Acesta a fost motorul campusului diecezan din acest an de la Luncani, care a marcat sărbătoarea celor 25 de ani de activitate asociativă a Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași. Aproape 100 de participanți, copii, tineri și adulți, au fost parte, timp de patru zile, dintr-o sărbătoare cu totul deosebită, îmbrăcată în energie, voie bună și prietenie, înainte de toate.
În acest an, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași numără 25 de ani de când crește în mijlocul acestei comunități creștine din România. De-a lungul timpului, activitățile asociative au reușit să acopere patru mari domenii, care sunt și pilonii pe care se bazează specificul asociativ: formativ, caritativ, liturgic și cultural-recreativ. La ceas de sărbătoare, membri din toate cele trei sectoare au avut ocazia să se cunoască mai bine, să lucreze împreună și să descopere farmecul fiecărui sector în parte, punând laolaltă povești și construind amintiri de neuitat.
Moto-ul campusului, „Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi şi suntem plini de bucurie” (Ps 126,3), a dat culoare fiecărei clipe de la Luncani. Încă din după-amiaza sosirilor, plutea în aer miros de sărbătoare. În timpul sfintei Liturghii de deschidere, joi seara, părintele Felix Roca, asistent spiritual general, i-a îndemnat pe participanți să alerge la Isus de fiecare dată când sunt împovărați, ca să primească pacea și bucuria spre a fi dăruite și celorlalți. Și părintele Paul Căliman, asistent spiritual la sectorul copii, i-a încurajat pe toți cei prezenți să fie recunoscători, privind la Maria, și să mulțumească necontenit pentru tot ceea ce primesc. La celebrare a fost prezent și părintele Marius Sabău, asistent spiritual la sectorul tineri, care s-a bucurat împreună cu toți copiii, tinerii și adulții prezenți la campus.
În prima seară, jocul a fost modul prin care participanții s-au întâlnit, s-au cunoscut și au construit echipa. A fost antrenamentul cel mai potrivit pentru zilele ce aveau să urmeze la Luncani, zile pline de energie, bună dispoziție, povești frumoase.
Ziua de vineri a debutat cu o retrospectivă a tot ceea ce a însemnat prezența Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” în Dieceza de Iași, de-a lungul a celor 25 de ani de activitate asociativă. Președintele diecezan, Cristina Mare, a trecut în revistă misiunea AC din Dieceza de Iași, care dă sens activităților, care nu uită caracterul formativ și misionar al asociației despre care Papa Ioan Paul al II-lea spunea că este o școală de formare permanentă. S-a subliniat și carisma AC despre care același papă spunea „Lunga voastră istorie este născută dintr-o carismă, adica dintr-un dar particular al Duhului Sfânt”, numărând de-a lungul timpului mii de membri dornici, activi, implicați și foarte responsabili.
Reflectând la tema campusului, părintele Felix a reamintit celor de față că recunoștința este cel mai frumos dar pe care îl dăruim celor din jurul nostru, dar mai ales lui Dumnezeu. În acest sens, trăirea și gestul de vineri să fie pentru fiecare a ridica spre Dumnezeu toate sentimentele și toată viața noastră, în semn de mulțumire pentru Iubirea Sa. Misiunea fiecărui membru AC este să ajute să ducă mai departe misiunea asociației, să aibă mereu privirea ațintită spre viitor și spre ceea ce poate fiecare să facă pentru a construi în permanență o lume mai bună.
Activitatea a continuat cu întâlnirile sectoriale, unde participanții s-au cunoscut mai bine, s-au jucat, au discutat și au împărtășit din viața și experiența lor.
Sectorul copii
„Prima activitate desfășurată la sectorul copii a fost cateheza pregătită de echipa sectorului, în colaborare cu părintele Paul Căliman, asistent spiritual la acest sector. Momentul formativ a debutat cu un joc de cunoaştere, în care copiii au avut ocazia să își deseneze pagina de Facebook pe o coală de hârtie și să creeze legături de prietenie în viața reală. A urmat cateheza, având ca temă recunoștința. După vizionarea unui filmuleț care prezenta minunile și frumusețea creației, au urmat discuțiile ce au avut ca laitmotiv cuvântul „Mulțumesc!”, un cuvânt care exprimă recunoștința și care nu trebuie niciodată uitat. Pentru ca această cateheză să aibă roade cât mai bogate, copiii au fost invitați „să clădească” Biserica lui Isus cu ajutorul recunoștinței lor. Pe bilete colorate, pe care le-au lipit pe „zidurile” bisericii conturate de responsabilii ACC, au notat motivele pentru care sunt recunoscători și apoi le-au împărtășit cu noii prieteni. Au conștientizat astfel cât de multe daruri frumoase au primit ca membri ai Acțiunii Catolice și cât de important este să fie recunoscărori pentru darul de a face parte din acestă mare familie.
