În zilele de 21 și 22 februarie 2015 a avut loc o întâlnire cu președinții parohiali din Acțiunea Catolică. Întâlnirea, care s-a desfășurat la nivel zonal, a avut ca temă „Binomul implicării: motivație și responsabilitate” și iar nucleul central a fost reprezentat de aspectele practice ale responsabilității de președinte parohial. Astfel, participanții au avut ocazia să aprofundeze misiunea lor în parohie alături de echipele zonale și de asistenții spirituali prezenți alături de ei la întâlnire.

Zona Roman: 21 februarie 2015

Întâlnirea a avut loc în Parohia „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman.  Alături de consiliul zonal, participanților s-a alăturat și părintele Alois Moraru, asistent spiritual la sectorul adulți pentru zona Roman, care a deschis activitatea acestei zile cu frumoasele cuvinte ale Sfântului Ioan Paul al II-lea: Biserica nu se poate lipsi de Acţiunea Catolică!”.

În urma discuțiilor și prin analizarea a ceea ce înseamnă a fi în Acțiunea Catolică și mai ales a fi președinte parohial, s-a ajuns la concluzia că în orice acțiune e nevoie de minim două persoane care să se implice cu dăruire, angajare, disponibilitate, cu determinare, cointeresare și asumare a unei misiuni, a unor rezultate, cu simț de răspundere.

Tinând cont că fiecare parohie e unică, cu specificul ei, la fel va fi munca în acea parohie. Fiecare responsabil este chemat să o cunoască și, cunoscând-o, să promoveze, să facă cunoscută asociația, în primul rând prin exemplul propriu.

Un alt punct essential al zilei a fost ghidarea în construirea unui raport de activitate și în alcătuirea unui plan de activitate, în colaborare cu toate sectoarele și cu celelalte asociații prezente în parohie.

Am cunoscut, de asemenea, valorile tradiției locale, a meșteșugurilor, a artei populare, adunate cu migală, cu respect pentru trecut, în micul muzeu amenajat  în cadrul parohiei de la Roman.

La final, ne-am rugat împreună Calea Sfintei Cruci a Acțiunii Catolice, alături de părintele Paul Căliman, asistent spiritual la sectorul tineri pentru zona Roman.

A fost o zi cu adevărat deosebită!

Rafila Covasan

Zona Iași: 21 februarie 2015

Parohiile din zona Iași au fost încântate de întâlnire și au participat cu multă curiozitate întrebându-se cum va fi și ce vor învăța nou. Iar așteptările au fost pe măsură.

Părintele paroh Valentin Cochior și părintele vicar Florin Jitaru din parohia gazdă „Preasfânta Treime”, Gura Humorului ne-au primit cu brațele deschise și cu un ceai cald. Până la destinație, parohiile din Iași au venit însoțite de asistentul spiritual al sectorului tineri, zona Iași, părintele Cristi Bîrnat.

Am început programul cu o rugăciune în biserică. Rugăciunea membrului ne-a ajutat să avem o zi prosperă și să conștientizăm că activitățile pe care le facem în parohii le facem pentru mântuirea noastră și a celor din jur.

A urmat apoi un moment de formare din partea părintelui Florin, cu tema Binomul implicării: motivație și responsabilitate. Părintele ne-a vorbit despre cum putem fi activi cu ajutorul lui Dumnezeu, prin exemplele lui Moise și Iosua. Oferta lui Dumnezeu nu este o impunere, ci o alegere, iar motivația trebuie transmisă mai departe.

Atelierul prevăzut în program le-a stârnit interesul președinților. Sfaturile primite o să-i ajute să-și coordoneze mai bine activitățile, iar comunicarea cu asistentul spiritual și cu responsabilii de sector le vor aduce un real succes.

Laprânz și în pauze am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine și să stăm la povești, iar întâlnirea s-a încheiat cu Calea Sfintei Cruci unde am urmat calea de sfințenie a Sfinților Acțiunii Catolice.

Fie ca această întâlnire să dea roade și în parohii!

Andreea Gheț

Zona Bacău: 22 februarie 2015

Activitatea s-a desfăşurat în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, debutând cu un joc de cunoaştere şi continuând cu un moment de formare, în care au avut loc discuţii pe tema portretului preşedintelui parohial şi al rolului pe care acesta îl are în parohie. Momentul a fost condus de către Viorel Butacu (coordonator zonal) şi Bernadeta Moreanu (vicepreşedinte diecezan al sectorului copii). În centrul discuţiilor au fost identificarea problemelor existente în fiecare parohie dar şi a soluţiilor posibile specifice fiecărui grup.

A fi acţionar nu înseamnă a fi doar o prezenţă, ci înseamnă implicare şi asumarea responsabilităţilor de preşedinte, de membru. Un bun preşedinte identifică calităţile membrilor grupului şi le valorifică. Mai mult, înainte de a cere implicare şi asumarea responsabilităţilor el este cel care se implică şi îi îndreaptă pe toţi membrii spre acelaşi scop.

Cum cel care ne călăuzeşte este Cristos, la mijlocul întâlnirii am participat cu toţii la sfânta Liturghie. După sfânta Liturghie, părintele Iulian Robu a ţinut un moment de formare despre responsabilitate şi implicare prin aprofundarea unui fragment din Evanghelia dupa sfântul Ioan şi anume minunea înmulţirii pâinilor (6,5-15). Am învaţat că indiferent dacă aportul nostru adus grupului pare mic, este de ajuns pentru ca Dumnezeu să facă o minune şi că singurul lucru mai important decât lucrarea lui Dumnezeu este însuşi Dumnezeu. Să nu uităm să închinăm ceea ce facem lui Dumnezeu! Astfel, văzându-l pe Cristos în semenii noştri, nu săvârşim acte de filantropie (de care sunt capabili şi ateii), ci adevărate fapte de milostenie.

Ziua s-a încheiat mulțumindu-i lui Dumnezeu prin Calea Sfintei Cruci.

Andrei Iulia

Fotografii de la aceste activități găsiți aici.

summertime help guide club outfits
Shopping for the Latest Authentic Prada Handbag and not Replica Prada Handbags

high fashionable baby fabric and after that evening dresses off la small couture
Six Reasons to Like Pluristem Therapeutics

opening up a new category in our ever growing catalog of products
Men s Navy Blue Suit

goth layout
Maggie Lane WOMEN’S MILITARY HAT