dorcu – responsabil sector tineri și Mariana Sofronie – responsabil sector adulți. Alături de ei au fost și asistenții spirituali ai fiecărui sector: părintele Virgil Demșa – sector copii, părintele Damian Budău – sector tineri și părintele Francisc Fărcășel – sector adulți. Ne-am bucurat să le avem printre noi atât pe președintele Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, Cristina Mare, cât și pe vicepreședintele sectorului adulți, Maricica Andrici.

Pentru a înțelege mai bine tema și moto-ul anului asociativ în care am pășit și pentru a face ca activitatea de sâmbătă să fie una rodnică, părintele Francisc Fărcășel ne-a prezentat ce misiune frumoasă aduce cu sine moto-ul „Vai mie dacă nu vestesc Evanghelia!”, oferindu-ne explicații concrete cu privire la noțiunea de discernământ.
Au urmat activitățile sectoriale, desfășurate concomitent.

La sectorul adulți, părintele Francisc Fărcășel a amintit că Evanghelia e centrul vieții noastre misionare, că trebuie să înțelegem cuvântul lui Dumnezeu, să-l trăim, iar abia apoi vom fi capabili de a-l mărturisi mai departe. În trăirea Cuvântului lui Dumnezeu, ar trebui să-l avem model pe Isus Cristos și, ori de câte ori ne aflăm în dificultate, să nu ezităm a ne întreba: Ce ar fi făcut Isus în locul meu? De asemenea, părintele a subliniat importanța comunicării și coeziunii în grupul de Acțiune Catolică. O relație misionară va fi întotdeauna o relație dinamică, activă, nu una statică.

La sectorul tineri, părintele Damian Budău ne-a clarificat ce înseamnă, de fapt, a evangheliza în viața de zi cu zi. Misiunea de a răspândi învățătura lui Dumnezeu e la îndemâna noastră, tot ce trebuie să facem e să înțelegem metodele prin care putem fi adevărați evanghelizatori. Părintele a propus și patru teme de reflecție cu privire la rolul Evangheliei și al acțiunii ei în viața cotidiană. În grupuri de câte 15-20 de persoane, tinerii au avut ocazia să își adune gândurile cu privire la acele teme, ca mai apoi să împărtășească o serie de concluzii în plen. De asemenea, activitatea la sectorul tineri a fost completată de filmarea unui salut adresat episcopilor adunați pentru Sinodul Tinerilor de la Roma, pentru a le arăta recunoștința față de disponibilitatea lor de a contura un viitor frumos pentru tineri în interiorul Bisericii.

La sectorul copii, cateheza părintelui Virgil Demșa i-a ajutat pe cei mici să conștientizeze cât de importantă e ascultarea învățăturilor biblice încă de la vârste fragede. Lor li s-a oferit și misiunea de a aduna toate piesele unui puzzle, care odată construit, a dezvăluit atât imaginea lui Isus înconjurat de copii, cât și sloganul „Hei, copilărie, ACC e bucurie!”. Bineînțeles, pentru obținerea fiecărei piese, copiii (împărțiți în mai multe grupe) au trebuit să ducă la capăt o serie de provocări care le-au smuls multe zâmbete și strigăte de bucurie.

Sectoarele au avut rezervat un moment în care fiecare participant a lăsat un mesaj pe un bilețel sub forma Bibliei, colorat în roșu, galben sau albastru (Anul Centenarului Marii Uniri nu trece neobservat în Acțiunea Catolică). Bilețelele au fost depuse în fața altarului, iar după Sfânta Liturghie, fiecare a plecat acasă cu un alt mesaj. Aceste bilețele au reprezentat un mandat pe care l-am primit și pe care trebuie să-l îndeplinim în noul an asociativ.

Au urmat o serie de momente artistice, din care nu au lipsit poezia, dansul, teatrul, o dovadă vie că Acțiunea Catolică e plină de oameni talentați, dedicați și perseverenți.

Ziua a fost încununată de Sfânta Liturghie, unde ne-am bucurat împreună de roadele Sacramentelor și ale Cuvântului lui Dumnezeu. La predică, părintele Virgil Demșa ne-a amintit că Isus vede în noi oameni de încredere și că succesul, în ochii lui Dumnezeu, e diferit de ceea ce considerăm noi. Succesul înseamnă ca omul să înțeleagă ceea ce își dorește Domnul de la el. Trebuie să înțelegem Cuvântul lui Dumnezeu și să îl punem în practică prin exemplul concret al vieții noastre – aceasta este adevărata evanghelizare pe care o avem de îndeplinit. Ca să putem vorbi de Dumnezeu, întâi trebuie să Îl cunoaștem și să trăim cu Dumnezeu.

După această zi plină trăită împreună, am plecat acasă cu o imagine clară a misiunii noastre, atât în viața de zi cu zi, cât și în grupul Acțiunii Catolice. A fost un prim pas făcut cu succes în noul an asociativ care se anunță la fel de bogat și binecuvântat.

Bianca Dorcu

Sfântul Ioan Paul al II-lea, patronul Acțiunii Catolice din România, ne încuraja spunându-ne: „Papa are un vis în ceea ce vă privește: să vadă grupurile Acțiunii Catolice cum se mobilizează și merg peste tot… Angajați-vă să vestiți Evanghelia într-o lume în schimbare… Singuri, acest lucru este mai greu… împreună este posibil și tocmai acesta este sprijinul pe care vi-l oferă asociația”.

Un gând de recunoștință pentru toți membrii asociației din partea Cristinei Mare, președinte diecezan:

Dragi prieteni din Acțiunea Catolică, vă mulțumesc că ați ales să sărbătorim împreună deschiderea anului asociativ! Pentru mine, sunteți dovada vie că fiecare dintre voi, copil, tânăr sau adult, este un evanghelizator, adică un mesager al lui Isus; căci aceasta este misiunea noastră, a membrilor Acțiunii Catolice – să fim discipoli misionari în orice ocazie. Toți membrii familiei adunați în jurul păstorilor spirituali am aprofundat tema propusă pentru acest an, Acțiunea Catolică – bucuria de a evangheliza în orice ocazie, pentru a reuși să descoperim ce vrea Dumnezeu de la noi, copii, tineri și adulți, ce vrea Dumnezeu de la noi, membri ai Acțiunii Catolice. Și răspunsul a fost doar unul: să fim discipoli prin mărturia vieții! Vă mulțumesc că v-ați asumat această misiune!