Activitatea preferată a copiilor a fost „Căutarea de comori”, care s-a desfășurat vineri după-amiaza. Responsabilii sectorului au ascuns indiciile, probele concursului în jurul celor 15 stațiuni de la Calea Crucii. După căutarea plină de aventuri prin pădure, pe copilași i-au așteptat joculețe interactive, care au avut ca obiectiv dezvoltarea spiritului de echipă. Căutarea de comori s-a încheiat cu mult așteptata bătaie cu baloane cu apă, la care fiecare a țintit să răcorească persoana pe care a apreciat-o cel mai mult.” – Liliana Pușcașu, vicepreședinte sector copii
Sectorul tineri
„Tinerii au început activitatea cu un moment de cunoaștere, prin care s-au descoperit mai bine pe ei înșiși, dar și lucrurile comune cu ceilalți, printr-un joc amuzant propus de Eduard Gherghelucă, responsabil la sectorul tineri. Următoarea activitate a fost prezentată de Celina Dumitru, coordonator zonal, zona Iași: aceasta a necesitat puțin mai multă interiorizare, oferind tinerilor posibilitatea de a identifica etape importante din viața lor pentru care sunt recunoscători, pășind pe un fir roșu de ață. Toate momentele au fost împărtășite cu emoții în glas, iar recunoștința cu care au fost redescoperite aceste bogății ale vieții lor, i-a ajutat să identifice următorul pas pe care îl au de făcut în viața lor. S-a evidențiat importanța darului vieții, familia și persoanele dragi. Tinerii au avut curajul să împărtășească și momentele mai dificile, care i-au făcut să facă pași înapoi pe firul vieții, valorificând astfel ceea ce i-a ajutat să meargă frumos mai departe.
Vineri după-amiază, tinerii au participat la sesiunea Cu recunoștință, călători spre fericire, călători spre Dumnezeu, moment pregătit de părintele Marius Sabău, asistent spiritual. Părintele l-a prezentat pe Cristos, model de recunoștință, care de fiecare dată îi mulțumea Tatălui: Te preamăresc pe tine, Părinte!, Îți mulțumesc ție, Părinte!. Fiecare dintre noi este chemat să fie recunoscător, renunțând la autosuficiență și mândrie, dând glas gratitudinii. Să nu uităm ca zi de zi să-i mulțumim lui Dumnezeu participând la sfânta Liturghie și la Euharistie, supremul act de recunoștință față de Tatăl Ceresc. Credința rămâne credință numai atunci când o putem împărtăși cu ceilalți. Recunoștința trebuie practicată și în relația cu aproapele.” – Adriana Ianuș, vicepreședinte sector tineri
Sectorul adulți
„La sectorul adulţi a fost mai întâi o sesiune de cunoaştere în care fiecare participant s-a prezentat pe sine şi activitatea desfăşurată în cadrul AC, fiind ghidată de un set de întrebări şablon. A fost un moment special de împărtăşire şi de cunoaştere, de aduceri aminte, în care fiecare a pus în faţa celorlalţi trăirile, bucuriile, tristeţile, dar şi momentele speciale din viaţă.
După-amiază, sectorul adulţi a dezbătut tema Dacă vrei să fii fericit, fii recunoscător!. Momentul a fost coordonat de părintele Iosif Dămătăr, asistent spiritual la sectorul adulţi. Întălnirea a debutat cu cântecul „Unde doi sau trei”, amintind că ne-am adunat în numele lui Cristos care este în mijlocul nostru. A urmat vizionarea unui filmuleţ despre recunoştinţă iar părintele Iosif a prezentat şi explicat un frumos şi interesant material cu momente biblice în care am descoperit ce înseamnă să fii recunoscător, de ce trebuie să fim recunoscători şi cum ne putem arăta recunoştinţa pentru tot ceea ce suntem şi ceea ce avem.
