Zilele de 7 și 8 noiembrie au fost prilej de bucurie pentru responsabilii sectorului adulți din Acțiunea Catolică, care s-au întâlnit și în acest an la Traian pentru a porni la drum cu același entuziasm de fiecare dată. Acolo a avut loc cursul de formare pentru responsabilii parohiali ai Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași. Cursul a avut ca temă Mărturisirea milostivirii și grija față de creație – misiunile laicului creștin. Au fost două zile de activitate intensă, pline de informații utile și momente de o încărcătură spirituală deosebită.

Sâmbătă dimineața, Centrul Gaudium et Spes din Traian își deschidea ușile pentru a-i primi pe responsabilii parohiali ai ACA din Dieceza de Iași. Îi aștepta o zi plină. După ce au împărtășit bucuria întâlnirii și a revederii, participanții au învățat, alături de Lia Pușcașu (coordonator zonal – Bacău; administrator diecezan), cum arată milostivirea prin ochii celui de lângă noi. Fiecare a fost invitat să se prezinte și să pună pe hârtie ce este această milostivire pentru viața lor.

Apoi, părintele Iosif Dămătăr, asistent spiritual al sectorului adulți pe zona Bacău, a vorbit celor prezenți despre bula papală „Misericordiae Vultus” – Chipul Milostivirii. A discutat împreună cu cei prezenți despre această materializare a milostivirii lui Dumnezeu în viața de zi cu zi, despre adevărata misiune a omului pe acest pământ. Responsabilii au înțeles importanța acestui An Extraordinar al Milostivirii și și-au luat angajamentul ca în această perioadă să fie mărturisitori vrednici ai iubirii lui Dumnezeu.

A urmat sfânta Liturghie, celebrată în capela centrului. Toți cei prezenți s-au rugat Coronița Divinei Îndurări și și-au deschis inimile pentru a-l primi pe Isus în sfânta Împărtășanie, după ce hrană sufletească le-a fost și Cuvântul Domnului. La cuvântul de învățătură, părintele Alois Moraru, asistent spiritual al sectorului adulți pe zona Roman, a lărgit orizonturile milostivirii în conștiința celor prezenți și le-a explicat că acest frumos dar de la Dumnezeu se manifestă în foarte multe feluri, câteodată nebănuite.

Această frumoasă idee a fost continuată în momentul de formare care a avut la bază enciclica Laudato Si, susținut de părintele Alois în a doua parte a zilei. În cadrul acestei activități, responsabililor li s-a dat posibilitatea să se organizeze și să discute în grupuri mici despre câte un un punct din această enciclică. Discuțiile au fost bogate și bine argumentate. În acest fel, adulții și-au dat seama cât de măreață este această lume și cât de multă iubire așează Dumnezeu în ea zi de zi.

Tot în cea de-a doua parte a zilei, doamna Viorica Spătaru, vicepreședinte diecezan pentru sectorul adulți, a amintit participanților despre publicația lunară a sectorului, Glasul Acțiunii, și i-a încurajat să folosească cu încredere acest material în parohie. S-au adus în discuție și aspecte organizatorice, precum relațiile responsabilului ACA cu organigrama parohială și cea diecezană, sarcinile și misiunea responsabilului ACA în grupul de Acțiune Catolică.

Un salut călduros a rostit și părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice, alături de care participanții au trăit momente deosebite la adorația euharistică care a încununat activitatea zilei de sâmbătă. Seara nu s-a sfârșit însă înainte de a trezi în sufletele adulților prezenți la întâlnire acea mlădiță a tinereții, la activitatea recreativă propusă de sectorul tineri prin prezența vicepreședintelui diecezan al sectorului, Celina Dumitru. Participanții au cântat, au dansat, și-au dovedit cu vrednicie abilitățile de bucătari și de arhitecți.

Ziua de duminică a fost dedicată muncii în cadrul structurii zonale. Astfel, cei prezenți s-au întâlnit cu responsabilii zonali de sector: Rafila Covasan – zona Roman și Paul Păduraru – zona Bacău. Au împărtășit din experiența lor în cadrul parohiei, ba chiar și-au făcut planuri pentru viitoarele colaborări inter-parohiale și zonale. S-au închegat echipele de lucru și s-a promis un an mai bogat, mai activ, mai aproape.

O bucurie deosebită la acest curs de formare a fost prezența președintelui Acțiunii Catolice din România, doamna Anca Frona, care a venit împreună cu familia să susțină frumoasa muncă a sectorului adulți din Dieceza de Iași. De la întâlnire nu a lipsit nici președintele diecezan, Adriana Ianuș. Ea a încurajat în mod deosebit activitățile inter-sectoriale, sugerând adulților să fie ei inițiatorii acestor frumoase colaborări.

Cu speranța că acest curs de formare reprezintă un real ajutor pentru activitățile parohiale din acest nou an asociativ, le dorim tuturor activitate rodnică și multă bucurie în familia Acțiunii Catolice!

[flickr_set id=”72157661025883915″ max_num_photos=”9″]