Ziua de 3 februarie a adus împreună președinții parohiali ai Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” la un moment de formare coordonat de Consiliul Diecezan, prin prezența nelipsită a coordonatorilor zonali: Celina Dumitru – zona Iași; Mirabela Tamaș – zona Roman; Augustina Palade – zona Bacău. Președinții s-au întâlnit în zona Bacău în parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Mărgineni, iar cei din zona Roman și Iași au petrecut ziua împreună la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian. Activitatea a stat sub tema „Președintele parohial – generozitate și consecvență”.

Prima parte a zilei s-a concentrat pe formarea președinților, mai întâi ca adevărați mesageri ai lui Cristos prin prezență și acțiuni, iar apoi ca factor de unitate pentru grupul parohial de Acțiune Catolică. Momentul de formare spirituală a reflectat tema întâlnirii, fiind susținut la Traian de părintele Felix Roca, asistent spiritual general, iar la Mărgineni de părintele Claudiu Cocuț, asistent spiritual în parohia gazdă. Participanții au avut șansa să învețe de la profetul Ieremia cum să răspundă chemării lui Dumnezeu. S-a vorbit mult despre oscilația între teamă și dorință, despre trecerea de la frică la realizarea acestor dorințe. Dorințele cele mai frumoase sunt dorințele lui Dumnezeu. Este nevoie ca generozitatea președintelui parohial să fie susținută de acea hotărâre a responsabilității. La acest moment de formare, președinții parohiali au învățat și că valorile cele mai profunde ale vieții se măsoară pe fidelitate, nu pe intensitate.

După momentul de formare spirituală, activitatea a continuat cu un atelier de lucru intitulat „Președintele – factor de unitate”. Momentul a fost coordonat de Maria Andrici, vicepreședinte diecezan sector adulți, la Traian și de Liliana Pușcașu, vicepreședinte diecezan sector copii, la Mărgineni. În cadrul atelierului, participanții au reflectat la calitățile și atitudinile președintelui parohial în raport cu grupul său, au discutat despre ce ar trebui să facă în parohii pentru a reflecta carisma Acțiunii Catolice și care sunt cele mai potrivite abordări ale diferitelor situații întâmpinate în parohii. La baza discuțiilor a stat exemplul grăitor al lui Isus, care este un model de succes pentru președintele parohial. Sfânta Euharistie este semnul unităţii creştinilor. Numai urmându-l pe Cristos putem deveni factor de unitate în grupul nostru parohial de Acţiune Catolică!

A doua parte a zilei a fost rezervată consiliilor zonale. S-au trecut în revistă activitățile viitoare, s-au prezentat inițiativele la nivel diecezan care urmează și, în mod deosebit, s-a dat o mare atenție activităților și diferitelor dificultăți la nivel parohial. Fiecare președinte a avut ocazia să prezinte misiunea sa în parohie, lucrurile frumoase care se întâmplă și să ceară ajutorul pentru momentele în care se simte în dificultate.

În mijlocul participanților au fost prezenți și responsabilii zonali de sector, precum și Cristina Mare, președintele asociației, care de fiecare dată își exprimă bucuria și recunoștința pentru disponibilitatea și generozitatea cu care președinții duc mai departe familia Acțiunii Catolice.

Ziua de formare pentru președinții parohiali a fost o activitate rodnică, o ocazie deosebită de reîntâlnire și împărtășire. Idei frumoase au fost duse acasă și așteptăm cu nerăbdare să fie puse în practică. Domnul veghează asupra fiecărui grup parohial și asta ne umple inimile de bucurie și speranță!

Fotografii de la această activitate puteți vedea aici.