Scrisoarea de recunoştinţă pe care a scris-o fiecare a fost o provocare, deoarece a-ţi exprima recunoştinţa faţa de o persoană care a avut un impact pozitiv în viaţa ta poate fi un moment care te face fericit. Din păcate, această exprimare a recunoştinţei la mulţi a lipsit sau a fost amânată, iar acum această provocare a adus lacrimi pe feţele unor participanţi. Recunoştinţa apare când primim ceva ce înseamnă mult pentru noi, ceva foarte valoros ce nu am cumpărat, nu am moştenit, nu am negociat, ci pur şi simplu ne-a fost dat. Pentru a ajunge să vezi asta trebuie să te opreşti, să priveşti şi să acţionezi. Trebuie să fim recunoscători în orice moment: exprimarea recunoştinţei te face fericit!” – Maria Andrici, vicepreședinte sector adulți
Activitatea sectorială a fost așezată pe altarul euharistic participând după-amiază, cu mic cu mare, la adorarea Sfintei Taine. Momentul de rugăciune a fost în mod special o recunoștință pentru persoanele care au lăsat amprente în viețile participanților, pentru darul Acțiunii Catolice și pentru că la Domnul găsim mereu forța de a înainta în misiunea noastră.
După cină, copiii, tinerii și adulții s-au întâlnit din nou pentru a petrece timpul împreună, de această dată în cântec, dans și jocuri de tot felul. La serata de vineri seara s-a dansat, s-a cântat la karaoke, s-au schimbat rolurile între copii și părinți. Fiecare sector a trebuit să provoace celelalte două sectoare să facă ceva inedit. A fost o seară de poveste iar timpul, zburând, a fost de neajuns. Deasupra tuturor se așternea un cer senin, îmbrăcat în stele și căldură. Iar bucuria plutea în aer!
După înviorare, sâmbătă dimineața participanții au primit al doilea gest al campusului, care avea să le călăuzească întreaga zi: mâna pe inimă, conștientizând astfel că în noi trăiește Isus și că el lucrează prin mâinile și prin ființa noastră; așadar, să fim ucenici vrednici. Cristina Mare le-a vorbit apoi despre sentimentele aparte ale Papei Francisc pentru Acțiunea Catolică, exprimate cu emoție la întâlnirea Forumului Internațional al Acțiunii Catolice cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de activitate a Acțiunii Catolice Italiene. Întâlnirea a avut loc în această primăvară la Roma, unde a fost prezentă și o delegație din Dieceza de Iași. La Roma, papa chiar a mers de mână cu membri ai sectorului copii din dieceza noastră!
La activitatea sectorială de sâmbătă, tematicile au fost diverse. „Împreună ne unim, ACC construim!” a fost ultima activitate sectorială la copii. După ce au făcut o reflecție asupra activităților care au avut loc în timpul anului la Acțiunea Catolică a Copiilor, asupra rolului pe care îl au copiii în Biserică, au privit spre orizonturile noi ce se deschid în fața lor și au fost invitați să realizeze o perspectivă de viitor pentru ACC. Copiii au lucrat în patru grupe și au realizat câte o prezentare pentru fiecare latură a Acțiunii Catolice: caritativă, formativă, liturgică și recreativă. Folosind diferite imagini decupate din reviste și ziare, cu ajutorul desenelor și a rimelor, au reușit să creeze viziunea lor asupra activităților și să exprime dorințele lor pentru viitorul Acțiunii Catolice a Copiilor.
Sectorul tineri, coordonat de părintele Felix, a discutat despre sinodul pentru tineri spre care Biserica Universală se îndreaptă. În prima parte a discuțiilor, părintele Felix a trecut în revistă aspectele generale ale sinodului, a explicat tema și a prezentat itinerarul Bisericii din România și din Dieceza de Iași. În cea de-a doua parte, tinerii au dezbătut tematicile propuse de documentul pregătitor în ceea ce privește realitatea tinerilor din mediul în care ei se dezvoltă. Întâlnirea, consistentă, a pus în priză participanții și i-a încurajat să vorbească despre cele mai adânci frământări ale lor, despre dorințele și visele lor.
