Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a organizat, ca în fiecare an, o zi de formare pentru cei ce animă copii din parohiile noastre. „Să descoperim bucuria de a ne dărui”. Aceasta a fost tema asupra căreia au meditat tinerii animatori din zonele Bacău, Iași și Roman, sâmbătă, 20 februarie 2016. La întâlnire au participat 60 de animatori. Ne-am adunat cu toții la sediul „Iosefinilor lui Murialdo”, din Roman care ne-a fost prezentat de părintele Maximilian Horlescu.

Ziua s-a deschis cu salutul Anei-Maria Talmaciu, vicepreședinte diecezan, sectorul copii. Aici cu ajutorul asistenților noștri spirituali, părintele Paul Căliman, asistent spiritual sectorul copii, zona Bacău, părintele Felix Roca, asistent spiritual general am fost ajutați să descoperim bucuria de a ne dărui copiilor. Alături de animatori au fost membrii echipei sectorului copii Diana Baratu și prezența vicepreședintei sectorului copii, Ana-Maria Talmaciu, a responsabilei pe zona Roman, Diana Baratu responsabil zona Roman și Mirabela Ignat responsabil zona Bacău. Și cum lucrul în echipă nu se putea altfel, au mai fost alături de echipă și Adriana Ianuș, președintele diecezan al asociației, Celina Dumitru, vicepreședintele sectorului tineri, Lia Pușcașu, coordonator zonal pe zona Bacău, Andreea Gheț, coordonator zonal pe zona Iași.

A fi animator este o misiune grea. Pentru copii tu ești un sprijin, o alinare, un exemplu, un mentor menit să îi îndrume pe calea cea bună. Scopul acestei zile a fost formarea animatorilor pentru a putea fi cu adevărat prietenii și îndrumătorii lor. Însă ca să putem face acest lucru trebuie mai întâi să ne dăm seama cât de importanți suntem noi pentru ei.

Chiar la începutul zilei, părintele Paul ne-a făcut să realizăm că noi suntem un dar de la Dumnezeu, iar El este în stare să își lase turma de 99 de oi pentru o singură oiță rătăcită, pentru fiecare dintre noi. Animatorul este o bucurie pentru copil. Prin zâmbetele noastre reușim să ștergem de pe fața micilor îngerași, măcar pentru câteva clipe tristețea. Oferindu-le ascultarea și răbdarea noastră îi facem să se simtă speciali, acceptați și iubiți de cei din jur.

Ca în orice parohie întâmpinăm mici dificultăți. De aceea, am participat la un atelier de discuții, unde, cu ajutorul Liei Pușcașu am împărtășit din experiențele proprii și am încercat să găsim împreună soluții la problemele întâmpinate ca și animatori.

În continuare am participat la un atelier de jocuri, pregătit de Celina Dumitru și Mirabela Ignat. Am descoperit că fiecare joculeț are un scop bine stabilit și am învățat să ne organizăm pentru a ne prezenta cât mai bine în fața copiilor.

Pentru că nimic nu se poate fără Dumnezeu, după cele două ateliere a urmat Sfânta Liturghie. Ne-am rugat cu toții să primim răbdarea și puterea necesară pentru a ne putea duce la capăt misiunea. Cuvintele părintelui Felix, de la predică, ne-au motivat să mergem mai departe cu multă bucurie. Astfel, după ce l-am primit pe Isus în Sfânta Euharistie am fost mai pregătiți pentru atelierele rămase.

Am învățat cum să facem o cateheză dar și cum să fim niște cateheți de succes. Ne-a fost prezentat „Decalogul cateheților”, iar părintele Felix ne-a oferit câte mai multe sfaturi astfel încât să facem o cateheză reușită și interesantă pentru copii. Ne-a explicat că trebuie să ne inspirăm tot timpul din cuvântul lui Dumnezeu care transformă mintea, inima și viața noastră. Ne-a învățat că o cateheză bună are nevoie de multă pregătire, rugăciune, dar și Euharistie, căci de acolo se hrănește și mintea. După toate acestea a urmat un moment în care ne-am pregătit pentru sosirea primăverii. La ultimul atelier ne-am pus imaginația la treabă confecționând mărțișoare. Am împărtășit astfel și alte idei de lucru manual pe care le putem face cu copilașii din parohia noastră, ajutați fiind de Diana Baratu și Iuliana Tofana.

La finalul zilei ne-am reunit și am tras concluziile. În câteva ore am reușit să ne facem prieteni noi, să ne apreciem pe noi înșine, să oferim o mână de ajutor celor necăjiți și ascultare celor răniți. Am găsit noi soluții pentru problemele parohiei, am învățat să facem o cateheză bună și să ne trăim viața după Cuvântul lui Dumnezeu dar și să ne recreem prin jocuri și activități interesante.

Însă cel mai important, am învățat că: „este mai multă fericire în a da decât în a primi”. Mulțumim organizatorilor pentru cele oferite!

Fotografiile evenimentului le găsiți aici.

Marina Alexandra Dogariu