Ani de-a rândul, adunați în jurul aceluiași învățător, Isus, am crescut împreună în Acțiunea Catolică a Copiilor din Dieceza de Iași. Pentru această frumoasă și rodnică creștere ne-am întâlnit sâmbătă, 12 iulie, în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, să-i mulțumim lui Dumnezeu și să-l preamărim pentru bogăția roadelor ce le-a sădit în noi de-a lungul acestui parcurs de 20 de ani.

Împreună cu animatorii și membrii sectorului copii, alături de Preasfințitul Petru Gherghel, de părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice, de ceilalți preoți asistenți, de echipa de conducere și invitați am pus în fața Tatălui Ceresc o zi plină de zâmbete și amintiri construite frumos împreună. Prezenți la sărbătoare au fost și președintele Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași – Adriana Ianuș, vicepreședintele pentru sectorul copii – Bernadeta Farțade, vicepreședintele pentru sectorul tineri – Celina Dumitru, precum și numeroși membri ai consiliului diecezan. De asemenea, Acțiunea Catolică din România a fost prezentă prin persoana secretarului general – Codruța Fernea și a unuia dintre consilierii la sectorul copii – Codruța Mureșan (ASTRU Blaj).

Am așteptat cu nerăbdare acest moment pe care l-am scris împreună cu toți cei prezenți la sărbătoare, o sărbătoare în fața căreia soarele sau ploaia și nici măcar distanța nu au putut să reziste. Din toate părțile diecezei ne-am adunat la Bacău, purtând cu mândrie însemnele Acțiunii Catolice și aclamând necontenit sloganul nostru: Hei, copilărie! ACC e bucurie!

Ne-am jucat cu mare drag împreună cu membrii din celelalte parohii, am învățat unii de la alții, am împărtășit din experiențele noastre și am descoperit încă o dată ce înseamnă colaborarea cu Isus și cu cei din jurul nostru pentru creșterea noastră în vârstă, statură și har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor.

Cu mult entuziasm și bucurie l-am primit în mijlocul nostru și pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul diecezei noastre, împreună cu care ne-am dorit să împărtășim din bogăția pe care noi am câștigat-o prin apartenența la Acțiunea Catolică. În schimb, preasfințitul ne-a vorbit despre binecuvântarea pe care Dumnezeu a coborât-o asupra noastră prin Acțiunea Catolică, despre iubirea lui Isus pe care o primim necontenit și pe care trebuie să învățăm să o împărtășim cu ceilalți, despre misiunea noastră de membri ai Acțiunii Catolice în ajutorul pe care trebuie să-l dăm lui Dumnezeu pentru a construi o lume în care să-L întâlnim pe El în fiecare om. Mai mult, preasfințitul ne-a împărtășit secretul Acțiunii Catolice a Copiilor, din care noi facem parte: ACC, spune el, nu este altceva decât acel medicament care pune lumea în mișcare spre a-l cunoaște pe Isus și a se împrieteni cu El. Astfel, la cuvântul de învățătură din cadrul sfintei Liturghii, am învățat cât de important este să fim exemple demne, ajutor și sprijin în apropierea de Dumnezeu pentru cei care nu l-au cunoscut încă și care doresc să o facă la fel ca și noi.

Invitații de onoare, oameni care de-a lungul timpului au participat la fondarea și evoluția grupului de Acțiune Catolică a Copiilor, au avut și ei posibilitatea să împărtășească din experiențele lor în cadrul ACC, cum au crescut în această asociație, cum s-au format și cum a fi membri i-a ajutat să-l cunoască mai bine și să-l facă pe Isus parte din viața lor, cu prilejul momentului festiv Valoarea Educativă a Acțiunii Catolice a Copiilor. În cadrul discuțiilor, Liliana Pușcașu a făcut o scurtă prezentare a istoricului ACC în cei 20 de ani de existență, iar părintele Felix Roca le-a vorbit celor prezenți despre nevoia de interacțiune dintre copii, care are o importanță colosală în dezvoltarea lor socială, psihologică și mai ales spirituală.

Vicepreședintele Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași pentru sectorul copii, Bernadeta Farțade, a scos în evidență valoarea pedagogică, educațională pe care Acțiunea Catolică o reprezintă în formarea copiilor și a animatorilor iar preasfințitul Petru Gherghel a subliniat importanța acestei asociații în cadrul Bisericii, mai ales începând de la vârste fragede. El a dat mărturie despre ajutorul semnificativ pe care membrii acestei asociații îl dau păstorilor comunităților de laici din Dieceza de Iași și și-a manifestat aprecierea și recunoștința pentru toți cei care se implică în buna funcționare a acestei asociații.

Plini de aceiași bucurie, un alt semn de mulțumire pe care l-am dat Domnului pentru darul Acțiunii Catolice a fost festivalul copiilor care a încununat sărbătoarea noastră. Ne-am folosit fiecare cum am știut mai bine talanții pe care El ni i-a dat și, prin momentele artistice pe care le-am pregătit cu drag, i-am cântat Domnului, am dansat, am fost actori, am aplaudat. Unii dintre noi chiar au plecat acasă cu premii, participând la tombolă: tricouri, mingi și premiul cel mare – o bicicletă (care acum lasă urme pe străzile din Barați).

A fost o zi cu adevărat plină de bucurie, de zâmbete, de oameni frumoși. Am devenit mai bogați acum: în experiență, în amintiri, în prietenii, în apropierea cu Isus! Și este o comoară pe care nu trebuie să o ascundem, dimpotrivă, este o comoară pe care trebuie să o împărțim cu toți membrii comunităților din care venim și alături de care continuăm să creștem încă 20 de ani, încă 30, încă 100. Pentru că a crește alături de Isus în Acțiunea Catolică a Copiilor este unul din cele mai mari și mai minunate daruri pe care îl putem primi de la Dumnezeu!

from the perspective of tradition
Twilight Jewelry in School and After School