Tema zilei de sâmbătă la sectorul adulți a fost Misionari spre noi orizonturi, cu pasiune catolică, având în centru mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc adresat participanţilor la Congresul Internaţional al Acțiunii Catolice (FIAC) din 27 aprilie 2017. Momentul formativ a fost pregătit de Mariana Sofronie, responsabil la sector adulţi, în colaborare cu părintele Augustin Folner de la mănăstirea carmelitană, gazda campusului. Părintele Augustin a început activitatea cu prezentarea misiunii pe care o are fiecare membru AC, pornind de la carismă: a duce înainte pastoraţia Bisericii. Trebuie să căutăm noi drumuri de evanghelizare pornind de la diferitele realităţi parohiale, ce au în centru cei patru piloni: rugăciunea, formarea, jertfa şi apostolatul. Aceştia trebuie încununaţi cu bucuria credinţei şi a recunoștinţei. Cei patru piloni au fost şi punctele de plecare pentru momentele de împărtăşire în grup. Fiecare participant s-a regăsit în mesajul descoperit în bileţelele pregătite special pentru dezbaterea acestei teme. Toate acestea au provocat uimire, bucurie dar şi responsabilitatea pe care trebuie să o avem ca şi membri ai AC. Cu pasiune catolică, AC trebuie să trăiască bucuria dulce şi mângâietoare de a evangheliza printre oameni, în parohie, în dieceză, în sat, în cartier, în familie, la locul de muncă. Să deschidem porţile fără a vămui, ci arătându-ne milostivirea activă de a-i primi pe ceilalţi cu iubire şi recunoştinţă!
După-amiaza zilei de sâmbătă a fost dedicată muncii intersectoriale. Deprinzând meșteșugul olăritului, bucătărind colaci, împletind coșuri sau devenind adevărați olimpici sportivi, toți participanții au adus la viață bucuria competiției, a comuniunii, a colaborării și a învățării. Copii, tineri și adulți la un loc au adus rezultate uimitoare participând la atelierele propuse de organizatori.
Programul de seară i-a bucurat pe toți la un cinema în aer liber, urmărind Familia Croods, o animație despre familie, perseverență, curaj și încredere, dar mai ales despre prietenie. S-a râs copios, chiar s-a plâns pe ici pe colo de emoție și de bucurie.
Ultima zi a întâlnirii a fost îmbrăcată în mulțumiri, recunoștință și promisiuni: mulțumiri pentru toate momentele trăite la Luncani, pentru munca depusă de organizatori ca să dăruiască participanților amintiri prețioase; recunoștință pentru familia Acțiunii Catolice și pentru că Domnul mereu se îngrijește de toți și dăruiește oamenilor mereu ceea ce ai au nevoie; promisiuni că toate lucrurile frumoase pe care participanții le duc acasă de la Luncani vor aduce rod în parohiile lor, în familiile lor, în grupul lor de Acțiune Catolică. Semnul pentru această zi a fost apropierea de celălalt și binecuvântarea lui cu blândețe, cu căldură, cu dăruire.
„Concluziile participanţilor ne-au umplut inima de bucurie! Pentru ei, campusul a fost o adevărată şcoală de vară, o mare încântare, o bucurie, un dar, prietenie, zile dinamice, colorate cu zâmbete, o adevărată sărbătoare, o cascadă de binecuvântări. Evaluarea făcută de echipa de organizare a demonstrat că suntem o adevărată echipă şi împreună, doar împreună, am reuşit să calificăm acest campus, drept o activitate de succes. Cu mare bucurie şi recunoştinţă, pot spune că această experienţă frumoasă, trăită la Luncani, a dat startul campusurilor estivale”, ne-a transmis Cristina Mare.
Participarea la sfânta Liturghie a încununat activitatea de la campus. La cuvântul de învățătură, părintele Augustin a ridicat o întrebare foarte importantă participanților: în mijlocul comunității noastre, ce suntem: grâu sau neghină? Noi, cei care am participat în aceste zile la Luncani și am (re)descoperit măreața misiune pe care am primit-o de la Domnul prin apostolatul laic, avem deja răspunsul!
Fotografii de la această activitate puteți vedea aici.