Sâmbătă, 23 aprilie, a avut loc în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău o zi de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică. La activitate au fost prezenți peste 100 de tineri din întreaga Dieceză de Iași. Întâlnirea a avut tema „Milostivi, deci creștini credibili” și a fost o ocazie potrivită pentru tineri să facă câțiva pași pentru a se apropia mai mult de ceea ce se va întâmpla în luna iulie a acestui an la Cracovia: Ziua Mondială a Tineretului 2016.
La întâlnire au fost prezenți și membri ai Consiliului Diecezan. Celina Dumitru, vicepreședinte la sectorul tineri, a coordonat întreaga activitate, fiind sprijinită de echipa sectorului tineri prin prezența lui Marius Balint, responsabil la sectorul tineri pe zona Iași. Au fost prezenți și coordonatorii zonali pe zona Iași și Bacău: Andreea Gheț și Liliana Pușcașu. Și președintele asociației, Adriana Ianuș, a răspuns prezent la ziua de formare de la Bacău.
Activitatea a început în forță încă de dimineață când tinerii s-au arătat plini de energie la momentele de înviorare și de cunoaștere. A urmat apoi intervenția părintelui Eduard Patrașcu, care a încercat să descopere împreună cu tinerii ce înseamnă să fii un lector bun. Acesta le-a oferit participanților câteva secrete despre cum să citească lectura la sfânta Liturghie și să câștige interesul și atenția audienței.
A urmat apoi un scurt moment de formare, susținut de părintele Marius Sabău, asistent spiritual al sectorului tineri, zona Bacău. Părintele a prezentat celor prezenți mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2016. Împreună, au descoperit minunatul discurs din cuvintele Papei, s-au lăsat mângâiați de îndrumările lui și au luat hotărârea să-i devină cu toții sprijin de nădejde în misiunea noii evanghelizări. Părintele a continuat momentul de formare cu prezentarea unui exemplu demn de milostivire și caritate a lui Dumnezeu: fericitul Pier Giorgio Frassati. Membru al Acțiunii Catolice, acesta s-a dovedit a fi o puternică încurajare pentru toți cei prezenți în misiunea pe care și-au asumat-o devenind membri ai asociației.
La miezul zilei, sub atenta îndrumare a părintelui decan Isidor Dâscă, tinerii prezenți la Bacău au avut marea șansă de a trece prin Poarta Sfântă care s-a deschis în acest An al Milostivirii în biserica „Sfântul Nicolae”. Părintele decan a celebrat ritualul trecerii prin Poarta Sfântă iar apoi fiecare participant a făcut acest gest simbolic de umilință și curăție.
În a doua parte a zilei, atenția participanților s-a concentrat pe faptele de milostenie trupească și sufletească, care ne sunt în acest An Sfânt piloni de referință în activitățile noastre de fiecare zi. Pentru început, părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din România, a prezentat tuturor celor prezenți cele șapte fapte de milostenie trupească și cele șapte fapte de milostenie sufletească, insistând însă pe cele din urmă. Acesta a clarificat participanților aspectele nesigure cu privire la aceste propuneri concrete de trăire a milostivirii făcute de Biserică, încurajându-i să-și ducă viața după aceste reguli și după terminarea Anului Sfânt al Milostivirii.
Momentului de formare susținut de părintele Felix i-a urmat o activitate practică în care participanții, împărțiți pe echipe, au avut posibilitatea să aprofundeze câte una din aceste fapte în situații concrete. Ei au fost încurajați să dezbată situațiile, să le analizeze și să le propună o finalitate. Activitatea din cadrul grupurilor a fost supravegheată și evaluată de un juriu care a și notat prestațiile echipelor. În final, echipele cu cele mai bune punctaje au fost premiate.
Frumoasa întâlnire de la Bacău s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie. La cuvântul de învățătură, părintele Felix le-a vorbit tinerilor despre micile gesturi care fac diferența, despre ce înseamnă a fi un creștin credibil, umil și drept. Tinerii s-au întors spre casele lor cu zâmbetele de la fotografia de final, cu o listă mai mare de prieteni, dar mai ales cu inimile mai bogate și mai hotărâte să schimbe ceva în jurul lor și împreună, să construiască o lume mai bună, o lume a frumosului și-a lui Dumnezeu.
Fotografii de la această activitate puteți vedea aici.