Acesta a fost motto-ul celei de a VI-a ediții a Întâlnirii Diecezane a adulților din Acțiunea Catolică, eveniment desfășurat sâmbătă, 24 mai, găzduit de Parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Poiana Micului, județul Suceava. Tema întâlnirii a fost „Să pășim pe urmele noilor sfinți”, întâlnire ce a avut ca scop reunirea adulților în jurul lui Cristos pentru a găsi împreună modalități concrete de trăire a credinței în familie și în comunitate, având drept modele viața Sfântului Ioan al XXIII-lea, a sfântului Ioan Paul al II-lea și a Fericiților Vladimir Ghika și Anton Durcovici. Au participat 15 parohii, peste 200 de participanți și preoți.
Nu se putea găsi un loc mai frumos și mai potrivit pentru această temă, un paroh mai dispus de a da mărturie și o comunitate care să ne transmită un model de trăire a credinței, de păstrare a valorilor creștine, culturale și de transmitere a acester valori la generațiile viitoare. Pe această cale transmitem încă o dată, cu mare drag, mulțumirile noastre părintelui paroh Gabriel Bucur și comunității polone din Poiana Micului, o comunitate cu o inimă cât un munte.
Așa cum spunea părintele Iosif Dămătăr la predică, „…dacă cu o săptămână în urmă toate drumurile duceau la Iași, la beatificarea Fericitului episcop Anton Durcovici, astăzi toate drumurile au dus în Poiană”. Cuvântul de deschidere l-au avut gazdele prin mărturia dată de părintele paroh despre puterea rugăciunii și mijlocirea sfântului Ioan Paul al II-lea pentru mica bisericuță dintre brazi, care ne găzduia. Membrii consiliului director, Adriana Ianuș, președintele Acțiunii Catolice din dieceză, doamna Viorica Spătariu, vicepreședinte diecezan – sector adulți și organizatorul acestui eveniment, au prezentat tema, scopul activității și programul acestei zile.
Momentul formativ prezentat de părintele Alois Moraru a provocat grupul prin întrebarea „Ce știți despre acești noi sfinți și fericiți?”, dar particularitățile care au condus pe fiecare dintre ei spre sfințenie au creionat căi de urmat pentru noi. Fiecare timp își are sfinții săi și nu putem să ne numim creștini dacă nu tindem spre sfințenie.
Dacă Sfântul Ioan al XXIII-lea a fost caracterizat de umilință, un umor fin dar spontan, multă diplomație în perioade încercare de conflicte, dar mai ales un atent slujitor al Duhului Sfânt și cel care a deschis Conciliul Vatican II, Sfântul Ioan Paul al II-lea a venit cu un suflu nou într-o perioadă caracterizată de materialism spunând: “Nu vă fie teamă! Deschideți poarta inimilor lui Cristos!”. A venit în întâmpinarea familiilor, amintind valoarile căsătoriei, darul vieții, a chemat tinerii la Cristos, a vizitat multe din țări, mai ales cele în care credința era încercată și mai ales a suferit pentru Biserica lui Cristos. Fericitul Vladimir Ghika, prințul cerșetor al iubirii lui Cristos, cel care a devenit catolic pentru a fi un mai bun ortodox, ca și diplomat al Vaticanului a dus mesajul credinței în cele patru zări, iar atunci când au început persecuțiile comuniste a ales să rămână în mijlocul poporului pe care l-a iubit atât de mult , murind ca martir. Fericitul Vladimir Ghika fiind întrebat de un credincios: “Părinte am mare nevoie de mijlocirea unui sfânt. La cine să mă rog?”, părintele a răspuns zâmbind: „La cei mai noi că sunt mai liberi!”. Probabil nu s-a gândit că va ajunge printre „cei noi”, dar iată că cel mai nou este fericitul Anton Durcovici. Destre el părintele Moraru Alois ar fi putut vorbi cu dragoste și pasiune ore întregi, dar timpul l-a obligat la concluzii: Toți acești sfinți au fost caracterizați de iubirea lui Cristos, au fost deschiși la harul Duhului Sfânt, au iubit rugăciunea și pe Sfânta Fecioară Maria, au avut simțul umorului, umilință și au știut să accepte suferința, chiar să-și dea viața pentru Cristos.
Rozariul cu Litania bavareză au precedat sfânta Liturghie, moment în care ne-am bucurat de prezența, elanul, exemplul și îndemnul părintelui Felix Roca.
După masă, pregătită de comunitatea locală, gustoasă și abundentă, a urmat momentul cultural-recreativ susținut de credinciosii polonezi din Poiana Micului și reprezentanți ai parohiilor participante. A fost o încununare a tot ceea ce scopul întâlnirii propunea: trăire concretă a credinței în familie și în comunitate după modelul sfinților. E impresionant să vezi copii și tineri îmbrăcați in portul polonez, care la ora trei, la îndemnul părintelui paroh, cu bucurie și disponibilitate au amânat spectacolul pentru a ne ruga Rozariul Divinei Milostiviri și a cânta; o comunitate în care mireasma sfinților se amestecă cu mireasma florilor de munte, iar rugăciunile se însoțesc cu clipocitul apei ce curge de-a lungul localității. Simți că cerul e mai aproape de pământ, că simplitatea, bucuria și disponibilitatea e tot ce ai nevoie pentru a fi mai aproape de sfinți și de Dumnezeu.
Mulțumim consiliului director, preoților, gazdelor și doamnei Viorica Spătariu, organizatorul acestei întâlniri! Haruri, binecuvântări asupra tuturor, dar mai ales dorim ca bunul Dumnezeu să ne ajute să trăim credința având ca model și mijlocitori sfinții!
Cristos a înviat!
Mariana Sofronie
Mai multe fotografii găsiți aici.
The bulk of the book is printed in black and white
Hillbilly Chic a Country Fashion Guide