Aceasta a fost tema care ne-a ghidat în acest itinerar formativ desfășurat la Roma în perioada 27-30 aprilie. Am trăit emoţii unice în aceste zile de har, cu o încărcătură spirituală inefabilă. Deşi Vaticanul este cel mai mic stat din lume, istoria, frumuseţea operelor de artă, dar mai ales capitalul spiritual pe care îl protejează şi care ne protejează pe fiecare dintre noi sunt de o măreţie inegalabilă.

Drumul spre Cetatea Sfântă a Vaticanului îl pot asemui cu drumul parcurs de cei doi ucenici spre Emaus. Ei l-au întâlnit pe Isus, eu, pe Sfântul Părinte Papa Francisc (în patru zile de două ori). Dacă ucenicilor le ardea inima când le explica Scripturile, în sufletul meu s-a aprins iubirea pentru mesajele pline de îndemnuri ale papei Francisc. M-au impresionat entuziasmul cu care ne-a vorbit, puritatea din priviri, chipul blând şi surâsul cald. Chiar dacă era în ajunul vizitei sale în Egipt şi poate preocupat de problemele statului egiptean, totuşi, a stat cu noi mult timp, l-am simţit aproape de sufletul nostru, ca-ntr-o familie, semn clar că are o relaţie de cordialitate cu Acţiunea Catolică.

Papa Francisc ne-a invitat să fim „Biserică în ieşire”, adică o comunitate de discipoli misionari, care iau iniţiativă fără teamă, care ştiu să facă primul pas şi să se implice în viaţa comunităţii; să ajungem la periferii, la cei marginalizaţi, cei care sunt consideraţi rebuturi. „Toţi puteţi merge în misiune. Vreau o Acţiune Catolică printre oameni, în parohie, în dieceză, în sat, în cartier, în familie, în birou şi la locul de muncă, la ţară, în propriile locuri ale vieţii… Este foarte important locul pe care-l daţi persoanelor în vârstă şi celor bolnavi. Ei sunt cei care pot să creeze patrimonial de rugăciune şi de har pentru misiune. Această rugăciune Dumnezeu o ascultă cu duioşie specială”. Papa spunea că Acţiunea Catolică nu este o „vamă”, ci o asociaţie deschisă celorlalţi, care să pună în centru viaţa spirituală şi fidelitatea faţă de Evanghelie; să fie mereu inserată în viaţa comunităţii parohiale şi diecezane, să nu fie un satelit al parohiei rămas în orbită. Putem construi o Acţiune Catolică durabilă doar pe cei patru pilaştri: rugăciunea, formarea, jertfa şi apostolatul. Dat fiind contextul actual, apostolatul trebuie să fie trăsătura distinctivă, piciorul care se aşază primul, dar nu în detrimentul celorlalţi, căci „apostolatul misionar are nevoie de rugăciune, formare şi jertfă”.

Îmi doresc să facem din Acţiunea Catolică o adevărată pasiune catolică, pasiunea Bisericii care să trăiască bucuria de a da rod şi a sărbători orice pas înainte în evanghelizare. Cu inima plină de recunoştinţă, mulţumesc lui Dumnezeu pentru darul Acţiunii Catolice şi pentru că eu fac parte din această mare familie!

Mulţumesc în mod deosebit păstorului Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, care ne-a însoţit la Roma şi care susţine, încurajează şi crede în Acţiunea Catolică! Mulţumesc asistenţilor spirituali, foşti şi actuali, pr. Cornel Cadar şi pr. Felix Roca, pentru că ne stau alături şi ne îndrumă paşii pe calea spre mântuire!

Sfinte Iosife, patronul Acţiunii Catolice din Dieceza de Iaşi, roagă-te pentru noi!

Cristina Mare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.